Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:47:49 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Intensywność borderów  (Przeczytany 5509 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Granos
Go
« : Listopada 03, 2009, 06:12:06 »

a czy można odpowiedŹ jak poznac intensywność u białego bordera?

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #1 : Listopada 03, 2009, 10:07:46 »

Intensywność lub nieintensywność to nie tylko różnica w kolorze pióra.Białe ptaki takie jak np.białe glostery lub czerwone mozaiki  także są intensywne lub nieintensywne jeśli chodzi o budowę ich piór, jeśli ptak ma dużo miękkich i szerokich piór jest to ptak nieintensywny a jeśli jego pióra są twardsze i bardziej wąskie i jest ich zdecydowanie mniej to ptak jest intensywny.Oczywiście w praktyce sprawa nie jest tak oczywista bo między intensywnością a nieintensywnością jest cały szereg ptaków pośrednich ,które nie są ani intensywne ani nieintensywne.Przy odrobinie doświadczenia wystarczy wziąć ptaka do reki aby poczuć ile ma piór i tym sposobem określić czy ptak jest intensywny czy tez nieintensywny.

NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 208

« Odpowiedz #2 : Listopada 04, 2009, 09:01:52 »

Witam
Małe pytanie dla Mark:
Czy sędzia oceniając kolekcję kanarków łapie je w ręce by ocenić intensywny czy n/ntensywny.
Może jest jakiś inny sposób?
Pozdrawiam

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #3 : Listopada 04, 2009, 09:19:37 »

Wydzieliłem ten temat, z relacji pucharowej, bo wydaje mi się on ciekawy.

Granos zobacz jeszcze uwagi Rafała, Marka, feno-typa i częściowo swoje o intensywności u glosterów, zamieszczone w wątku: http://kanarki.eu/index.php/topic,708.0.html.
« Ostatnia zmiana: Listopada 04, 2009, 09:23:24 wysane przez Jacky » Zapisane

Granos
Go
« Odpowiedz #4 : Listopada 04, 2009, 01:44:19 »

Dzieki za odpowiedzi!

Wydzieliłem ten temat, z relacji pucharowej, bo wydaje mi się on ciekawy.

Granos zobacz jeszcze uwagi Rafała, Marka, feno-typa i częściowo swoje o intensywności u glosterów, zamieszczone w wątku: http://kanarki.eu/index.php/topic,708.0.html.

Wszystko juz wcześniej czytalem. Bardzo interesujacy temat ciagle sprawiajacy trudności. Pytajac o to mialem głównie na myśli sytuację gdy np. zgłasza się bordery mini do wystawy na ,ktorej jest podzial na grypy :border intensywny i nieintensywny.Jak wiemy w jednej kolekcji łaczy się tylko ptaki intensywne lub nieintensywne.przy borderach np. żółtych widać nalot i wiemy ,że te ptaki bierzemy do kolekcji nieintensywnych prawda? ale jak poznać ( po wygladzie) intensywność u bordera? CZytalem także wcześniej temat intensywności u glosterów i wiele jest wypowiedzi ,ze ptaki intensywne nie maja szans podczas wystaw więc należałoby robić dla nich oddzielne grupy. I wlaśnie to mnie zaciekawiło ponieważ myślałem ,że jeśli mówi sie ze podczas wystaw gloster intensywny z góry nie ma szans z nieintensywnym (nieintensywny sprawia wrażanie lepiej opierzonego) to powinno to być bardzo widoczne ale skoro jak widać nie jest to aż tak widoczne.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #5 : Listopada 04, 2009, 08:50:17 »

Nigdy nie widziałem całkowicie białego glostera,zawsze ma kilka piór szafirowych lub cynamonowych.Dlatego na wystawach takie prawie białe glostery są zaliczane do szafirów i cynamonów.Kategoria białych glosterów nie istnieje.Jeśli na wystawie jest na tyle kolekcji szafirowych lub cynamonowych i jeśli zezwala na to regulamin wystawy to wtedy można podzielić takie ptaki na intensywne i nieintensywne.Takiego podziału dokonuje się oceniając kolor właściwy ptaka czyli jaki jest ich odcień szafiru lub cynamonu a nie doszukuje się odcieni w bieli.Z tego co pamiętam nigdy na polskich wystawach nie było jeszcze podziału szafirów czy cynamonów na intensywne i nieintensywne.Intensywność lub nieintensywność ma inne znaczenie w sensie hodowlanym a co innego znaczy w sensie wystawowym.Poprzednio dawałem przykład białych glosterów i czerwonych mozaiek i właśnie czerwone mozaiki są właśnie doskonałym przykładem na taka różnice ponieważ w hodowli przy doborze par określenie intensywności lub nieintensywności tych ptaków ma zasadnicze znaczenie a w sensie wystawowym nie ma żadnego znaczenia.Tak na prawdę w praktyce wystawowej występuje tylko podział w ptakach zielonych gdzie różnice w intensywności lub nieintensywności ich koloru są widoczne gołym okiem nawet dla laika. Zeby to wszystko nie było jeszcze tak proste to właśnie intensywność lub nie intensywność w kolorze zielonym glosterów ma inne znaczenie w sensie hodowlanym a inne w sensie wystawowym.Glostery zielone nieintensywne w kolorze też możemy podzielić na intensywne lub nie intensywne w sensie długości ich piór a nie koloru.Mam jednak nadzieję że ten temat opisze nam NORWIK24 ,który jest o wiele bardziej ode mnie doświadczonym hodowcą glosterów.

NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 208

« Odpowiedz #6 : Listopada 05, 2009, 07:55:22 »

Mark
Co?Co?Co?Co??
Mam nadzieję, że wkrótce odwiedzisz łódŹ i będziemy mieli okazję porozmawiać. W czasie Twojej wizyty postaram się pokazać Ci intensywne GLOSTERY: czysto żółte, cynamonowe, zielone i szeki. Wymienimy doświadczenia i może wtedy wyjaśnimy wszystkim jak jest naprawdę.
Pozdrawiam

Granos
Go
« Odpowiedz #7 : Listopada 05, 2009, 04:35:27 »

Nigdy nie widziałem całkowicie białego glostera,zawsze ma kilka piór szafirowych lub cynamonowych.

Ja tylko dodam aby była jasnośc-mi chodziło o białe bordery i bordery miniaturowe a nie o glostery.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #8 : Listopada 05, 2009, 07:30:04 »

Granos jak się domyślam chodzi Ci o zaliczenie białych borderów ( lub innych białych kanarków kształtnych) do intensywnych lub nieintensywnych w sensie wystawowym ?.Całkowicie białe kanarki kształtne w sensie wystawowym nie są ani intensywne ani nieintensywne bo ich pióra są bez pigmentowe,po prostu są to ptaki białe.Podobnie w sensie wystawowym się dzieje w przypadku wszystkich mozaiek i wszystkich kanarków białych recesywnych i białych dominujących,czyli u tych ptaków nie wypełnia  się na kartach ocen rubryki ,która określa ich intensywność lub nieintensywność.Oczywiście w sensie hodowlanym wszystkie te białe ptaki będą intensywne lub nieintensywne w sensie długości ich piór.Jak widać tak postawione pytanie daje nam odpowiedz czysto teoretyczną związaną z COM-owska klasyfikacją kanarków.NORWIK24 wybieram się na Waszą wystawę ,tak ze na pewno będzie okazja do pogadania.Dodam jeszcze że na ostatnim pucharze w łaziskach mój zielony intensywny consort dostał 92pkt tak ze na pewno glostery intensywne w sensie koloru są pięknymi ptakami i ja osobiście przywiązuje w mojej hodowli wielka wagę do tych ptaków.Jako ciekawostkę dodam jeszcze ze glostery szafirowe tez nie dzielą się w sensie wystawowym na intensywne lub nieintensywne.

Granos
Go
« Odpowiedz #9 : Listopada 05, 2009, 08:18:57 »

Granos jak się domyślam chodzi Ci o zaliczenie białych borderów ( lub innych białych kanarków kształtnych) do intensywnych lub nieintensywnych w sensie wystawowym ?.Całkowicie białe kanarki kształtne w sensie wystawowym nie są ani intensywne ani nieintensywne bo ich pióra są bez pigmentowe,po prostu są to ptaki białe.Podobnie w sensie wystawowym się dzieje w przypadku wszystkich mozaiek i wszystkich kanarków białych recesywnych i białych dominujących,czyli u tych ptaków nie wypełnia  się na kartach ocen rubryki ,która określa ich intensywność lub nieintensywność.Oczywiście w sensie hodowlanym wszystkie te białe ptaki będą intensywne lub nieintensywne w sensie długości ich piór.Jak widać tak postawione pytanie daje nam odpowiedz czysto teoretyczną związaną z COM-owska klasyfikacją kanarków.NORWIK24 wybieram się na Waszą wystawę ,tak ze na pewno będzie okazja do pogadania.Dodam jeszcze że na ostatnim pucharze w łaziskach mój zielony intensywny consort dostał 92pkt tak ze na pewno glostery intensywne w sensie koloru są pięknymi ptakami i ja osobiście przywiązuje w mojej hodowli wielka wagę do tych ptaków.Jako ciekawostkę dodam jeszcze ze glostery szafirowe tez nie dzielą się w sensie wystawowym na intensywne lub nieintensywne.

Dokładnie o to mi chodziło. A więc jeżeli czysto biały border nie zalicza sie pod względem wystawowym ani do ptaków intensywnych ani do nieintensywnych to do jakiej grupy przydziela je organizator np. podczas Pucharu Polski Kanarka Kształtnego?

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #10 : Listopada 05, 2009, 09:19:32 »

A więc jeżeli czysto biały border nie zalicza sie pod względem wystawowym ani do ptaków intensywnych ani do nieintensywnych to do jakiej grupy przydziela je organizator np. podczas Pucharu Polski Kanarka Kształtnego?

Powinno się je przydzielać do grupy jak sama nazwa mówi borderów min. białych.
U nas bywa różnie ponieważ ptaków danej barwy niema zbyt dużo więc łączy się ptaki o róŹnym ubarwieniu w jedną grupę konkursową ( tak też podejżewam było na PPKK).
« Ostatnia zmiana: Listopada 05, 2009, 09:21:22 wysane przez Luka » Zapisane

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #11 : Listopada 05, 2009, 09:48:18 »

Na zachodzie gdzie jest wystawianych duzo białych ptaków kształtnych tworzy się dla nich osobne kategorie konkursowe.Nie przypominam sobie aby w naszym kraju podczas różnego rodzaju wystaw była kiedykolwiek stworzona kategoria wystawowa dla białych glosterów ,pewnie dla innych ras też nie było takich kategorii.Czy takie ptaki dołączy się do ptaków intensywnych czy też do nieintensywnych to nie ma to większego znaczenia.W praktyce pewnie jednak zawsze zostaną dołączone takie białe ptaki do ptaków nieintensywnych ponieważ biel nie kojarzy się z ptakami intensywnymi.Należy także pamiętać że białe ptaki kształtne na konkursach ptaków zdarzają się niezmiernie rzadko,nie stanowią tym samym jakiegoś problemu dla organizatorów wystaw.Najważniejsze jednak w tym wszystkim jest to żeby nie zapominać że w kanarkach kształtnych liczy się kształt ptaka a jego kolor jest na drugim miejscu.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!