Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 11:13:38 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Woda mineralna  (Przeczytany 8438 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Sierpnia 11, 2009, 01:48:05 »

Woda mineralna zawiera duże ilości mikroelementów i dlatego wskazane jest jej podawanie ptakom. Praktycznie osoby posiadające w swej hodowli jednego lub tylko kilka ptaków mogą podawać wodę mineralną praktycznie przez cały rok. Hodowcom posiadającym większa liczbę ptaków zaleca się podawanie wody mineralnej w okresie pierzenia.
Trzeba jednak pamiętać, że nie należy podawać kanarkom wód mineralnych o znaczeniu specjalnym, do których należą: solanki, szczawy, wody siarkowe, wody radoczynne i wody kwaśne.

jaco
Go
« Odpowiedz #1 : Sierpnia 12, 2009, 11:21:00 »

Ja swoim podopiecznym juz od dawna podaje wode mineralną  dodam ze kupuje ją w sklepach Biedronka za pojemnik 5l płace tylko 1,59 nie jest to wielkie obciążenie finansowe.

gosia121
Go
« Odpowiedz #2 : Sierpnia 12, 2009, 07:12:00 »

jaco,dla jasności woda w Biedronce jest żródlana,którą moim kanarkom podaje cały rok,dodając do tego
Serinol 3 łyżeczki na 1,5 ltr wody,a w okresie pierzenia dodaje barwnik.
Nasza woda kranowa nie nadaje się do spożycia przez kanarki, z uwagi na jej azotowanie i dużą zawartość wapnia/kamienia/.można by było tą wodę podawać po przegotowaniu/wrzenie/,lecz przez tą czynność tracimy wszystkie mikroelementy,tak, że woda staje się jak gdyby " martwa".
Jacky słusznie poruszył ten problem,proponując do picia dla kanarków wodę mineralną lub żródlaną.Ta ostatnia jest tania i jak wyżej podał jaco kosztuje 5ltr.1,59 zł.
przy zakupie wody mineralnej,zwrócić należy uwagę na jej skład,bo niektóre z tych wód są sztucznie doprawiane chemikaliami,aby uzyskać podane normy na etykietce.

jaco
Go
« Odpowiedz #3 : Sierpnia 12, 2009, 08:38:40 »

Masz racje woda jest zródlana ale tak jak piszesz na pewno duzo lepsza niż kranowa ja postępuje podobnie 25-30 kropli serinolu na 1,5 l tylko barwnik rozpuszczam w niewielkiej  ilości przegotowanej lekko przestudzonej wodzie tylko zastanawia mnie ta ilość serinolu właśnie sprawdziłem jedna łyżeczka to około 100 kropli czyli ty lejesz około 300 kropli na 1,5 l wody a ja 25-30 która dawka jest lepsza dla ptaków pozdrawiam

tomasz595
Go
« Odpowiedz #4 : Padziernika 04, 2009, 09:41:21 »

Ja lubie czasem wypić piwko moje kanarki też są wtedy bardzo wesołe

gosia121
Go
« Odpowiedz #5 : Padziernika 04, 2009, 11:22:00 »

Tomasz595,masz rację piwko jest dobre,ale dla Ciebie,swym wyglądem rozweselasz kanarki dlatego są wesołe.Trzymaj tak dalej,bo mnie już rozweseliłeś.
Rownież odpowiadam jaco,odnośnie stosowania serino0lu.Faktycznie masz rację,moja dawka była za duża,ale kanarkom podawałem 3  płaskie łyżeczki na 1,5 ltr.woda i były zdrowe.widocznie większa ilość tego preperatu kanarkom nie szkodzi.Obecnie dawkę zmniejszyłem do 1,5 łyżeczki na 1,5 ltr wody żródlanej.Przypominam kolegą o sprawdzaniu składu wody mineralnej,czy też żródlanej.

hazel92
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Opolskie
Wiadomoci: 178

« Odpowiedz #6 : Padziernika 18, 2009, 04:06:35 »

ja osobiście staram się podawać wodę ze studni i myślę że to jest dla kanarków najlepsze

Kolega_Jaszczur
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

żory
Wiadomoci: 149

« Odpowiedz #7 : Kwietnia 20, 2010, 10:09:59 »

W mieście nie ma takich studni... Jzyk

Jeżeli mój wątek, post, pytanie Ci pomógł daj mi pochwałę! 8o)
><>* ><>* ><>*  *<>< *<>< *<><
Mój kanarek nazywa się Michael (czyt.Majkel).
Nie od Jackssona, czy Jordana, po prostu Michael... Mrugnicie
PaleNisko
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Szczawno Zdrój k. Wałbrzycha
Wiadomoci: 96

« Odpowiedz #8 : Wrzenia 05, 2010, 06:03:48 »

Nie jestem pewien czy woda Źródlana dla ptaków to dobry pomysł. Z pewnością powinno się unikać wód Źródlanych leczniczych z dużą zawartością niektórych minerałów jak np. sód, który pomaga zatrzymywać wodę w organiŹmie. Woda Źródlana jest bardzo uboga w większość minerałów, co sprawia że np. dla człowieka picie jej w dużych ilościach jest niezdrowe. Udowodniono, że człowiek po wypiciu 5litrów wody destylowanej umiera na skutek rozrzedzenia elektrolitów. Dla człowieka najzdrowsza jest woda średniomineralizowana niegazowana i taką też proponuję podawać kanarkom.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!