Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:07:16 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Sprawozdanie z działalności byłego Wiceprezydenta PFO  (Przeczytany 2866 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Sierpnia 31, 2009, 10:19:51 »

Do administracji wortalu napłynęło sprawozdanie sprawozdanie z działalności byłego Wiceprezydenta Polskiej Federacji Ornitologicznej d/s organizacyjnych C.O.M. – O.M.J. Krzysztofa Wilczewskiego. Sprawozdanie dotyczy okresu styczeń 2007 - maj 2009. Autor sprawozdania Krzysztof Wilczewski do sprawozdania dołączył także zakres obowiązków Wiceprezydenta d/s Organizacyjnych C.O.M.

Postanowiliśmy opublikować na łamach wortalu całość otrzymanych materiałów.

Przy okazji tej publikacji nadmienię jedynie, że na Walnym Zgromadzeniu Delegatów PFO w dniu 12 lipca 2009 roku w Czeladzi Rada Federacji nie uzyskała absolutorium ze swej działalności z powodu braku sprawozdania finansowego i sprawozdania z działalności Rady. Na zebraniu sprawozdanie z własnej działalności przedstawił jedynie Krzysztof Wilczewski. Walny Zjazd pozytywnie ocenił pracę Krzysztofa Wilczewskiego. Więcej informacji o zjeŹdzie delegatów można uzyskać na stronie: http://www.egzota.pl/aktual.html.

Zapraszam do dyskusji o sprawozdaniu.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź

« Odpowiedz #1 : Sierpnia 31, 2009, 10:20:07 »

W styczniu 2007 udział w Ornitologicznych Mistrzostwach Polski w Czeladzi. W tym samym miesiącu przesłałem do Prezesów organizacji stowarzyszonych w P.F.O. przetłumaczone przeze mnie sprawozdanie ze spotkania ekspertów C.O.M. – O.M.J., a dotyczące kanarków kształtnych, które odbyło się we Francji w 2006 r. Ustalenia na tym spotkaniu wniosły istotne zmiany w standardach i skali punktów na kartach ocen. Wypracowano nowe zasady utworzenia kolekcji w przypadku kanarków kształtnych tzw. lipochromowych, melaninowych oraz szeków. Wszystkie decyzje podjęte na tym spotkaniu będą miały zastosowanie od Mistrzostw Świata w 2007 r. Mistrzostwa Świata w 2007, które miały być w Hiszpanii – nie odbyły się z powodu epidemii ptasiej grypy. Odbył się tylko kongres C.O.M. i O.M.J. W związku z upływem kadencji, wybrano nowego Prezydenta  Światowej Konfederacji Ornitologicznej. Został nim pan Salvatore Cirmi z Włoch. Wybrano również skarbnika pana Christiana Lemee z Francji. Decyzją na kongresie O.M.J. od 2007 r. w kanarkach kolorowych uznana została mutacja z faktorem kobalt.
   W kwietniu 2007 r. wystąpiłem do sekretarza C.O.M. – O.M.J. pana A. Paparelli o przygotowanie i przysłanie srebrnych odznak dla trzech naszych sędziów – ekspertów, będących od 10 lat sędziami C.O.M. Zwróciłem się także z prośbą o przesłanie wszystkich aktualnie obowiązujących kart ocen dla ptaków wg standardów C.O.M. Odznaczenia, o które wystąpiłem – otrzymałem. Kolegów Gacławskiego, Zawadzkiego, Kamińskiego powiadomiłem, aby przybyli na czerwcowy zjazd delegatów w celu przyjęcia tych odznaczeń. Odznaczenie osobiście przyjął na zjeŹdzie kol. Gacławski.
   W połowie roku 2007 dotarły do mnie aktualne karty ocen C.O.M., które należało przetłumaczyć, opracować i wprowadzić jako obowiązujące w P.F.O. Przy współpracy z Wiceprezydentem Dariuszem Stępniem zostały przygotowane karty ocen dla kanarków harceńskich, kolorowych, kształtnych i w roku 2007 wprowadzone jako obowiązujące w P.F.O.
   Prezydent C.O.M. Salvatore Cirmi w miesiącu sierpniu przysłał zaproszenie do wzięcia udziału w dniach 22-23 września 2007 w spotkaniu prezydentów organizacji członkowskich C.O.M. z byłego bloku państw wschodnich w miejscowości Neiregyhaza na Węgrzech. Zaproszenie zostało przez P.F.O. przyjęte, a udział Polski potwierdzony, reprezentowany przez moją osobę – Wiceprezydenta. W spotkaniu wzięli udział członkowie Zarządu C.O.M.: Prezydent S. Cirmi, Wiceprezydent  B. Yeves, Wiceprezydent R. Hofman, Skarbnik Ch. Lemee, Sekretarz O.M.J. A. Paparella, Przewodniczący O.M.J. – P. Groux oraz prezydenci organizacji z Chorwacji, Słowenii, Czarnogóry, Serbii, Polski, Rumunii i gospodarzy – Węgrów. Spotkanie miało na celu zintegrowanie środowisk hodowców ptaków, lepsze poznanie problemów, z jakimi borykają się organizacje w krajach postkomunistycznych. Są to między innymi: legalizacja hodowli awifauny europejskiej. Jedynie Słowenia ma aktualnie prawo zezwalające na taką hodowlę. Wymiana informacji w tym temacie między sobą, a w szczególności działania C.O.M. pozwolą wywiera naciski na zmianę prawa w Unii Europejskiej, której Polska jest pełnoprawnym członkiem. Na spotkaniu każdy z prezydentów zaprezentował swoją krajową organizację hodowców, strukturę, ilość członków, ilość wystawianych ptaków na konkursach i wystawach. Ja przedstawiłem materiały historyczne, mówiące o organizowaniu konkursów i wystaw kanarka harceńskiego w latach 20-tych ubiegłego stulecia prze polskich hodowców. W trakcie mojej prezentacji Prezydent Cirmi powiedział zgromadzonym, ze w Polsce w 2007 roku mija 40 lat przynależności do C.O.M. Podsumowując – wszystkie członkowskie kraje, nie będące w strefie Euro, mają problemy ekonomiczne związane z uczestnictwem w wystawach międzynarodowych będących pod patronatem C.O.M. Znikomy udział sędziów O.M.J. na wystawach krajowych w państwach byłego bloku wschodniego. Zarząd C.O.M. przyjął wszystkie postulaty z obietnicą pomocy w takim zakresie, jaki będzie możliwy w najbliższym czasie.
   W paŹdzierniku 2007, w dniach 27-28 – byłem na międzynarodowej wystawie pod patronatem C.O.M. w mieście Udnie na terenie Włoch. Wyjazd był prywatny, poznawczy, dający możliwości przekazania zebranych informacji o wystawie zainteresowanym hodowcom P.F.O.
   W dniach 26-27 stycznia 2008 reprezentowałem wraz z Wiceprezydentem Dariuszem Stępniem Polskę na kongresie C.O.M., który miał miejsce na Ornitologicznych Mistrzostwach Świata w Haselt – Belgia. Dokonano tam wyboru na stanowisko zastępcy Sekretarza C.O.M. Został nim pan Carlom Ramoa z Portugalii oraz pan Ernesto Garcia z Anglii, odpowiedzialny w O.M.J. za sekcję kanarka posturalnego. Została uznana nowa rasa kanarka – miniatura irlandzka. Sekretarz O.M.J. pan A. Paparella przekazał nam wcześniej zamówione przeze mnie standardy dla kanarka kształtnego, kolorowego, papużki falistej. Polskę na wystawie reprezentował jeden hodowca, kol. Zdzisław Mikuła w klasie kanarka harceńskiego.
   W dniach 21-22 listopada 2008 r. jako tłumacz uczestniczyłem w zorganizowanym przez Polski Związek Ornitologiczny – Warszawa wyjeŹdzie 50-cio osobowej grupy hodowców P.F.O. na międzynarodową wystawę w Reggio Emilia – Włochy.
   W czasie Mistrzostw Polski w grudniu 2008 brałem czynny udział podczas ich trwania, zwracając szczególnie uwagę na poprawność w przyjmowaniu ptaków, ich podział na klasy wystawowe i ocen ekspertów. Byłem też jednym z wystawców.
   Będąc Wiceprezydentem P.F.O. działałem sam, bez pozostałych członków Rady Federacji. Przyczyn i powodów ich nieobecności w tym czasie nie znałem.
   W dniach od 14.01 do 26.01.2009 przebywałem na 57 Ornitologicznych Mistrzostwach Świata w miejscowości Piacenza na terenie Włoch.
   Reprezentowałem Polskę na kongresach C.O.M. i O.M.J. oraz jako wystawca w sekcji E – kanarka kształtnego – gloster. Drugim wystawcą z Polski był kol. Zdzisław Mikuła w sekcji A – kanarka śpiewającego – harceńskiego.
   W dniu 21.01.2009 zdałem egzamin sędziego C.O.M. – O.M.J. dający uprawnienia do oceny ptaków w sekcji G – fauna europejska.
    Na kongresie C.O.M. dokonano wyboru sekretarza na miejsce dotychczaswego pani A. Van Roelen – Belgia. Po głosowaniach wybrano pana F. Vuillaume – Szwajcaria. Zastępca prezydenta B. Yeves został wybrany na następną kadencję.`
   Nowym członkiem, decyzją C.O.M. zostało Maroko. Postanowieniem kongresu O.M.J. nastąpił podział w sekcji E – kanarki kształtne na gładkie i fryzowane. Decyzją kongresu C.O.M. i O.M.J. wzrosły opłaty na składki członkowskie: minimalna do 1000 zrzeszonych członków – 200 Euro, dotychczas 150 Euro, Składki sędziów z 10 Euro do 15 Euro od osoby. Mistrzostwa reprezentowało 3212 hodowców z 20-tu państw, wystawili 27 694 ptaki.
23.05.2009 uczestniczyłem w spotkaniu kolegium ekspertów P.F.O. w Chorzowie, dotyczącym organizacji kursu i egzaminów na eksperta. W czasie spotkania otrzymałem pismo ze Słowackiego Związku Hodowców z prośbą o potwierdzenie do 31.05.2009 przez P.F.O. udziału Polski w konkursie kanarka harceńskiego – Eurocanaria w dniu 19.11.2009 w mieście Nitra na terenie Słowacji.
Udział Polski potwierdziłem drogą elektroniczną oraz stosownym pismem.
   Nadmieniam, iż moja działalność Wiceprezydenta ds. organizacyjnych – C.O.M. i O.M.J. ujęta w tym sprawozdaniu była pokrywana ze własnych środków finansowych. Jedynym wyjątkiem był zwrot kosztów za bilet kolejowy II klasy przy wyjeŹdzie na Węgry, z wyłączeniem diet, oraz pokrycie kosztów noclegów.

Krzysztof Wilczewski
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 31, 2009, 02:30:22 wysane przez Jacky » Zapisane

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź

« Odpowiedz #2 : Sierpnia 31, 2009, 10:46:57 »

WICEPREZYDENT – DS. ORGANIZACYJNYCH /COM i OMJ/:

• wykonuje prace zlecone  przez Prezydenta,
  • pozyskuje  i przygotowuje  materiały szkoleniowe  dla członków  Federacji  opracowane przez COMnadzoruje słuszność  podejmowanych decyzji przez Radę Federacji  w świetle  Statutu PFO,
  • jest odpowiedzialny za kontakty i współpracę  pomiędzy  naszą Federacją a COM i OMJ oraz innymi Organizacjami  i Instytucjami  w kraju i za granicą,
  • prowadzi rejestr i biblioteczkę opracowywanych materiałów szkoleniowych,
  • przedstawia Prezydentowi i członkom Rady Federacji własne pomysły dotyczące działalności Federacji,
  • współpracuje z Vice Prezydentem ds. Hodowlanych  w zakresie organizacji  Mistrzostw PFO.

Krzysztof Wilczewski
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 31, 2009, 02:22:44 wysane przez Jacky » Zapisane

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #3 : Sierpnia 31, 2009, 02:59:54 »

Witam!
Ponieważ wśród uczestników naszego forum jest wielu członków PFO (również przyszłych) uważam, że jest to odpowiednie miejsce(wortal) do publikacji tego rodzaju sprawozdań.

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #4 : Sierpnia 31, 2009, 06:58:02 »

Z tego co pisze to Pan Wilczewski bardzo sie w to wszystko angażował, co według mnie wyszło Mu jaknajbardziej dobrze.Myśle że jkby było więcej takich osób to było by lepiej.To poprostu jest zamiłowanie:)

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!