Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Stycznia 29, 2026, 04:50:42 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: czy parka żółtych kanarków nadaje się do rozrodu?  (Przeczytany 9970 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
piotrk
Go
« : Czerwca 05, 2009, 11:31:57 »

cześć

zamierzam sobie kupić parkę żółtych kanarków(cytrynowych) ...chciałbym ,żeby w przyszłości rozmnożyły mi się one ,jednak sprzedawca powiedział mi ,że nie można parzyć dwóch żółtych kanarków ,gdyż jajka będą nie zalężone...czy to prawda?

Sławek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 142

« Odpowiedz #1 : Czerwca 06, 2009, 12:27:12 »

pierwsze słyszę takie coś wiem że nie łączy się dwóch kanarków np intensywny z intensywnym ale nawet takie połączenie nie powoduje pustych jajek więc kup sobie spokojnie żółte kanarki  Duy umiech

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #2 : Czerwca 06, 2009, 09:41:32 »

....a sprzedawcy powiedz żeby zająl się czymś innym.Pozdrawiam.

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #3 : Czerwca 06, 2009, 11:58:19 »

Niech się od zwierząt trzyma z daleka ten pseudo znawca ptasiej biologi:)

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
Granos
Go
« Odpowiedz #4 : Czerwca 06, 2009, 12:09:46 »

Szkoda ,że nawet ludzie sprzedajacy kanarki wprowadzaja w bład...   

Tak na marginesie:jak by nie można łaczyc żółtych kanarków to jak wyjaśnić funkcjonowanie hodowli właśnie tej jednej barwy  Mrugnicie.

dor46
Amator
Nowy użytkownik
*

Toruń
Wiadomoci: 5

« Odpowiedz #5 : Lipca 04, 2009, 06:12:22 »

Rozmnażanie kanarków kolorowych, w tym żółtych nie jest takie proste. Za mało miejsca, ażeby o tym dokładnie napisać. To znaczy samo kojarzenie kanarków żółtych nie stanowi problemu. Natomiast, jeżeli chcemy uzyskać potomstwo określonego koloru - to już sprawa złożona. Należy stosować tzw. metodę selekcji w hodowli ptaków. Otrzymanie żóltych kanarków nie koniecznie wynika z kojarzenia samicy żółtej z samcem żółtym. Wręcz nie zaleca się w tym celu takiego kojarzenia. Kojarząc samicę kanarka żółtego z samcem żółtym, otrzymamy najczęściej kanarki tzw. szeki, tzn. kanarki żółte z zielonymi lub burymi plamami. A przecież chcieliśmy kanarki żółte!
Pozdrawiam, dor46.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #6 : Lipca 04, 2009, 11:31:11 »

Coś Ci się chyba pomyliło? Kojarząc dwa różne kolory otrzymamy szeki i po części ptaki jednego i drugiego koloru.Owszem nie zaleca się kojarzenia kanarków żółtych z żółymi, lecz dotyczy to ras śpiewających i kanarków kształtnych, ponieważ w tych rasach szeki są ptakami pełnowartościowymi jeżeli spełniają pozostałe wymogi dla danej rasy np.pożądany śpiew czy odpowiednia budowa ciała.Piszesz o selekcji, jeżeli jakaś rasa jest od pokoleń selekcjonowana w pewnym kierunku(np.kolor) i od pokoleń powtarza daną cechę(bo tylko wtedy może byc uznana za rasę) to jest bardzo mało prawdopodobne by tych swoich charakterystycznych cech nie wykazała w kolejnych pokoleniach.
Odnośnie miejsca to myślę, że jest go na tyle dużo byś mógł swobodnie o tym problemie napisac.Napewno wielu forumowiczów o tym chętnie poczyta i podyskutuje nie wyłączając mnie.
Pozdrawiam .

marcelolsztyn
Go
« Odpowiedz #7 : Lipca 05, 2009, 09:34:00 »

Witam
To w koncu  co trzeba zrobic zeby otrzymac zółte kanarki ???Jaka samice i odwrotnie zakupic do zołtego samca ?

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #8 : Lipca 05, 2009, 10:22:36 »

Marcelolsztyn aby otrzymać żółte kanarki należy połączyć samca żółtego z żółtą samicą. Najlepiej gdy ptaki będą się różniły intensywnością np. samiec intensywny a samica nie intensywna. By otrzymać czysto żółte potomstwo obaj rodzice powinni być czysto żółci, bez melaninowych plam, i powinni być po przodkach również rozmnażanych w czystości rasy (kilka pokoleń wstecz). Jeśli któryś z rodziców będzie szekiem to część młodych również będzie nie rasowa. Jeśli któryś kanarek z naszej pary miał jakiegoś przodka szeka to mimo, że nie wykazuje tego w fenotypie (jest czysto żółty), to może mieć genetycznie zapisaną szkowatość którą przekaże na swoje potomstwo, w związku z czym otrzymamy i potomstwo szekowate i potomstwo czysto żółte, po czysto żółtych rodzicach.
Jeśli Tobie zależy by otrzymać tylko żółte kanarki, to dorosłą parkę zakup u hodowcy, który prowadzi księgi hodowlane, by ten hodowca mógł Ci udowodnić, że kupowane ptaki są po żółtych rodzicach, dziadkach itd.
Pozdrawiam! 

marcelolsztyn
Go
« Odpowiedz #9 : Lipca 05, 2009, 10:31:01 »

Nie tak tylko sie pytam bo czytajac od pocztku post to w koncu zwatpiłem jak to jest Mrugnicie
Osobiscie mam tylko glostery  Duy umiech heh  dochowałem sie 40 młodych  Duy umiech

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #10 : Lipca 05, 2009, 01:05:51 »

Hodując glostery też też możesz zaobserwowac jak dziedziczone są kolory.Gratuluję 40 młodych.

aleksanderalien
Go
« Odpowiedz #11 : Lipca 15, 2009, 05:07:45 »

z krzyzowki kanarka bialego dominujacwego z zoltym tez otrzymasz czesc potomstwa o kolorze zoltym i bialym lecz w tym przypadku czesto zdarza sie, ze zarodek obumiera.

Aureliarita
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Poznań
Wiadomoci: 15

« Odpowiedz #12 : Lipca 16, 2009, 07:04:06 »

Myślałam, że część potomstwa obumiera tylko w przypadku połączenia dwóch białych dominujących kanarków...

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #13 : Lipca 20, 2009, 11:43:52 »

Aureliarita masz rację.

aleksanderalien
Go
« Odpowiedz #14 : Lipca 21, 2009, 05:18:34 »

na 3 legi w tym roku mam 3 mlode reszta obumarla od zoltej samicy i po bialym samcu

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!