Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Stycznia 29, 2026, 03:33:10 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Oświetlenie  (Przeczytany 3787 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
BOOG22
Go
« : Listopada 07, 2009, 02:48:01 »

Witam.Interesuje mnie sprawa automatycznego sciemniania oswietlenia.Dobrze by było jak by takie urzadzenie można było podłączyć pod wyłącznik czasowy.Z góry dziękuje za informacje.Pozdrawiam.

aleksanderalien
Go
« Odpowiedz #1 : Listopada 07, 2009, 09:56:21 »

jest taka mozliwosc ale jest dosyc droga i skomplikowana(zalezy dla kogo, polaczyc wygaszacz z automatycznym wylacznikiem da sie jedynie z jakas bateria, bo wylacznik ma to do siebie iz w danym momencie wylacza zasilanie i tyle a cos musi doswietlic to pomieszczenie. jest jeszcze mozliowosc skonstruowania wylacznika czasowego z wczesniejszym sciemniaczem ale jest to bardziej skomplikowane i drozsze) ale ja zalatwilem to tak iz doswietlalem przez jakis czas normalnie i swietlowka i byla ona polaczona z wylacznikiem czasowym  a caly czas swiecila sie taka lampka z  diodami(bardzo niski koszt). lub mozna tez polaczyc ja z 2 wylacznikiem czasowym ale moim zdaniem nie ma to sensu. a u mnie swiecila sie caly czas i pozwalalo to na powrot kanarkow na zerdzie. po jakims czasie zauwazylem, iz kanarki zasypialy wczesniej lub siedzialy na zerdziach czekajac na zgaszenie sie swietlowki.

BOOG22
Go
« Odpowiedz #2 : Listopada 08, 2009, 01:34:55 »

Witam.Dzieki Aleksanderalien za podpowiedz.Bede jeszcze szukał układów do samodzielnego zrobienia.Chodzilo mi o urzadzenie które pracowało by z wyłacznikiem czasowym drugiej lampy oswietlenia.Pierwsza gasnie np.o 18.Druga włacza sie 17.59. poprzez urzadzenie sciemniajace lampe podpiete do wylacznika czasowego.Urzadzenie to musialo by działac z chwila pojawienia sie napiecia z wylacznika czasowego załaczajacego sie o 17.59.Ściemniało by oswietlenie przez okres dwadziescia minut czylo do godz.18.19.Wyłacznik czasowy nastawil bym wtedy aby sie wylaczyl o godz.18.22.Jednak dzieki za udzielenie odpowiedzi.Pozdrawiam i miłego dnia zycze.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #3 : Listopada 08, 2009, 03:23:13 »

Witam!
Przy okazji tego wątku mam pytanie-propozycję do administratorów:czy nie byłoby dobrze utworzyc nowy dział np."zrób to sam", w którym moglibyśmy dzielic się tego typu sprawami.Wielu z nas samodzielnie buduje klatki, regały i inne urządzenia pomocne w hodowlii i każda rada jest niekiedy bardzo mile widziana.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 753

« Odpowiedz #4 : Listopada 08, 2009, 05:08:50 »

Oczywiście weŹniemy Twoją sugestię pod uwagę.

jg1945
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 67

« Odpowiedz #5 : Listopada 08, 2009, 05:25:24 »

Posiadam takie urządzenie które rano się załancza od zera do pęłnego świecenia a wieczorem odwrotnie.Dodatkowo podłączyłem wyłącznik  zmierzkowy który gasi światło główne kiedy świeci słońce a włancza kiedy jest pochmórno. Kupiłem zestaw do wykonania samodzielnego nazwany KIT. Pozdrawiam Jan

BOOG22
Go
« Odpowiedz #6 : Listopada 08, 2009, 06:28:58 »

Janie nie pamietasz numeru tego kitu albo gdzie go można kupic.Dzieki za informacje.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!