hazel92
Uczeń2
Nowy użytkownik

Opolskie
Wiadomoci: 178
|
 |
« : Padziernika 18, 2009, 04:21:34 » |
|
Odpowiedzcie na pytanie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #1 : Padziernika 18, 2009, 08:41:25 » |
|
Ciągle nurtuje mnie pytanie: czym różni się klatka od woliery? Co jest tą granicą? Kiedy kończy się klatka a zaczyna woliera? Czy słowo "woliera" nie jest nadużywane? Może przy okazji tej ankiety spróbowalibyśmy odpowiedziec na te pytania?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lukas
Redaktor
Użytkownik
Lasocice/Nysa
Wiadomoci: 746
Z066
|
 |
« Odpowiedz #2 : Padziernika 18, 2009, 08:55:36 » |
|
Według mnie woliera musi mieć przynajmniej : 2m długości, 1m szerokości, wysokość taka aby hodowca mógł w niej stać  Wszystko mniejsze to dla mnie klatki lub jak też można powiedzieć fruwalki, wylotówki, przelotki(przelotówki) różnie mówią. 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Padziernika 18, 2009, 08:59:03 wysane przez Luka »
|
|
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752
|
 |
« Odpowiedz #3 : Padziernika 19, 2009, 12:09:18 » |
|
Większość hodowców trzyma ptaki w regale, czyli takim zestawie klatek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752
|
 |
« Odpowiedz #4 : Padziernika 19, 2009, 12:13:35 » |
|
Ciągle nurtuje mnie pytanie: czym różni się klatka od woliery? Co jest tą granicą? Kiedy kończy się klatka a zaczyna woliera? Czy słowo "woliera" nie jest nadużywane? Może przy okazji tej ankiety spróbowalibyśmy odpowiedziec na te pytania?
Wydaje mi się, że Luka ma rację. Słowo „woliera” pochodzi od francuskiego wyrazu „voler”, oznaczającego „latać”. Zatem wolierami nazywamy przestronne pomieszczenia dla ptaków. Pisanie, że ktoś trzyma kanarki w dużej wolierze o wymiarach 1m x 1m x 1m, to trochę takie nadużycie, choć oczywiście dla kanarków to spore locum.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LaKi
Uczeń2
Użytkownik

Wiadomoci: 541
|
 |
« Odpowiedz #5 : Stycznia 25, 2010, 11:08:17 » |
|
a wymiary 150cm x 50cm x 50cm to będzie klatka czy wolierka  ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
|
 |
« Odpowiedz #6 : Stycznia 26, 2010, 11:33:28 » |
|
Moim zdaniem woliera to też klatka, a samo słowo jest po prostu modne.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Stycznia 26, 2010, 11:36:38 wysane przez jot-ka11 »
|
|
|
|
|
Badziu
Uczeń1
Nowy użytkownik
woj. mazowieckie
Wiadomoci: 113
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lutego 23, 2010, 06:49:19 » |
|
Moim zdaniem woliera to też klatka, a samo słowo jest po prostu modne.
Woliera zawsze może być klatką ale klatka nie zawsze musi być wolierą. Ja uważam że wolierą jest pomieszczenie w którym hodowca może się komfortowo poruszać. Zdarza mi się też większe klatki nazywać wolierkami. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sylvek1979
Uczeń2
Nowy użytkownik

Ruda Śląska
Wiadomoci: 77
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lutego 23, 2010, 10:38:38 » |
|
Dla mnie woliera to po prostu pomieszczenie zewnętrzne z przynajmniej jedną ścianą z siatki, do którego hodowca może swobodnie wejść. Niech ktoś spróbuje wejść do klatki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lutego 24, 2010, 10:25:32 » |
|
A w ogrodach zoologicznych są klatki do, których bez problemu może wejśc człowiek(jeżeli nie ma w niej niebezpiecznych zwierząt) i są to jednak klatki."Pomieszczenie zewnętrzne" a co z wolierami pokojowymi?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sebas
Uczeń1
Nowy użytkownik
woj.lubelskie
Wiadomoci: 129
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lutego 25, 2010, 03:09:20 » |
|
Ja moje ptaki trzymam obecnie w regale, dużej klatce w kuchni i dwóch wolierkach na szafach. Jedna ma wymiary dł.90 wys.72 szer.60, a druga dł. 170 szer.50 wys.75 cm.Ta druga jest teraz przegrodzona na pół ale jest zamontowana klatka wentylacyjna którą mozna wyjąć i ptaki mogą wtedy swobodnie fruwać z jednej części do drugiej i na całej szerokości można zdjąć zawieszoną pilśnię to dodatkowe przejście. W ubiegłym roku moje wolierki sprawdziły się doskonale. Dla mnie klatka to z prętami, a wolierka to większa i osiatkowana.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sylvek1979
Uczeń2
Nowy użytkownik

Ruda Śląska
Wiadomoci: 77
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lutego 25, 2010, 11:52:24 » |
|
Każda woliera jest jest klatką  tylko dużo większą 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipca 15, 2010, 02:58:26 » |
|
Dużo osób miesza pojęcie woliery a fruwarki. W obu tych pomieszczeniach ptak ma możliwość do wyprostowania skrzydełek i sprawdzenia możliwości swoich mięśni. Moim zdaniem woliera jest to pomieszczenie zewnętrzne o wymiarach w których człowiek dobrowolnie po wejściu do niej może swobodnie wyprostować się oraz między głową a końcem wysokości oraz w odrębie naszego wzroku jest duża swoboda. Metrowe a nawet dwumetrowe klatki zwą się fruwarkami. Ja posiadam regał z pojedynkami oraz czter fruwarki. Woliery brak z powodu braku możliwości umiejscowienia- może w przyszłości -kto wie:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Joasia
Uczeń1
Nowy użytkownik
Utrecht
Wiadomoci: 31
Kocham kanarki...
|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudnia 02, 2010, 03:33:28 » |
|
Dwa moje krzykacze mieszkaja w klatkach o wymiarach dl.45cm,wys.65cm,szer.30cm,wiec nie za duze te klatki:( Mam w planach kupic o wiele wieksze  Mój trzeci kanarek a moze raczej kanarzyca mieszka w w klatce o rozmiarach:wys.2m,szer.80cm. i dl.1m. Kupilam ta klatke pod nazwa woliera 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|