Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 09:02:44 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Zapłodnienie jaj  (Przeczytany 9899 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
neon
Go
« : Kwietnia 03, 2008, 09:17:26 »

Mark czy możesz uchylić rąbka tajemnicy jak bez prześwietleń można rozpoznać czy jajka są zalężone??

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #1 : Kwietnia 03, 2008, 10:08:56 »

Doświadczeni hodowcy potrafią rozróżnić jaja niezapłodnione od zapłodnionych po wyglądzie zewnętrznym. Niezapłodnione jaja przybierają barwę brązową, a zapłodnione są sine.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #2 : Kwietnia 03, 2008, 07:26:06 »

Doświadczeni hodowcy potrafią rozróżnić jaja niezapłodnione od zapłodnionych po wyglądzie zewnętrznym. Niezapłodnione jaja przybierają barwę brązową, a zapłodnione są sine.

Nie zawsze to co napisał Jacky jest prawdą ,bo nieraz niepłodne jajka maja taki sam wygląd jak jaja płodne.Nie ma innego pewnego sposobu upewnienia się czy jajka są płodne niż ich prześwietlenie.Ja osobiście nie stosuje żadnych małych latarek,którymi można prześwietlać jajka bez ich wyjmowania z gniazda.Przy sprawdzaniu jajek po prostu je wyjmuje z gniazda i trzymając poszczególne jajka w palcach przykładam je pod żarówkę,jajka płodne są ciemne ,jajka niepłodne są całkowicie przezroczyste.Jeśli prześwietlamy jajka w 5 dniu ich wysiadywania przez samice to płodne jajka już będą ciemne a jaka niepłodne będą przezroczyste.Są samice ,które doskonale wiedzą czy siedzą na jajkach płodnych czy niepłodnych,ponieważ przerywają wysiadywanie   
jajek niepłodnych.

marta
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 13

« Odpowiedz #3 : Kwietnia 07, 2008, 11:23:30 »

Zauwazylam wlasnie to przy  1 legach ze jajeczka zalezone zrobily sie sine ale co do niezaplodnionych to raczej nie zmienily koloru,ale mysle ze przeswietlenie jest bardziej skuteczniejsze choc dla mnie jako poczatkujacej tez za pierwszym razem nie bylam pewna ale juz dochodze do wprawy Duy umiech

Granos
Go
« Odpowiedz #4 : Stycznia 27, 2009, 10:39:12 »

Czy prześwietlenie nie zdenerwuje samicy?

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #5 : Stycznia 28, 2009, 06:42:05 »

Granos, prześwietlasz jajka jak samica schodzi z gniazda, coś wszamać., i wtedy nielęka sie żaby:))prtzepraszam że tak z :jajami: odpowiadam, ale śmiesznie też musi być,

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
BOOG22
Go
« Odpowiedz #6 : Stycznia 28, 2009, 02:51:16 »

Witam.Samica ma duzi instykt wysiadywania tak ze spoko.Najlepiej wyciag sobie cale gniazdo z jajkami i sprawdz.Ja sprawdzam zwykla lampka do swiecenia.Pozdrawiam.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!