Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 753
|
 |
« : Padziernika 29, 2009, 12:55:43 » |
|
Znalazłem w necie taki filmik: Co sądzicie o tak zorganizowanej hodowli?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
globus-kraków
Uczeń1
Nowy użytkownik
KRAKÓW
Wiadomoci: 87
|
 |
« Odpowiedz #1 : Padziernika 29, 2009, 05:49:26 » |
|
bardzo profesjonalna hodowla, czytalem ze do kazdej klatki jest doprowadzona bieżaca woda, zastanawiam sie jak to dziala moze wie ktoś?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sturnus
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wrocław
Wiadomoci: 103
|
 |
« Odpowiedz #2 : Padziernika 29, 2009, 08:03:38 » |
|
Ferma! Strach patrzeć. Ciekawe co dzieje się z corocznym przychówkiem. i pytanie: co to ma wspólnego z amatorskim ( w dobrym tego słowa znaczeniu ) umiłowaniem ptaków "domowych".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107
|
 |
« Odpowiedz #3 : Padziernika 29, 2009, 08:43:24 » |
|
Każdy hoduje sobie swoje ulubione ptaki w takiej ilości na ile pozwalają mu warunki, jedni mają 20 ptaków inni 200 szt. Kto powiedział że z wszystkich ma pary i młode??Pewnie sprzedaje jak większość hodowców.Jeśli chodzi o wystawy to ma większe pole wyboru w razie jakiś problemów hodowlanych w których część ptaków może się nienadawać.
Jak widać to ten hodowca ma bardzo dobre warunki hodowlane, duża hodowla niemusi być od razu farmą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcelolsztyn
Go
|
 |
« Odpowiedz #4 : Padziernika 29, 2009, 09:04:42 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hazel92
Uczeń2
Nowy użytkownik

Opolskie
Wiadomoci: 178
|
 |
« Odpowiedz #5 : Padziernika 29, 2009, 09:49:25 » |
|
na tą ferme to brak mi słów ten gościu chyba sam nie wie ile tego jest
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Arek
Uczeń1
Nowy użytkownik
Jaworzynka
Wiadomoci: 10
Zawodowo Głuszce, hobby - KANARKI
|
 |
« Odpowiedz #6 : Padziernika 29, 2009, 10:08:02 » |
|
No ten filmik to już wymiata nad wszystkimi. Ferma i jeszcze raz ferma.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #7 : Padziernika 30, 2009, 12:39:27 » |
|
Druga to profesjonalna, nastawiona na zysk ferma papużek falistych.Pierwsza to duża, wzorcowa hodowla kanarków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
Wiadomoci: 2 753
|
 |
« Odpowiedz #8 : Padziernika 30, 2009, 08:10:14 » |
|
Przy okazji tych filmików z różnych hodowli chciałbym Was zapytać co oznacza pojęcie "duża czy wielka hodowla"? Co to pojęcie oznacza w warunkach Polskich i za granicą? Jak liczne stado hodowlane uważacie za dużą hodowlę? Ilu dużych hodowców może być w Polsce i na świecie? Czy takie hodowle, jak te z filmów często można spotkać u hodowców?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hazel92
Uczeń2
Nowy użytkownik

Opolskie
Wiadomoci: 178
|
 |
« Odpowiedz #9 : Padziernika 30, 2009, 03:20:31 » |
|
Ja uważam za dużą hodowle na Polskie warunki hodowle powyżej 50 kanarków. Nie wiem ilu hodowców w Polsce posiada hodowle takie jak ta na pierwszym filmiku, ale myślę, że za dużo ich nie ma jesteśmy ograniczeni finansowo, nasze pensje są mniejsze od np niemieckich i nie możemy sobie pozwolić na takie profesjonalne hodowle. ( to jest moje myślenie, może się mylę)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #10 : Padziernika 30, 2009, 10:42:05 » |
|
Myślę, że w polskich warunkach(materialnych) możliwe jest zorganizowanie i utrzymanie hodowli na poziomie 50 i więcej par hodowlanych.Problemem może byc przychówek i jego zbyt.Ja w chwili obecnej mam ok.80szt. kanarków dorosłych,ok.160 szt. młodych i ok.30-40 szt.innych gatunków ptaków.Mimo, że moje zarobki są dużo niższe od średniej krajowej to moje ptaki nie głodują.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107
|
 |
« Odpowiedz #11 : Padziernika 30, 2009, 11:16:02 » |
|
Jedzenie jedzeniem ale uwagę trzeba też zwrócić na warunki hodowli. Nie każdy sobie może pozwolić na hodowanie kilkudziesięciu par , taka hodowla wymaga dużo miejsca.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopada 01, 2009, 05:56:49 wysane przez Luka »
|
|
|
|
|
ROBERTO
Uczeń2
Nowy użytkownik

Jaworzno
Wiadomoci: 271
|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopada 02, 2009, 08:16:02 » |
|
Witajcie korzystakjąc z okazji chciałbym zapytać się o ten papier w rolce pod kladkami. Wiem że te kladki są rusztowe ale na jakiej sasadzie działa ten papier i czy jest to jakiś specjalny papier  . Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mark
Administrator
Użytkownik
Częstochowa
Wiadomoci: 709
|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopada 03, 2009, 08:28:48 » |
|
Papier w rolkach do przewijania go pod rusztami klatek to papier specjalnie wymyślony do tego celu.Papier ten pochłania przykre zapachy ,są tez wersje tego papieru z zapachem kwiatów.W naszym kraju ten papier jest raczej nie do kupienia ponieważ prawie nikt nie prowadzi hodowli w tego typu klatkach z rusztami przystosowanymi do przewijania pod rusztem papieru.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|