Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:20:55 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Ospa  (Przeczytany 6387 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Wrzenia 22, 2009, 09:29:45 »

W ostatnim czasie sporo uwagi na wortalu zajmuje ospa. Dostajemy z Markiem sporo próśb o opis leczenia tej choroby.

Ospa powoduje bardzo dużą śmiertelność ptaków, szczególnie młodych (dochodzącą do 80 procent). Choroba pojawia się pod koniec lata i zaczyna się od nagłych zachorowań o bardzo ostrym przebiegu. Niektóre ptaki padają w ciągu kilkunastu godzin. U pojedynczo trzymanych ptaków ospa zdarza się niezwykle rzadko, ale może być przeniesiona przez ptaki dzikie np. wróble.

Przyczyną choroby jest wirus ospy: Avipox-virus. Do zakażenia chorobą dochodzi przez kontakt z dzikimi ptakami.

Objawy kliniczne choroby:
  • osowiałość,
  • objawy przypominające przeziębienie,
  • białe lub blade krosty lub guzki na skórze, które ciemnieją i zasychają do strupów,
  • pęcherze i guzki na kończynach,
  • białożółte pęcherze na głowie, brzuchu, skrzydłach i na palcach,
  • problemy z oddychaniem,
  • błona śluzowa gardła i dzioba pokryta żółtym nalotem, lekko krwawiącym przy próbie usunięcia go,
  • ptak wykrzusza śluzowatą plwocinę,
  • zapalenie spojówki i rogówki oka,
  • utrata równowagi,
  • wykręcanie głowy,
  • niewielkie ilości kału znajdują się w dużej plamie błyszczącego moczu (spowodowane jest to poliurią, czyli zaburzeniem pracy nerek).

Zmiany chorobowe widoczne są głównie na nieopierzonych częściach ciała, powiekach i okolicy dzioba. Choroba powoduje u ptaków zapalenie płuc i nieodwracalne zwyrodnienia wątroby.

Leczenie należy rozpocząć od izolacji chorych ptaków oraz od dezynfekcji klatek i pomieszczeń, w których przebywają ptaki. Zarówno zdrowe, jak i chore ptaki zabezpieczamy przed komarami, które przenoszą chorobę na zdrowe osobniki. Chorym ptakom podajemy zwiększone ilości witamin oraz antybiotyki zlecone przez lekarza weterynarii (podawanie antybiotyków zapobiega powikłaniom, ale nie działa na wirusy, wobec których współczesna medycyna jest bezradna).  Oczy chorych ptaków przemywa się kwasem borowym, a krosty, guzki i pęcherze smaruje się roztworem złożonym z jednej części jodu i dwóch części gliceryny. żółty nalot z gardła usuwa się delikatnie pincetą, smarując zmienione miejsca roztworem jodu i gliceryny.

Pojawienie się krost na skórze zarażonych ptaków świadczy o przejściu choroby w stadium przewlekłe (takie ptaki będą nosicielami wirusa w przyszłości).

W zwalczaniu ospy ważna jest profilaktyka. Opracowano odpowiednie szczepionki, rozprowadzane przez lekarzy weterynarii. Kanarka można zaszczepić przeciw wirusowi ospy od trzeciego miesiąca życia pod warunkiem, że jest zdrowy i nie pierzy się. Po szczepieniu ptak nie może się przez trzy tygodnie kąpać. Najlepszymi szczepionkami przeciwko ospie są: mykosalmowir, salwomir lub poxvac K. Ptakom należy też podawać profilaktycznie podawanie wyciągu z czosnku lub immunostymulatory (np. lewamisol, aedonosan, wyciągu z jeżówki purpurowej).

rufin
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 96

« Odpowiedz #1 : Wrzenia 22, 2009, 11:25:02 »

nie jestem pewny (bo od lat nie hoduję gołębi), ale czy mykosalmovir i salmovir nie podaje się czasem gołębiom jako szczepionkę przeciw paramyksowirozie (kręćkowi)?
Wymieniłeś tutaj przy ospie objaw -wykręcanie głowy, -to u gołębi paramyksowiroza... (?)

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #2 : Wrzenia 22, 2009, 11:37:49 »

Praktycznie nie ma jednego dobrego leku na ospę, dlatego hodowcy stosują różne preparaty, które w jakiś sposób zpobiegają tej chorobie lub leczą jej objawy.

Piotrek91
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Myślenice
Wiadomoci: 51

« Odpowiedz #3 : Wrzenia 22, 2009, 08:12:52 »

Witam!

Też rzuciły mi się od razu w oczy nazwy wymienionych szczepionek (dla gołębi, chyba, że mówicie o czymś innym). Z doświadczenia wiem, że:
Salmovir używa się do zapobiegania salmonelozie i paramyksowirozie (potocznie nazywana "kręćkiem", objawy to wodnisty kał, a póŹniej nieprzyjemnie wyglądające skręcenia głową) u gołębi.)
Mycosalmovir przeciwko: salmonelozie , paramyksowirozie, oraz mykoplazmozie.
Natomiast szczepionki takie jak wymieniona wcześniej Poxvac K (bardziej znana i chyba częściej używana), oraz Nobilis pigeon POX  służą do zapobiegania ospie (istnieje jeszcze pewnie kilka odpowiedników wcześniej wymienionych szczepionek. 

Nasunęła mi się jeszcze jedna wątpliwość, mianowicie chodzi mi o wymienione wcześniej naloty w dziobie. Według mnie podobne objawy mogą być spowodowane przez rzęsistka Trichomonas  (u gołębi choroba nosi nazwę Trichomonadozy), lub jakieś grzyby. Dlatego najlepszym według mnie rozwiązaniem przy takich objawach byłoby zrobienie wymazu, bo samemu można podjąć błędną diagnozę, a skutki tego mogą być opłakane.
Pozdrawiam! Piotrek91

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!