|
Froda
Go
|
 |
« : Czerwca 21, 2009, 06:17:09 » |
|
Witam, prosze o informacje na temat robienia zapasow na zime. Czy suszycie jakies ziola, korzenie lub lodygi na zime? Jesli tak to jakie najlepiej? Bede wdzieczna za odpowiedzi. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
biska
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 49
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpnia 24, 2009, 09:13:53 » |
|
ja robię małe zapasy na zimę,ale siekam koper z natką pietruchy,do woreczka i zamrażam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpnia 24, 2009, 10:06:21 » |
|
Piszecie o zapasach do kuchni czy do ptaków 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
biska
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpnia 25, 2009, 07:53:08 » |
|
dla ptaków oczywiście-teraz zielsko dużo tańsze niż zimą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpnia 25, 2009, 08:01:12 » |
|
ja robię małe zapasy na zimę,ale siekam koper z natką pietruchy,do woreczka i zamrażam
I póŹniej w jakiej postaci podajesz ptakom ten koper z pietruszką?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
biska
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpnia 25, 2009, 06:17:44 » |
|
oczywiście w rozmrozonej,przecież on nigdy nie zamarza na kość,a co?nie jest to dobre uwazacie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jaco
Go
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpnia 25, 2009, 07:43:13 » |
|
Koperek i pietruszka jest bogata w witaminę C a z tego co słyszałem to witamina C nie lubi mrozu czyli staje się bez wartościowa co innego w kuchni tu sprawdza się cały czas ale jako przyprawa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ROBERTO
Uczeń2
Nowy użytkownik

Jaworzno
Wiadomoci: 271
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpnia 28, 2009, 05:18:46 » |
|
Witam poco odrazu suszyć można sprubować takiego ,, myka" wypatrujemy gdzie rośnie dorodny mniszek lekarski wbijamy obok niego patyczek z pomalowanym koncem tak aby znaleść mniiszka( dokładniej jego kożenie ) pużną jesienią  . Wykopujemy te kożenie i przesadzamy do doniczki zimą podlewamy i trzymamy w ciepłym miejscu mniszek powinien puścić liście które zrywamy i podajemy ptaszką świeże . Przeczytałm to w jednej książce o kanarkach ale tej zimy to sprawdze  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpnia 28, 2009, 06:34:31 » |
|
Taki"myk" jest dobry dla jednego ptaszka, a co jeśli ma się ich więcej? Gdzie ustawic doniczki? Myślę,że lepiej już suszyc(ja suszę pokrzywy).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ROBERTO
Uczeń2
Nowy użytkownik

Jaworzno
Wiadomoci: 271
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpnia 29, 2009, 03:31:53 » |
|
jot-ka11 masz racje otym niepomyślałem  . A no właśnie co z tą pokrzywą zbierasz same liście pokrzywy czy razem z łodygą  i suszysz np. w suszarce do warzyw potem do słoika i podajesz w zimie kanarką do osobnego pojemnika  . Czy np. na wiosne do jajówy dajesz  . Pozdro.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpnia 29, 2009, 04:52:36 » |
|
Zrywam całe z łodygami, wiążę w pęczki i zawieszone suszę w przewiewnym miejscu.Ususzone przetrzymuję w papierowych torebkach.Używam tylko liści(już ususzone obrywam z łodyg) ponieważ wydają mi się delikatniejsze niż łodygi.Pokruszone podaję do jajek, do tartej marchwi czy jabłka.Myślę, że suszarka i słoik to dobry pomysł.Cała wiosnę i lato dodaję świeże, drobno posiekane pokrzywy do mieszanki jajecznej-samo zdrowie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aleksanderalien
Go
|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzenia 11, 2009, 05:59:07 » |
|
ja podawalem cale pokrzywy i wszystko zjadaly a najpierw zabieraja sie za nasionka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|