Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Stycznia 29, 2026, 04:50:50 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: ciężki oddech...  (Przeczytany 7194 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
pioras
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 41

« : Wrzenia 16, 2009, 08:31:14 »

Proszę o pomoc w próbie ustalenia co jest z moim kanarkiem. Chodzi o to, że zachowuje się normalnie, jest w trakcie pierzenia więc nie śpiewa ale.. ciężko mu jest nabierać powietrze, ma otwarty dziób. Słychać świsty i charczenie, może się mylę ale myślę, że gdyby było to przeziębienie to miałby '' katar''. Byłem z nim u weterynarza przepisał antybiotyk Ronaxan, który nie przyniósł rezultatów. Była też druga wizyta i drugi antybiotyk Baytril, który obecnie mu podaję. Ale tak sobie myślę, że przecież nie musi to być wcale zakażenie bakteryjne wtedy antybiotyk jest zbędny. Czy mogą wchodzić w grę jakieś pasożyty lub roztocza? moim zdaniem tego weterynarze pod uwagę nie wzięli.
Jeśli ktoś mógłby pomóc z góry dziękuję pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Wrzenia 23, 2009, 03:21:44 wysane przez Luka » Zapisane

RomeoiJulia
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Niemcy/Herscheid
Wiadomoci: 40

« Odpowiedz #1 : Wrzenia 17, 2009, 07:10:38 »

Witam . Czy lekarz zrobil wymaz , zbadal odchody? Nie jestem ekspertem, ale ptak powinie byc zbadany na Trichomonaden i zapalenie (przepraszam, ale nie wiem jak to sie nazywa po polsku) worka powietrznego. Moj kanarek niestety zdechl pol roku temu, bo poszlam do weterynarza, ktory kompletnie nie znal sie na ptakach. Kazdy dobry weterynarz, ktory cos wie o kanarkach, jako pierwsze (u nas)zrobi wymaz i zbada odchody, inaczej ciezko jest u tak malych stworzonek postawic diagnoze.
Na Twoim miejscu poszlabym na konsultacje do innego weterynarza i zobaczyla, co on na to powie. I popros o wymaz.
Mam nadzieje, ze moglam Ci choc troche pomoc.
Jeszcze jedno, jezeli chcesz ulatwic mu oddychanie, postaw przed klatka miseczke gotujacej wody i wlej tam pare kropli olejku eterycznego(np.  olejek japonski) takiego z eukaliptusem , na przeziebienia.
Pozdrawiam
Ewa

pioras
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Wrzenia 17, 2009, 03:52:00 »

Dziękuję za zainteresowanie Umiech więc znowu czeka nas wizyta u weta. A inhalacje ma robione z olejkiem bądŹ rumiankiem. Pozdrawiam

kerry
Go
« Odpowiedz #3 : Wrzenia 18, 2009, 08:32:15 »

Podaj ivermektynę,kropla na nieopierzoną skórę grzbietu.Jeśli po dwóch dniach zauważysz poprawę ,tzn.,mialeś kanarki zarażone sternomatozą.Jako wspomagające leczenie,odkaŹ pojemniki na wodę oraz wypsikaj klatki Ardapem.Moge się mylić ale prawdopodobnie to właśnie sternomatoza.Pozdrawiam

pioras
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Wrzenia 18, 2009, 04:07:40 »

dzięki kerry a czy dostanę ją u weterynarza? Umiech bo kiedy teraz o iwermektynie czytam to raczej ciężko dostać ją w Polsce..

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #5 : Wrzenia 18, 2009, 11:38:45 »

Bez problemu(za kilkanaście złotych)kupisz preparaty zawierające ivermektynę:ivomec, biomectin i vetamectin.Każdy z tych leków stosowany tak jak napisał Kerry jest skuteczny na sternomatozę(drobne pajęczaki pasożytujące w układzie oddechowym).Ivermektyna przedawkowana jest szkodliwa na wątrobę ptaka.Stosowana w odpowiedniej dawce nie jest szkodliwa.Osobiście używałem wszystkich tych specyfików(profilaktycznie).

rufin
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 96

« Odpowiedz #6 : Wrzenia 19, 2009, 09:01:43 »

Miałem ten sam problem, podałem ptakom biomectin 1%, różne słyszałem opinie, jedną taka, że podając ptakom kroplę na skórę (kark) wyeliminuję pasożyty zewnętrzne, natomiast podając ptakom po kropli do dzioba pozbędę się pasożytów wewnętrznych, które powodują ciężkie oddychanie "charczenie".
Poadłem dwudziestu ptakom po kropli biomectinu do dzioba, a pozostałym na kark, 6ptaków z tych które dostały kropli do dzioba zatruły się, tzn wystąpiły u nich objawy przedawkowania, zachowywały się "jak pijane", cztery z nich lezały całkowicie bezwladnie na dnie klatki przez prawie dwa dni, podawałem im wodę do dzioba przez strzykawkę, myślałem, że juz po nich, ale padł tylko jeden z nich, pozostałe doszły do siebie. -odradzam podawania biomectinu do dzioba, chyba, że rozcieńczony (wg ulotki 1ml należy podawac na 33kg masy ciała). Najlepiej podawać na skórę

pioras
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Wrzenia 19, 2009, 03:11:18 »

dziękuję Wam za zainteresowanie byłem u weta zakupiłem ivermektynę i zastosowałem teraz tylko trza czekać na efekty. pozdrawiam Umiech

kerry
Go
« Odpowiedz #8 : Wrzenia 22, 2009, 10:34:11 »

Jeżeli po 2 dniach zobaczysz poprawę tzn,to była sternomatoza.W przypadku cięższym możesz podać za tydzień ponownie i po kolejnym tygodniu znowu.Zawsze trzymaj się tego by podawać wszystkim ptakom w tym samym czasie.Odkażanie poideł  w dniu podawania oraz popryskanie Ardapem wspomaga leczenie.Co tydzień używanie Ardapu podczas czyszczenia klatek rozwiąże problem sternomatozy w stadzie.Pozdrawiam
P.S.Sternomatoza jest niebezpieczna dla ptaków szczególnie podczas pierzenia oraz wychowu młodych,dlatego warto przyłożyć się do jej zwalczania.Pierwszym symptomem jej pojawienia się w stadzie to nie świszczący oddech a próby łapania przez ptaki niewidocznych pajączków,czeste nerwowe skubanie sie na szyi.Rżężenie pojawia się jako forma zaawansowana po której lekarze wet.dają antybiotyk,który zwalcza stany zapalne powstałe po pajęczakach.Stosuje się po trzykrotnym podaniu ivermektyny.

pioras
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #9 : Wrzenia 22, 2009, 11:35:40 »

kerry a gdzie Ty zaopatrzasz sie w Ardap bo pytalem swojej pani weterynarz i nie ma tego. A moj kanarek po okresie lepszego samopoczucia znowu zaczal wiecej wydawac z siebie niechcianych dzwiekow. Nie wiem zastosuje za kilka dni inwerktyne znowu mam nadzieje, ze pomoze  Umiech

pioras
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #10 : Wrzenia 22, 2009, 11:40:02 »

oczywiscie chodzilo o iwermektyne  Mrugnicie

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 753

« Odpowiedz #11 : Wrzenia 24, 2009, 08:48:27 »

To dość popularny preparat. Mają go wszystkie placówki weterynaryjne, ewentualnie mogą go sprowadzić na zamówienie. Możesz pytać też w dużych sklepach zoologicznych, hurtowniach medycznych itp.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!