Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:08:21 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Dobra wystawa  (Przeczytany 2855 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Sierpnia 19, 2009, 09:33:28 »

Któregoś dnia zastanawiałem się co oznacza pojęcie dobra wystawa.  Pewnie dla każdego hodowcy to pojęcie będzie oznaczało coś innego. Kiedyś już toczyła się na łamach wortalu dyskusja co oznacza pojęcie dobry ptak (zobacz: http://kanarki.eu/index.php/topic,121.0.html).

Są jednak pewne cechy, które powinny być zachowane na każdej dobrej wystawie:
  • dogodny termin ustalony na długo przed rozpoczęciem wystawy
    Termin wystawy powinien być podany hodowcom i publiczności tak wcześnie jak to tylko możliwe.
    W krajach, gdzie hodowla ptaków ma wielowiekowe tradycje terminy wystaw znane są na kilka lat naprzód. Pozwala to hodowcom nie tylko przygotowywać ptaki na poszczególną wystawę, ale też prowadzenie planowej hodowli w postaci cyklu hodowlanego rozłożonego na wiele lat.
    Inaczej przygotowuje się ptaki na wystawę kiedy hodowca dowiaduje się o terminie wystawy kilka tygodni przed wystawą, a inaczej kiedy wie o niej kilka miesięcy wcześniej.
    Proszę zajrzeć do naszego wortalowego kalendarza (http://kanarki.eu/index.php/board,323.0.html) ile znanych jest obecnie terminów polskich wystaw. Większość terminów wystaw oddziałowych zostanie ustalonych dopiero po wakacjach. Takie postępowanie jest mało poważne zarówno wobec członków danego stowarzyszenia, jak i wobec publiczności, która nie ma możliwości dopasowania swych spraw osobistych, zawodowych, szkolnych do terminów konkretnych wystaw.
  • przejrzysty regulamin wystaw
    Wraz z terminem wystaw organizator powinien przekazać wszystkim zainteresowanym regulamin wystawy z dokładnym i jednoznacznie określonym wyszczególnieniem klas wystawowych. Niedopuszczalne jest tworzenie regulaminu kilka dni przed rozpoczęciem wystawy czy też tworzenie podziału klas wystawowych w chwili przyjmowania ptaków na wystawę. Dopuszczalne jest natomiast wariantowy podział klas wystawowych zależnie od ilości ptaków, które znajdą się na wystawie.
    Zarówno regulamin wystaw jak i podział klas wystawowych powinien uwzględniać standardy COM.
    Przypadki, że tworzy się klasę wystawową np. z wszystkich glosterów są absolutnie niedopuszczalne, no bo jak porównać stojące z góry na przegranej pozycji glostery żółte z dużo lepszej budowy ptakami zielonymi. Napiętnować też należy niejednokrotnie spotykane tworzenie sztucznych podziałów na klasy wystawowe w taki sposób, aby organizatorzy danej wystawy zdobyli jak największą ilość nagród np. rozdzielanie zielonych glosterów na intensywne i nieintensywne w sytuacji, kiedy na wystawę trafiają 2-3 kolekcje zielonych ptaków.
  • miejsce wystawy
    Miejsce gdzie organizuje się wystawy ptaków nie może być przypadkowe. Wiele stowarzyszeń przenosi z co roku swe wystawy w inne miejsce. Nie jest to dobre rozwiązanie. Miejsce, gdzie organizowana jest wystawa powinno ją symbolizować i być z nią ściśle związane. łatwy powinien być też dojazd na wystawę ptaków.
    W miarę możliwości powinno być to jakieś centrum wystawiennicze, jakaś przestronna hala wystawowa lub w ostateczności duża sala. Tworzenie wystawy w kilku małych pomieszczeniach traci urok, gdyż oglądający wystawę nie mają nawet bezpośredniej możliwości porównania ptaków. Organizator musi też przewidzieć mniej więcej ilość osób odwiedzających wystawę. Zdarzało mi się już oglądać wystawę, gdzie miałem trudności z obejrzeniem niektórych ptaków ze względu na tłok panujący na sali.
    Pomieszczenia wystawowe muszą być przestronne, dobrze oświetlone, ogrzane do odpowiedniej temperatury (18-24oC). Należy też zadbać o toalety i odpowiednią ilość miejsc do siedzenia. Ideałem byłoby też zapewnienie dojścia i dojazdu dla osób niepełnosprawnych.
    Giełdy ptaków, kiermasze i inne imprezy towarzyszące wystawie powinny odbywać się w pomieszczeniach przeznaczonych do tego celu i nie mogą zakłócać samej wystawy.
  • organizacja wystawy
    Organizator powinien nie tylko zapewniać ochronę ptaków.
    Organizator wystawy ptaków ma również obowiązek wydania katalogu konkursu w czasie trwania wystawy. Katalog zawiera kolejność zajmowanych miejsc przez poszczególne ptaki w każdej klasie konkursowej.
    Na dobrze zorganizowanej wystawie każdy ptak uczestniczący w niej powinien mieć przypiętą do klatki kartę ocen lub jej zamiennik z podpisem sędziego-eksperta.
    Niedopuszczalne są przypadki, kiedy hodowcy po ocenie sędziowskiej zabierają do domu najlepiej ocenione ptaki i na ich miejsce wstawiają na czas trwania wystawy inne.
    Naganne jest też przekładanie ocenionych już ptaków do większych klatek, które odbiegają od standardów COM. Ptaki w nietypowych klatkach w ogóle nie powinny znajdować się na wystawie.
    Niedopuszczalne jest też umieszczanie jakichkolwiek reklam na klatkach wystawowych, które mogłyby zasłaniać znajdujące się w nich ptaki. Kiedyś miałem okazję oglądać klatki wystawowe z reklamami i ogłoszeniami hodowców o sprzedaży ptaków, ale nie wspominam miło tej wystawy.
    Ważne jest też stworzenie klimatu wystawy. Można pokusić się o oryginalny wystrój i dekoracje na sali wystawowej. Należy też położyć nacisk na czystość i porządek. Porozrzucane wokół klatek łuski ziaren nie świadczą najlepiej o organizatorach.
  • informacje
    Organizator wystawy powinien stworzyć jakiś punkt informacyjny, gdzie zwiedzający wystawę będą mogli uzyskać informacje o wystawionych gatunkach ptaków, o systemie i sposobie ich oceny, o standardach poszczególnych gatunków czy ras oraz sposobie ich hodowli.
    Taki punkt informacyjny może również być dobrą wizytówką organizatora wystawy. Jest wielce prawdopodobne, że osoby odwiedzające wystawę będą też pytać o możliwości wstąpienia do stowarzyszenia organizującego wystawę.

Jeżeli czytając powyższy tekst nasunęły się Wam jeszcze inne cech dobrej wystawy, piszcie. Niech nasze wystawy będą z roku na rok coraz lepsze i większe!

discus020
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 49

« Odpowiedz #1 : Sierpnia 19, 2009, 11:54:13 »

Witam! Myślę , że na pierwszy rzut oka  jest ok, ale myślałem jeszcze o jednej sprawie  , a mianowicie nie  tworzenie klas konkursowych gdzie wystawiana jest tylko jedna kolekcja i i hodowca zdobywa mistrza Polski niejednokrotnie zdobywając przecietną liczbę punktów.
Pozdrawiam!

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #2 : Sierpnia 19, 2009, 01:19:53 »

Witam! Myślę , że na pierwszy rzut oka  jest ok, ale myślałem jeszcze o jednej sprawie  , a mianowicie nie  tworzenie klas konkursowych gdzie wystawiana jest tylko jedna kolekcja i i hodowca zdobywa mistrza Polski niejednokrotnie zdobywając przecietną liczbę punktów.
Pozdrawiam!

Też jestem za tym by w takim przypadku kolekcja zajmowała pierwsze miejsce, natomiast nie otrzymywała tytułu mistrzowskiego czy też w przypadku pojedynczych ptaków - tytułu championa wystawy.

Takie przypadki zdarzają się nie tylko na Mistrzostwach Polski. Na wystawach oddziałowych takich przypadków jest znacznie więcej.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!