Witam. Jak to jest, że kanarki mogą być zielone, skoro nie występuje u nich niebieski faktor? Czy to za sprawą odpowiedniego odcienia melaniny, nałożonej na żółty kolor piór? Jeśli tak, to jaki to odcień?
Poprawna melanina u wszystkich kanarków czarnych powinna mieć odcień czarno-granatowy, a nie np. czarno-brązowy. I to właśnie ta domieszka „granatu“ nałożona na farbę żółtą (najlepiej cytrynową) daje głęboką zieleń upierzenia. Im bardziej brązowa będzie zatem melanina, tym kanarek żółto-czarny będzie „oliwkowy“ (a nie zielony), czyli kolor jego upierzenia będzie miał „ciepłą“ zieleń.
Oliwkowe będą też kanarki z dobrą, czarno-granatową melaniną, ale z „ciepłą“ żółcią farby lipochromowej (np. żółto-pomarańczowe).
Standard kanarków żółto-czarnych wymaga „zieleni“ czyli im bardziej „zielony“ (a nie „oliwkowy“) będzie kanarek, tym lepiej. Ta „zieleń“ najintensywniej uwidacznia się na kuperku i piersiach; dobrze wybarwione kanarki żółto-czarne nieintensywne (B) są pod ogonkiem, w okolicach kloaki cytrynowo-żółte...
Pozdrawiam