Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:21:53 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Ospa  (Przeczytany 3302 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
matek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

łaziska Górne
Wiadomoci: 79

« : Padziernika 19, 2009, 10:51:00 »

Witam wiem że o ospie już było pisane ale mam pytanie czy ktoś z was szczepi ptaki przeciw tej chorobie. jeśli tak to jakimi szczepionkami. Znalazłem na zagranicznej stronce o kanarkach szczepionkę o nazwie Poulvac P Canary czy jest ona w polsce dostępna?

Mam problem z moimi ptaszkami ponieważ myślę że mają ospę
Przeważnie chorują młode ptaki tegoroczne padło ich aż 8 szt.
Mają duszności a u niektórych wokół oczu i na palcach widać małe krosty
dbam o higienę w klatkach
ptaki są odrobaczane ivamectyną bo myślałem że to jakieś pasożyty.Dorosłe ptaki po podaniu iwamectyny czują się normalnie a młodym stan się pogarsza. Byłem u weterynarza to oprócz ivamectyny dał mi jakiś antybiotyk na drogi oddechowe stosowany dla gołębi.
Kanarki hoduje jakieś 15 lat i nigdy nie miałem takich problemów!
czy jakbym dostał gdzieś u weterynarza szczepionkę czy mogę zaszczepić zdrowe kanarki dorosłe?
Proszę piszczcie bo mi ręce opadają!

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #1 : Padziernika 19, 2009, 11:51:25 »

Przeciwko ospie stosuje się szczepienia mykosalmowirem, salwomirem lub poxvacem K. Jednak z tego co piszesz, Ty już masz ospę w swej hodowli, a kanarka można zaszczepić przeciw wirusowi ospy od trzeciego miesiąca życia pod warunkiem, że jest zdrowy i nie pierzy się. Po szczepieniu ptak nie może się przez trzy tygodnie kąpać.

Chore ptaki musisz izolować. Ptakom powinieneś podawać zwiększone ilości witamin. Klatki z ptakami zabezpieczyć należy przed dzikimi ptakami i komarami, które przenoszą chorobę. Podawanie antybiotyków zapobiega powikłaniom, ale nie działa specjalnie na wirusy, wobec których współczesna medycyna weterynaryjna jest bezradna. Oczy ptaków należy przemywać kwasem borowym. Krosty, guzki i pęcherze smaruje się roztworem złożonym z jednej części jodu i dwóch części gliceryny. żółty nalot z gardła usuwa się delikatnie pincetą, smarując zmienione miejsca roztworem jodu i gliceryny.

Pojawienie się krost na skórze zarażonych ptaków świadczy o przejściu choroby w stadium przewlekłe (takie ptaki będą nosicielami wirusa w przyszłości).

Zobacz jeszcze: http://kanarki.eu/index.php/topic,1187.0.html.
« Ostatnia zmiana: Padziernika 19, 2009, 12:06:23 wysane przez Jacky » Zapisane

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!