Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Stycznia 29, 2026, 06:08:55 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Ciemna nóżka  (Przeczytany 4313 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Logiełka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Konstancin-Jeziorna
Wiadomoci: 50

« : Listopada 07, 2009, 09:50:34 »

Witam,
Krzyś jest u mnie tydzień. Śpiewa, skacze, apetyt mu dopisuje. Jednak niepokoi mnie jego nóżka na której ma obrączkę. Obrączka jest luŹna, aluminiowa z numerem (w czasie skakania swobodnie przesuwa się po nóżce). Jednak ta nóżka jest ciemniejsza od tej bez obrączki (jest ciemna). Czy udać się do weterynarza by zdjął obrączkę? Czy to jest dla kanarka bezpieczne. Jeśli tak, to może zna ktoś weterynarza w warszawie zajmującego się takimi delikatnymi sprawami.

Pozdrawiam

Piotr

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #1 : Listopada 08, 2009, 01:06:47 »

Wszystkie kanarki u hodowców zrzeszonych są obrączkowane.Ptaki wolnożyjące są obrączkowane przez ornitologów, mimo tak olbrzymiej liczby ptaków posiadających obrączki bardzo rzadko słyszy się o dolegliwościach przez nie spowodowanych.Myślę, że ciemniejszy kolor nóżki to nie powód do paniki.
Jeżeli noga nie jest pokaleczona czy opuchnięta a kanarek na niej przysiada i nie kuleje to nic strasznego się nie dzieje.Piszesz, że obrączka jest lużna to dobrze bo powinna byc lużna.

Logiełka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Konstancin-Jeziorna

« Odpowiedz #2 : Listopada 08, 2009, 10:53:05 »

jot-ka11 dzięki za odpowiedŹ. Będę spokojniejszy.

Pozdrawiam

Agata
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 15

« Odpowiedz #3 : Listopada 08, 2009, 01:00:11 »

Witam
Jeśli mogę się wtrącić - to radzę nie spieszyć się ze zdejmowaniem obrączki - jeśli nie jest to konieczne. Moja samiczka była najpierw usypiana (żeby nie zdechła ze strachu - szlifierka robi duży hałas) a sam zabieg też nie zawsze jest bezpieczny - istnieje możliwość skaleczenia lub oparzenia nóżki. W Warszawie można się zwrócić o pomoc do gabinetu wet. przy ZOO lub do Kliniki małych zwierząt przy SGGW.
Pozdrawiam

BOOG22
Go
« Odpowiedz #4 : Listopada 08, 2009, 01:47:06 »

Witam.Zgadzam sie z jotka-11 ze nic strasznego sie nie dzieje.Przypuszczam ze to aluminium spowodowało zabarwienie tej nóżki na ciemniejszy kolor. Pozdrawiam.

Logiełka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Konstancin-Jeziorna

« Odpowiedz #5 : Listopada 08, 2009, 04:45:41 »

Bardzo wam wszystkim dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Piotr

Michał94
Kanarki - Moja Pasja
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Kraków
Wiadomoci: 54

« Odpowiedz #6 : Listopada 08, 2009, 06:15:57 »

Dodam swoje zdanie, ale najpierw pytanie. Jaka to rasa kanarka??? Zadaje to pytanie, ponieważ w przypadku szekowatości ptaka jest możliwe, że ptak będzie miał 1 nóżkę w innym kolorze np. ciemniejszym  Mrugnicie

Pozdrawiam, Michał94

Hodowla kanarków, od 2007 roku...
Logiełka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Konstancin-Jeziorna

« Odpowiedz #7 : Listopada 08, 2009, 07:36:56 »

Michał - rasa? Dobre pytanie. Kanarek kupiony w sklepie i podobny do tego z głównego zdjęcia. Myślę, że to jakiś mieszaniec. Muszę się zebrać i zrobić zdjęcie.

Pozdrawiam

Michał94
Kanarki - Moja Pasja
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Kraków
Wiadomoci: 54

« Odpowiedz #8 : Listopada 09, 2009, 08:19:34 »

No to z niecierpliwością czekam na fotki  Mrugnicie. Jeżeli ptak jest podobny do zdjęcia głównego lecz jednak troszkę inny może to być połączenie ptaka czerwono - czarnego z ptakiem czerwonym. W takim połączeniu wychodzi ptaszek o zabarwieniu: czerwono - czarnym z plamkami jasnej czerwieni lub na odwrót: czerwony z czerwono - czarnymi plamkami. W tym przypadku jest możliwość, że jedna nóżka będzie ciemniejsza  Duy umiech. Sam posiadam 4 takie ptaki...

Pozdrawiam, Michał94

Hodowla kanarków, od 2007 roku...
aleksanderalien
Go
« Odpowiedz #9 : Listopada 09, 2009, 01:22:47 »

Dodam od siebie iz dziobki tez moga posiadac plamki. Umiech mialem takie kanarki gdzie nozki bylu w plamkach i dziobki tez. Pozdrawiam

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!