Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:23:05 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Osłabienie Ptaków...  (Przeczytany 4534 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Michał94
Kanarki - Moja Pasja
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Kraków
Wiadomoci: 54

« : Sierpnia 21, 2009, 09:28:23 »

Witam wszystkich...
Dziś zwracam się do was z prawdopodobnym przypadkiem choroby. Nie wiem co to może być za choroba i czy to w ogóle choroba - może osłabienie... Przeczytałem parę tematów związanych z chorobami i nie nadal nie bardzo wiem co jest nie tak. Mianowicie dwa młode ptaki w wolierce wczoraj z samego rana gdy podałem im kąpiel bardzo dobrze się wykąpały (były całkowicie przemoczone) jak i reszta ptaków. Następnie podałem im ziarno oraz pokarm jajeczny (ptaki już bardzo dobrze radzą sobie z łuskaniem ziarna) i obydwa ptaki jadły ziarno jak również tzn. jajówę. Około godziny póŹniej podałem ptakom zielonki - jeszcze wtedy wszystko było w porządku. Gdy minęły około 2 godzinki było już około 13 - 14 zauważyłem, że coś jest nie tak z dwoma ptakami które siedziały na podłodze wolierki. Nie były napuszone ani nie spały, ale jakoś przykuły moją uwagę. Postanowiłem troszku je spłoszyć i okazało się, że ptaki są tak osłabione, że maximum mogły podlecieć na około 10 cm wysokości, chodzenie nie sprawiało im problemów. Od razu tata podał im specyfik, który podaje się gołębiom w przypadku osłabienia lub zatrucia (oczywiście w mniejszej dawce). Pod wieczór jeden z ptaków wyleciał na żerdkę. Tata postanowił im zaświecić światło aby świeciło się trochę dłużej i drugi ptak również wyleciał na noc na żerdkę. Rano jednak znowu ptaki siedziały na dnie wolierki. Dałem im pokarm jak zawsze i normalnie jadły. Jeden z ptaków - starszy, już normalnie latał lecz młodszy nadal był osłabiony.Tata znowu podał im do wody proszek na wzmocnienie oraz różnego rodzaju choroby układu pokarmowego typu Salmonelloza oraz Kokcydioza podawane gołębiom. Na wieczór oba ptaki już siedziały na żerdkach... Czy wiecie może co to może być za choroba, a może po prostu to jakieś zatrucie lub mokry ptak próbował wylecieć na żerdkę, upadł i się rozbił. Czekam na odpowiedzi...

Pozdrawiam, Michał94

Hodowla kanarków, od 2007 roku...
Michał94
Kanarki - Moja Pasja
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Kraków

« Odpowiedz #1 : Sierpnia 22, 2009, 12:15:46 »

Dziś już widzę bardzo znaczącą poprawę stanu zdrowia dwóch ptaków, które wcześniej opisałem. Kanarki normalnie latają chociaż nie są jeszcze tak rozszalałe jak przed chorobą. Ptaki są troszku osowiałe, ale normalnie spożywają pokarm i piją wodę z lekarstwem. Myślę, że gdybym nie hodował gołębi z moim tatą te kanarki mogły by nie przeżyć, ponieważ kanarki mają podobne objawy chorób co gołębie i mój tata dosyć szybko rozpoznał co im może się dziać i zainterweniował...

Pozdrawiam, Michał94

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #2 : Sierpnia 24, 2009, 08:25:15 »

A jakie mają odchody?

Michał94
Kanarki - Moja Pasja
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Kraków

« Odpowiedz #3 : Sierpnia 24, 2009, 09:02:02 »

Odchody ptaków były i są normalne  Mrugnicie. Ptaki już wróciły do formy i znowu szaleją po wolierce  Duy umiech. Jedzą normalnie i póki co już przestałem się martwić. Środek, który podawałem ptakom będę podawał do jutra według zaleceń producenta i mam nadzieję, że takich sytuacji już nie będzie...

Pozdrawiam, Michał94

Piotrek91
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Myślenice
Wiadomoci: 51

« Odpowiedz #4 : Sierpnia 24, 2009, 09:26:08 »

Około godziny póŹniej podałem ptakom zielonki - jeszcze wtedy wszystko było w porządku. Gdy minęły około 2 godzinki było już około 13 - 14 zauważyłem, że coś jest nie tak z dwoma ptakami które siedziały na podłodze wolierki.

Według mnie "coś nie tak " mogło być właśnie z tymi zielonkami. Może podałeś mokre lub z jakiegoś miejsca, gdzie mogły być ostatnio potraktowane jakimiś chemikaliami (opryski, nawóz, czy chociażby.. preparat przeciwko ślimakom). Ptaki poprostu były albo bardziej wrażliwe od innych, lub zjadły tego najwięcej. Mogę się mylić, lecz weŹ to pod uwagę. 

Piotrek91

P. S. Jaki lek otrzymały?

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #5 : Sierpnia 24, 2009, 12:26:36 »

Środek, który podawałem ptakom będę podawał do jutra

Właśnie, jak nazywa się ten środek, który stosujesz?

Michał94
Kanarki - Moja Pasja
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Kraków

« Odpowiedz #6 : Sierpnia 24, 2009, 08:34:39 »

Środek ten jest stosowany u gołębi i moim zdaniem jest bardzo dobry. Kiedyś podając ten lek wyleczyłem gołębia, który w oczach niektórych znajomych już nie żył, a co najważniejsze na drugi sezon lotowy osiągał dobre wyniki...

Teraz trochę więcej o leku:
PARASTOP
Parastop działa leczniczo i zapobiegawczo przeciwko salmonellozie, kolibakteriozie i innym schorzeniom bakteryjnym przewodu pokarmowego. Jest to preparat o idealnej kompozycji składników, który swoją przydatność udowadnia już od wielu lat.

Stosowanie:
Przez 10 do 14 dni - 1 torebka na 2 litry wody lub 1 torebka na 1 kilogram pokarmu (*). Gołębiom chorym należy przez pierwsze 5 dni kuracji podawać dodatkowo PARASTOP w postaci kapsułek: 1 kapsułka 2x dziennie.

Zapobiegawczo:
Na koniec okresu zmian upierzenia i w okresie wzrostu. Parastop jest często stosowany na kilka tygodni przed rozpoczęciem sezonu lotów. Przeprowadzanie jednej kuraci 7 dniowej na ogół jest wystarczające.            1 torebka 5gr
Jest to środek Belgijskiej firmy: Belgica De Weerd. W swoim asortymencie mają również inne ciekawe preparaty...

Bardzo możliwe, że ptaki po prostu przy truły się. Rośliny raczej nie były pryskane, ponieważ zebrałem je z łąki, którą mam pod nadzorem. Rośliny mogły być natomiast wilgotne gdyż wcześniej je pukałem i mogły dokładnie nie wyschnąć. Nie miałem pojęcia, że mokre rośliny mogą zaszkodzić (w jaki sposób)...
Pamiętajmy jednak, że preparat PARASTOP jest przeznaczony dla gołębi dlatego proponuję nie podawać dawki podawanej przez producenta...

Pozdrawiam, Michał94
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 24, 2009, 08:50:56 wysane przez Luka » Zapisane

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!