Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 06:20:44 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Wystawa w Opolu 2009  (Przeczytany 4245 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« : Listopada 23, 2009, 06:53:21 »

W dniach 14-15 listopada 2009r. w Młodzieżowym Domu Kultury przy ulicy Skautów Opolskich 10, dzielnica ZWM w Opolu odbyła się wystawa Kanarków i Ptaków Egzotycznych organizowana przez PZHKiPE OPOLE.

Na wystawie można było zobaczyć 7 odmian kanarków barwnych: białe( dominanty i recesywne), żółte (intens. i nieintens.), czerwone (int. i nieint.), czerwono-czarne(int. i nieintes.), brunatne, czerwona mozaika oraz ptaki które wzbudziły sporą ciekawość czyli Pheo(żółte i białe).

Ogółem kanarków kolorowych było 29 kolekcji oraz 12 szt. wystawionych pojedynczo.
Najlepsze kolekcje otrzymały: czerwona mozaika 368pkt.-Mirosława Kaufmana , czerwone nieintens. 367pkt- Arkadiusza Wrazy, czerwone intens. 364Pkt.- Henryka Siromskiego oraz czerwono-czarne nieintensywne 364pkt.- Karola Schoenfelda.

Kanarków kształtnych było tylko 12 kolekcji oraz 7 ptaków pojedynczych w 7  rasach: Gloster(consort, corona), Border miniaturowy, Garbus Japoński, Kędzierzawy Północny, Lizard, Koroniak Niemiecki, Kędzierzawy Paryski.
Najlepsze kolekcje to: Lizard czerwony 365pkt- Krzysztofa Golca, Kędzierzawy Północny 363pkt- Waldemara Feliksa, Garbusy Japońskie 361pkt- Aleksandra Tarary, Glostery Consort 361pkt.- Aleksandra Tarary.

Kanarków harceńskich było wydaje mi się że aż 14 kolekcji tu dominantem okazał się Donat Niekrawiec który zdobył mistrza 349pkt oraz vicemistrza 347pkt. II vicemistrzem został Stawirej Józef 347pkt. , oraz zdobył championa, jego ptaki okazały się także najlepsze w turkotach i basach., najlepsze dzwonki miał Stawirej Józef , a flety Adamus Szczepan.

Hybrydy: 1 kolekcja Waldemara Keclera 359pkt.

Wśród Egzotyki małej można było zobaczyć 2 kolekcje czyży czerwonych Waldemara Keclera 364,355pkt. oraz kolekcję amadyn wspaniałych Erwina Leśniewskiego 360pkt.

Wystawowa Papużka Falista: 5 lokekcji, najlepsza kolekcja należała do Jerzego Czecha 358pkt.

Wśród wystawiających wyraŹnie było widać specjalizację w danej grupie kanarków kolorowych czy kształtnych.
Hodowcy którzy pokazali najwięcej kanarków:
1.Karol Schenfeld aż 10 kolekcji kanarków kolorowych ten hodowca także zdobył najwięcej tytułów mistrzowskich bo 3 (żółte, czarne int., czarne nieint.)
2.Aleksander Tarara 5 kolekcji kanarków kolorowych , 4 kolekcje kształtnych oraz 1 kolekcja kanarków harceńskich.
3.Feliks Waldemar 5 kolekcji kanarków kształtnych.
   Siromski Henryk 4 kolekcje kanarków kolorowych oraz 4 pojedyncze kanarki kształtne.
   Sowada Roland 3 kolekcje i 7 kanarków pojedynczych kolorowych.

Z użytkowników naszego wortalu swoje ptaki zaprezentował Marek Ulasz (NORWIK), który pokazał kolekcję borderów miniaturowych 359pkt, 2 samice agat czerwona mozaika 88,89pkt, lizarda 88pkt, oraz 2 paryskie trębacze ''91,89pkt''.

Wielkim nieporozumieniem okazał się dla mnie fakt iż ekspert ocenił Paryskie Trębacze na karcie ocen Północnoholenderskich, a jednemu z tych Trębaczy organizatorzy przyznali tytuł najlepszego kanarka pojedynczego kształtnego.
To się po prostu w głowie nie mieści gdyż nierozumiem jaki to ma sens, ale cóż.

Ptaki były rozłożone na stołach jednak już pojawił się pierwszy regał wystawowy na 8 kolekcji kanarków, pozostaje czekać może z czasem pojawi się więcej.

Niezbyt przyjemnym widokiem była giełda na jednej sali razem z kanarkami wystawowymi, i po wystawie spotkałem się także z głosami iż wystawa wygladała jak giełda no jednak aż tak Źle nie było.

Mam nadzieję że przez niektóre moje słowa nie podpadłem kolegom z związku, gdyż wiadomo zawsze każdy chce jak najlepiej jednak niekiedy się nieda z różnych względów.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 23, 2009, 05:28:45 wysane przez Luka » Zapisane

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #1 : Listopada 23, 2009, 07:06:29 »

ajlepsze kolekcje otrzymały: czerwona mozaika 368pkt.-Mirosława Kaufmana , czerwone nieintens. 367pkt- Arkadiusza Wrazy

Po notach widzę, że było sporo bardzo dobrych ptaków.

Norwikowi składam gratuacje za dobre ptaki, które zaprezentował na wystawie w Opolu.

NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 208

« Odpowiedz #2 : Listopada 23, 2009, 08:30:03 »

Witam
"Wielkim nieporozumieniem okazał się dla mnie fakt iż ekspert ocenił Paryskie Trębacze na karcie ocen Północnoholenderskich, a jednemu z tych Trębaczy organizatorzy przyznali tytuł najlepszego kanarka pojedynczego kształtnego" - pozostaje jeszcze nota którą otrzymał ten Paryski na karcie ocen innej rasy!!!!!!!!!!!!!
Mam nadzieję, że nowa Rada Federacji, a może kolegium sędziowskie przy nowej RF takie sprawy będzie wyjaśniać.
Pozdrawiam.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #3 : Listopada 23, 2009, 08:48:24 »

"Wielkim nieporozumieniem okazał się dla mnie fakt iż ekspert ocenił Paryskie Trębacze na karcie ocen Północnoholenderskich, a jednemu z tych Trębaczy organizatorzy przyznali tytuł najlepszego kanarka pojedynczego kształtnego"

Sprawa kształcenia i dokształcania sędziów staje się coraz bardziej paląca. Podobno PFO organizuje jakieś kursy eksperckie, ale efektów nie widać, przynajmniej na razie. Takie przypadki nie są odosobnione na wystawach.

dzidziat
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 60

« Odpowiedz #4 : Listopada 23, 2009, 10:07:20 »

Witam,myślę sobie żeby na każdej klatce wisiała plakietka ze zdjąciem czy z rysunkiem kanarka, którego trzeba ocenić. Wtedy sędzia oceniając, musiał by wpisać punkty, które uważa za plus i za minus danej rasy, czy to za wybarwienie czy budowę i nie było by takich rozbieżności w ocenach. Nawet taki jak ja, nie miałby żadnej wątpliwości gdzie jest błąd w budowie i wybarwieniu czy jakości upierzenia. A tak sędzia robi to co umie, a z tego co słyszę nie zawsze jest najlepiej. Oglądajac ptaki na wystawie nie wiem jaką ptak ma ocenę, gdy wystawa trwa kilka dni ,nie zawsze trafię na wystawienie ocen. To wszystko jest jak z ''sędziami w piłce nożnej" Pozdrawiam.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #5 : Listopada 24, 2009, 12:06:13 »

Gratulacje dla Norwika.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do: