Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 07:08:36 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Wystawa w łodzi 2009  (Przeczytany 4771 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Listopada 15, 2009, 10:01:31 »

W dniach 11-15 listopada 2009 roku w łódzkim Domu Kultury łDK odbyła się wystawa kanarków i ptaków egzotycznych organizowana przez łódzkie Stowarzyszenie Hodowców Kanarków i Ptaków Ozdobnych.

Opisywany przeze mnie w ubiegłym roku (http://kanarki.eu/index.php/topic,524.0.html) regres w hodowli ptaków wyraŹnie się pogłębił. Ptaków było mniej niż w latach ubiegłych. Mniej było zarówno kanarków, jak i egzotyki. Jedna rasa kanarków śpiewających, cztery rasy kanarków kolorowych i cztery rasy kanarków kształtnych to bardzo mało, jak na łódŹ.

Kanarki kolorowe
Były najliczniejszą grupą kanarków na łódzkiej wystawie (73 ptaki). Wystawiono 14 kolekcji kanarków czerwonych, 2 kolekcje kanarków czerwono-czarnych, 1 - kanarków zielonych i kilka pojedynczych ptaków żółtych. Mało zarówno ras, jak i kolekcji. Najlepsza wydawała mi się (choć zaznaczam, że nie jestem żadnym ekspertem od kanarków kolorowych) kolekcja kanarków czerwonych nieintensywnych Mieczysława Kowalczyka. Dla tej kolekcji warto było przyjść na tę wystawę. Bez wątpienia były to ptaki wybitne.

Kanarki śpiewające
Wystawiono 11 kolekcji harcenów. Najlepsza okazała się kolekcja Franciszka Jaśniaka. Poziom wśród kanarków harceńskich bardzo słaby. Zwycięska kolekcja otrzymała zaledwie 344 punkty. Zdarzały się również kolekcje ocenione na mniej niż 300 punktów.

Kanarki kształtne
Najliczniejszą grupą kanarków kształtnych były tym razem glostery. Wystawiono aż 25 kolekcji glosterów. Szkoda, że wszystko wrzucono do jednego worka i glostery podzielono jedynie na korony i consorty. Glostery kolorowe czy intensywne nie miały szans z ptakami zielonymi. Wśród consortów zwyciężyła kolekcja Bogdana Zelecha, a wśród glosterów z koroną najlepsze okazały się trzy kolekcje Zbigniewa Ogórka. Oprócz glosterów na wystawie pojawiło się sporo borderów (37 ptaków). Najlepsza okazała się kolekcja Adama Sokoła. Bardzo dobre trzecie miejsce zajął debiutant Bartosz Granosik. Do Granosika należał też najlepszy ptak tej rasy, którego wybrano również najlepszym kanarkiem kształtnym wystawy. Trzecią rasą wśród kształtu były koroniaki niemieckie. Wystawiono zaledwie 2 kolekcje i dwa koroniaki pojedyncze. Najlepsza okazała się kolekcja Grzegorza Stasiaka. Na wystawie znalazły się również 4 lizardy wystawione pojedynczo. Wszystkie wystawił Zbigniew Ogórek.

Bastardy
Na wystawie znalazła się jedna kolekcja bastardów Piotra Małańczyka.

Egzotyka
Egzotyka stanowiła jedynie tło dla kanarków. Było jej bardzo mało. Wystawiono raptem 10 kolekcji. Wśród nich znalazły się amadyny wspaniałe, wróbliczki, nimfy, lilianki, rozelle białolice, aleksandretty obrożne i papużki faliste.

Sędziowie
Wystawę oceniali: Andrzej Mądry z Piotrkowa Trybunalskiego (kolor i kształt), Ryszard Rychter z Częstochowy (harceny) i Eugeniusz Jabłoński z Bydgoszczy (egzotyka). W ocenie kanarków kolorowych i kształtnych uczestniczył również w charakterze asystenta sędzia Krzysztof Wilczewski z Warszawy.

Ptaki wystawione poza konkursem
Na wystawie znalazło się sporo ptaków nieocenionych. Gdyby nie te ptaki wystawa byłaby bardzo skromna. Poza konkursem wystawiono m.in. garbusy japońskie, kanarki floreńskie i norwika. Hodowcy pokazali też sporo papug (m.in. amazonkę, nierozłączki, aleksandretty większe, świergotki) astryldów (m.in. amadyny zebrowate, astryldy trzcinowe, mewki japońskie i ryżowce) i gołąbki diamentowe.

Organizacja
Jeżeli coś poprawiło się na wystawie, to na pewno była to organizacja. Wprawdzie nadal nie było kart ocen przy klatkach ptaków, ale pod klatkami pojawiły się napisy z nazwiskami hodowców. Po raz pierwszy od wielu lat pojawił się katalog z wynikami. Kolekcje wreszcie były poukładane rasami.
Nadal jednak nie mogę zrozumieć jednak faktu dlaczego wstęp na wystawę jest płatny i dlaczego znajduje się ona na trzecim piętrze domu kultury. Te dwa czynniki bardzo negatywnie wpływają na oglądalność wystawy.

Uwagi ogólne
Mimo pewnych postępów nadal łódzka wystawa jest na słabym poziomie. Bardzo mała ilość ptaków, mało ptaków bardzo dobrych i wybitnych, mało ras ptaków i mało kolorowej egzotyki, która przyciąga widzów. Od lat też nie zmienia się wystrój sali wystawowej. Wystawa trwa też za długo (ptaki przebywały na wystawie od środy do niedzieli), co jest bardzo wyczerpujące dla ptaków.
Po raz pierwszy zobaczyłem na wystawie klatki wystawowe jednorazowego użytku.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #1 : Listopada 16, 2009, 08:25:43 »

Miałem przyjemność obejrzeć łódzka wystawę.Chciałbym pogratulować świetnych wyników naszym kolegom z forum.Nasz kolega Zbyszek Ogórek wystawiał 3 kolekcje glosterów koroniastych i zajął trzy pierwsze miejsca na dziewięć wystawionych kolekcji,naprawdę wyczyn to wielki.W tej kategorii najlepsza kolekcja uzyskała 359 pkt.Następny wystawiający to Granos,który w mini borderach zajął trzecie miejsce z wynikiem 362 pkt do zwycięskiej kolekcji stracił 1 pkt !!!!! Czempionem wystawy w tej rasie został ptak Granosa 91 pkt.Gdyby Granos wymienił jednego ptaka z kolekcji na ptaka ,którego wystawił w kategorii pojedynek to zwycięstwo miałby w kieszeni.Swoje glostery konsort wystawiał także NORWIK24 ,który na 16 wystawionych kolekcji zajął drugie i trzecie miejsce z dobrym wynikiem 362 pkt ( druga kolekcja).Jeszcze raz wielkie gratulacje dla naszych kolegów.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź

« Odpowiedz #2 : Listopada 17, 2009, 10:04:11 »

W swej relacji z wystawy zapomniałem jeszcze napisać, że bardzo pozytywnie zaskoczył mnie katog z wynikami. Tak na dobre to obejrzalem go dopiero dziś. Oprócz zwykłych informacji o hodowcy, numerach klatek, obrączek i punktach jest też miejsce zajęte w danej klasie wystawowej. W dodatku zachowana jest kolejność miejsc. Jeżeli natomiast chodzi o egzotykę, to podane są jeszcze dodatkowo nazwy poszczególnych gatunków wystawianych ptaków. Wspomnę jeszcze, że to pierwszy katalog od wielu lat z łódzkiej wystawy, ale mogę powiedzieć, że to katalog prawie doskonały. W przyszłości można by jeszcze ułożyć alfabetycznie poszczególne klasy wystawowe, żeby bordery były przed glosterami.

Niżej zamieszczam zdjęcie jednej ze stron tego katalogu.
« Ostatnia zmiana: Listopada 17, 2009, 10:15:42 wysane przez Jacky » Zapisane

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź

« Odpowiedz #3 : Listopada 17, 2009, 10:15:15 »

Oglądając ten katalog przyszło mi na myśl, żeby w przyszłości wypracować jakieś standardy jak powinien wyglądać katalog z wystawy i co on powinien zawierać. Myślę, że same oceny ptaków, to już trochę za mało, jak na obecne czasy i erę komputerów. Można by też pokusić się o jakieś proste statystyki np. zajęte miejsca, ilość wystawionych ptaków w danej klasie, średnia ocena ptaka itp. Przy dyskwalifikacjach należałoby też podać ich przyczynę. Poza tym uważam, że taki katalog powinien zawierać też szczegółowy regulamin wystawy oraz wszelkie przyznane wyróżnienia. Dobrze byłoby też, żeby w takim katalogu znalazła się jakaś notka czy jakiś rys historyczny organizatora wystawy. Poza tym można by tam umieścić również opisy standardów wystawionych ras ptaków.

JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013
Wiadomoci: 243

« Odpowiedz #4 : Listopada 18, 2009, 10:09:16 »

Myślę, ze fajnie by było jakby w katalogu znajdowała się szczegółowa ocena ptaków.
Tak to wygląda u nas w Egzocie -> http://egzota.pl/zhk09.pdf

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź

« Odpowiedz #5 : Listopada 18, 2009, 10:30:14 »

Faktycznie Egzota chyba jako pierwsza pokusiła się o tak specjalistyczny katalog.

ZBYSZEK O710
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 166

« Odpowiedz #6 : Listopada 18, 2009, 11:41:49 »

Panie Jacku na drugi rok będzie dużo nowego i jeszcze więcej informacji

pozdrawiam

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź

« Odpowiedz #7 : Listopada 18, 2009, 11:48:09 »

To miła wiadomość!

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #8 : Listopada 18, 2009, 03:19:29 »

Faktycznie Egzota chyba jako pierwsza pokusiła się o tak specjalistyczny katalog.

No nie tylko Egzota z tego co wiem to w "Opolskim" katalogu też są tak szczegółowe informacje Umiech
« Ostatnia zmiana: Listopada 18, 2009, 11:17:13 wysane przez Jacky » Zapisane

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!