Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 06:51:57 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Kanarki pomarańczowe  (Przeczytany 4207 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
tomasz595
Go
« : Padziernika 05, 2009, 09:34:55 »

Prosze o odpowiedz na kolejne pytanie....Czy to prawda ze po podaniu barwnika czerwonego w okresie pierzenia  kanarkowi pomarańczowemu to zrobi się z niego kanarek czerwony Co?

jaco
Go
« Odpowiedz #1 : Padziernika 06, 2009, 08:31:20 »

To prawda a nawet na pewno zrobi się czerwony.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #2 : Padziernika 06, 2009, 02:19:00 »

Myślę, że niekoniecznie.Czerwony barwnik nie czyni cudów.Jeżeli kanarek jest pomarańczowy dlatego, że jest kanarkiem czerwonym, lecz niedobarwionym to owszem.Kolor pomarańczowy jako "mocny" odcień żółtego może zostac tylko zintensyfikowany przez czerwony barwnik, nigdy jednak nie zamieni się w kolor czerwony.Zdolnośc przyswajania czerwonego barwnika jest uwarunkowana genetycznie.

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec
Wiadomoci: 258

« Odpowiedz #3 : Grudnia 15, 2012, 06:40:43 »

Podpinam się pod wątek, stary, ale dokładnie dotyczy moich wątpliwości.
Mój pomarańczowy kundelek Fabi jest w okresie pierzenia się. Chciałam sprawdzić czy  jest może w jakimś stopniu kanarkiem czerwonym, podaje mu gotowy pokarm jajeczny z barwnikiem Witte Molen. Na stronie jednego z Hodowców kanarków czerwonych doczytałam, że sam taki pokarm nie wystarczy  i tak dodaje on barwnika dodatkowo. Problem mam następujący - Fabi , pierzy się od dwóch tygodni i jakoś nie widać na nim żadnych czerwonych przebłysków - czy  to oznacza, że dostaje za mało barwnika, czy bardziej że nie ma w sobie nic z kanarka czerwonego po prostu , czy też powinnam jeszcze poczekać na efekt ? 

CarIvan
Go
« Odpowiedz #4 : Grudnia 16, 2012, 11:26:26 »

Karma koloryzująca nieznacznie tylko wpłynie na kolor upierzenia i nie zauważysz tego odrazu, dając barwnik będzie widać efekty na w pełni wyrośniętych piórach. Dutka pióra tylko w pewnym okresie jego wzrostu pobiera barwnik to też trzeba wziąć pod uwagę. Jeśli ptak zrzucił ci stare pióra a zrzuca je w miarę wyrastania kolejnych więc może jeszcze pióra nie rozwinęły się z knypów i przez to nie widzisz różnicy w barwie. Niemniej jednak ewidentnej różnicy nie zobaczysz nie dając barwnika, może być trochę kolor żywszy, minimalnie zmienić barwę z pomarańczu na nieintensywny blado czerwony lub żywo-pomarańczowy ale nic poza tym.  Mrugnicie

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec
Wiadomoci: 258

« Odpowiedz #5 : Grudnia 16, 2012, 11:45:11 »

Dziękuję Ci za odpowiedŹ. Czyli ewidentnie muszę dokupić barwnik- nawet jeśli nie dla Fabika to dla nowych  czerwonych kanarków Umiech

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!