Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 07:06:33 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Mistrzostwa Śląska 2009 Racibórz  (Przeczytany 13569 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« : Listopada 28, 2009, 10:27:02 »

Witam!
Oto częśc wyników:
Klas.drużynowa:
1.PZHKiPE oddz.Racibórz-      34pkt.
2.PZHKiPE oddz.Wodzisław-    25pkt.
3.PZHKiPE oddz.Częstochowa-18pkt.
Najlepszy hodowca M.Śl.
1.M.Kłuciński- 1090pkt.
2.J.łacek-      1090
3.M.Kajstura-  1083
3.G.Zawadzki- 1083
5.T.Brzeziok-   1082
6.R.Wiśniewski-1080
7.W.Kecler-     1079
8.K.Jeziorski-   1074
9.A.Kliczek-     1072
10.I.Kamrad-   1070
Najlepszy hodowca papug
E.Kupczak-539pkt.
Najwszechstronniejszy hodowca M.Śl.
G.Zawadzki-5 kolekcji w czterech rzędach.
Kanarki kształtne
Gloster consort:
1.M.Kłuciński-364pkt.
2.G.Zawadzki-362
3.R.Rosiński-360
Champ. ptak G.Zawadzkiego-91pkt.
Gloster korona:
1.G.Zawadzki-365pkt.
2.P.Bugaj-357
3.P.Kegel-355
Champ. ptak G.Zawadzkiego-91pkt.
Lizard:
1.K.Para-358pkt.
2.M.Kłuciński-355
3.E.Bura-339
Champ. ptak K.Pary-90pkt.
Border miniaturowy:
1.K.Jeziorski-360pkt.
2.R.Wiśniewski-359
3.R.Wiśniewski-357
Champ. ptak R.Wiśniewskiego-90pkt.
Min.hiszpańska,garbus japoński,crested:
1.1.P.Bugaj-362pkt.(crested)
2.K.Jeziorski-358(min.hiszp.)
3.K.Jeziorski-356(hosso)
Chmp.exequo hosso K.Jeziorskiego i crested P.Bugaja po-90pkt.
Kanarki kolorowe
Kan.czarne:
1.E.Oleś-359pkt.(int.)
2.E.Bura-355(int.)
3.E.Oleś-351(int.)
Champ. ptak E.Olesia-89pkt.
Kan.izabele:
1.E.Tkocz-357pkt.(izab.żółta)
2.G.Kostka-351(izab.brązowa)
3.J.Szypuła-350(brąz.int.)
Champ.ptak E.Tkocza-90pkt.
Mozaika żółta:
1.R.Wiśniewski-364pkt.
2.I.Kamrad-362
3.I.Kamrad-355
Champ.ptak E.Tkocza-91pkt.
Mozaika czerwona:
1.M.Kłucinski-363pkt.
2.G.Zawadzki-356
3.S.Trzeciak-355
Champ. ptak M.Kłucinskiego-90-pkt.
Kan.agatowe:
1.M.Kłuciński-363pkt.
2.E.Tkocz-356
3.J.Błach-353
Champ.ptak M.Kłucińskiego-91pkt.
Kan.żółte:
1.T.Brzeziok-360pkt.(nieint)
2.T.Brzeziok-362(lutino)
3.T.Brzeziok-358(int.)
Champ. ptak T.Brzezioka-90pkt.
Kan.czerwone:
1.Cz.Przeliorz-364pkt.(int.)
2.Cz.Przeliorz-362(nieint)
3.P.Goły-360(nieint)
Champ. ptak Cz.Przeliorza-91
Kan.białe:
1.T.Brzeziok-363pkt.(reces.)
2.K.Para-356
3.K.Smyczek354
Champ.ptak T.Brzezioka-91pkt.
CDN.w poniedziałek egzotyka.

Reticulata
Uczeń4
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 111

« Odpowiedz #1 : Listopada 28, 2009, 11:36:43 »

W sobotę wybrałem się do Raciborza, by zobaczyć wystawiane ptaki, albowiem coś chciałem napisać na temat kanarkow kolorowych. Przyznam, iż jestem rozczarowany tą wystawą. Na Boga, toż to miały być Mistrzostwa Śląska, a nie kiepska oddziałowa wystawa. Dlaczego tak krytycznie piszę? Jeden regał z ptakami i trochę klatek na stołach. To wszystko. Wiele ptaków było – super. Tym, którzy je wystawili – gratuluję. Lecz na tej rangi konkursie nie można oceniać i prezentować kulawego ptaka! Nie można oceniać różnej barwy ptaków jako kolekcję! Mógłbym napisać jeszcze wiele słów krytyki, ale pozostawię je na spotkanie z sędziami.

mario
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Lubliniec
Wiadomoci: 33

« Odpowiedz #2 : Listopada 29, 2009, 06:57:39 »

Także słyszałem że klapa z ilością ptaków jak na MŚl.  Termin chyba nie odpowiadał. One powinny być organizowane wtedy gdy już nie ma wystaw oddziałowych.

Padda
Go
« Odpowiedz #3 : Listopada 29, 2009, 07:37:04 »

Reticulata, piszesz że był 1 regał, a ja mówię że to kłamstwo, bo było ich 5. W sumie stanęło na nich 60 kolekcji kanarków. Reszta z braku miejsc i regałów stanęła na stołach. W sumie , łącznie z egzotyką było trochę ponad 110 kolekcji i ponad 40 ptaków pojedynczych. Powiedz mi na której wystawie oddziałowej było ponad 100 kolekcji, bo może faktycznie gdzieś są takowe wielkie wystawy? I nie mówimy tu o wystawach kilkanaście lat temu ale teraz . Jeżeli faktycznie w oddziałach jest więcej kolekcji to gdzie one są teraz? Myślę że już po wystawie oddziałowej większość ptaków została sprzedana. Dlaczego przyjechałeś tylko pooglądać ptaki? Dlaczego nie wystawiłeś swojego dorobku hodowlanego. łatwo jest  krytykować innych. Trzeba samemu przyjechać i zasilić wystawę swoimi ptakami. Wystawa to nie zoo, czy giełda w Prerovie do oglądania. To od nas hodowców zależy ilość ptaków na wystawie. A co do poziomu oceny ptaków , głosu nie zabieram. Do kolejnego sceptyka mario, mam pytanie........gdzie w ten weekend odbywała się jakaś wystawa???  Ostatnio gdzieś na dużym potralu internetowym wyczytałem wyniki sondy, w której udział wzięło ponad 450 tysięcy ludzi a pytanie brzmiało: Jakie jest ulubione zajęcie polaków? Wygrało z wynikiem ponad 40 % odpowiedzi: Narzekanie i krytykowanie innych. Smutne to. Jako jeden z organizatorów MŚl czekam tu na uczestników i wystawców Mistrzostwa Śląska. Niech oni jako biorący udział opiszę swoje odczucia i wrażenia z Mistrzostw.  Nie oznacza to że nie słuchamy uwag negatywnych, wręcz przeciwnie, krytyka jest potrzebna ale rzeczowa i prawdziwa a nie na zsadzie nie bo nie i już.  Pozdrawiam wszystkich.

mario
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Lubliniec
Wiadomoci: 33

« Odpowiedz #4 : Listopada 29, 2009, 08:17:48 »

Oddziałowa była w Pyskowicach. Dzwonili mi kumple , że tam byli tuż po zwiedzeniu MŚL, jednakże zgadzam się z tobą Padda.

Reticulata
Uczeń4
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 111

« Odpowiedz #5 : Listopada 29, 2009, 08:47:11 »

Czy napisałem jakieś słowo negatywnej krytyki o organizatorach MŚl? Zaznaczyłem, że przyjechałem obejrzeć kanarki kolorowe. Czyż nie po to są  między innymi organizowane wystawy kanarkow? Czy kanarków kolorowych było więcej niż na jednym regale i stołach, łącznie z kanarkami kształtnymi? Może organizatorzy zamieszczą fotografię, w celu rozstrzygnięcia różnicy naszych spostrzeżeń. Nadal uważam, iż na MŚl liczba 60 kolekcji wszystkich kanarków, nie powali na kolana nawet największego optymistę, a do takich się zaliczam. Mnie to szalenie martwi, iż tak mało hodowców zgłasza do oceny ptaki. I trzeba znaleŹć jak najszybciej tego przyczynę. A propos, bywało, że sam wystawiałem 12 i więcej kolekcji kanarkow kształtnych. Zgadza się, że było to przed laty, ale obecnie mam inne priorytety hodowlane. 

Padda
Go
« Odpowiedz #6 : Listopada 29, 2009, 10:02:50 »

Niestety brak dużej ilosci ptaków to chyba bolączka większości oddziałów. Nie mogę sobie w moim oddziale poradzić z hodowcami którzy zamawiają po 100 obrączek a z łaską wystawiają po 1 kolekcji. Brak młodych , nowych hodowców jest faktem. W ostatnich latach oddział Racibórz opuściło kilku sztandrowych hodowców. Horst Langner, Brunon Seget, Paweł Sadło......tylko oni trzej gwarantowali minimum 20 kolekcji dobrych i bardzo dobrych ptaków.....niestety wiek i choroba dwóch pierwszych i śmierć trzeciego mocno osłabiła nasz oddział. Powiem z ręką na sercu że brakuje nam ich. Z moich obserwacji widzę że na 5 nowych hodowców 1 - 2 zostaje na dłużej, dla reszty to chwilowy kaprys i albo kończą z hodowlą albo traktują ją jako okazję do zarobienia kilku groszy dostarczając ptaki do sklepu lub na targ, czy giełdę. żadkością są hodowcy , którzy nie sprzedaja ptaków na wystawach oddziałowych a czekają z tym do Mistrzostw Polski. na tegorocznych Mistrzostwach Śląska tylko w jednym przypadku pozwoliłem wymienić ptaka w kolekcji kanarków brązowych za względu na to że biedak powiesił się nóżką między poidełkiem i kratką i nie dał rady na niej stać. Był to ptak Józefa Szypuły z naszego oddziału i dla dobra ptaka został on zabrany i zastąpiony innym. Prawda że kontuzjowany był intensywny a jego zmiennik nieintens. Informacja o zmianie ptaka widniała na karcie ocen. Kolejnym przypadkiem byłą kontuzja lizadra, ale zapewniam Cię Reticulata podczas oceny był zdrowy. Poza tym przed godziną 14.45 żeden ptak nie został wymieniony. Kolekcja czarnych składająca się z nieintens i intens, została przez sędziego oceniona jako pojedynki, ale faktycznie stanęła między kolekcjami pełnowartościowymi, jednakże wisiały przy niej 4 karty ocen na poszczególne pojedynki. Zamienianie ptaków w czasie wystaw, wypacza i podważa ocenę sędziego. Apelował o niewymienianie ptaków podczas wystaw na zjeŹdzie delegatów PZHKiPE,  Pan Kalus, szef ekspertów i my się tego trzymamy. Miałem kilka pyskówek z tego powodu, bo niektórzy traktują wystawe jak targowisko i jeżeli ma kupca to aż się trzęsie i drgawek dostaje że nie może pohandlować. Tu trzeba nie tylko utemperować hodowców - handlarzy, ale też odwiedzających, którzy nauczyli się że pomacha banknotem i już ktoś na rzęsach biegnie po ptaka. mario, termin tegorocznych MŚl był jedynym możliwym. To że oddział Pyskowice ustalił sobie ten sam termin co MŚl to ich strata.szkoda że nie mogli przyjechać . W sumie było ok. 36 hodowców.  Termin Mśl był znany od 10 miesięcy conajmniej. Wiesz co by było jeżeli byłyby tydzień póŹnie?Co??......kto w niedzielę zabierając ptaki z MŚl 2 dni póŹniej jechałby na Mistrzostwa Polski???........zapewniam Cię że nikt. Już teraz tydzień przerwy dla niektórych to zbyt krótko. Nie każdy ma tyle ptaków żeby jedne wystawić na jednej a inne na drugiej wystawie. Reticulata faktycznie trzeba się mocno i wspólnie zastanowić jak tą sytuację uzdrowić. Już w tym roku wprowadziłem na naszej wystawie kilka nowinek.....czy słusznie i czy się podobały klasyfikacje drużynowa, najlepszych hodowców, najwszechstronniejszych hodowców, nagrody rzeczowe?Co???......trzeba zapytać uczestników mistrzostw. Ja czekam na naszych forumowiczów - uczestników na ich zdanie i wrażenia. Piszcie co się podobało a co było do kitu. Ja slucham zawsze i skorzystam z Waszych pomysłów. Przepraszam kolegów z Rybnika za pomyłkę w biuletynie i pominięcie ich w klasyfikacji drużynowej , gdzie zajęli 6 miejsce. To efekt 21 godzin na nogach i kończene biuletynie o 4 nad ranem. Ale trudno stało się !!!!! Pozdrawiam wszystkich a Ciebie Reticulata przepraszam ze pyskowanie, ale wiesz sam jak to jest kiedy wypruwasz sobie flaki , nie wiesz jak się już nazywasz a tu nikomu nic się nie podobało. .....praca społeczna, poświęcamy swój czas, rodzinę , pieniądze, a i tak zostajesz na końcu złodziejem i nierobem. Nie mówię tego konkretnie do Ciebie ale ogólnie jak to zwykle bywa. Pozdrawiam wszystkich serdecznie. :-)

http://www.naszraciborz.pl/aktualnosci/art/2/6699.html

http://www.nowiny.pl/artykul.php?a=show_art&ida=52271
« Ostatnia zmiana: Listopada 29, 2009, 10:19:52 wysane przez Luka » Zapisane

robertrosinski
Uczeń3
Nowy użytkownik

czestochowa
Wiadomoci: 217

« Odpowiedz #7 : Listopada 29, 2009, 10:27:18 »

Witam Wszystkich.dzisiaj wróciłem z M.Śl.w Raciborzu wystawiałem tam swoje kanarki, wielkich sukcesów nie było, ale chciałem złożyć Wielkie Wyrazy Szacunku i Wielkie Dzięki za wkład włożony w wystawę ,która była dobrze przygotowana,i napewno kosztowała dużo zdrowia wiem coś o tym, Panowie Dobra Robota!!!!,a tak na marginesie zawsze łatwiej jest krytykować niż chwalić,wszystkim i tak się nie dogodzi , krytyków zapraszam do wypełnienia luki i do rywalizacji. Pozdrawiam R.R.

R038
żyro
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 37

« Odpowiedz #8 : Listopada 30, 2009, 09:25:45 »

Witam,dopiero zaczynam przygodę kanarkową.Też wybrałem się na tą imprezę,brak doświadczenia nie pozwala mi się wypowiadać na temat ocen-dla mnie wszystkie były piękne.Choć podsłuchałem kilka negatywnych wypowiedzi na temat oceniania.Pasjonuje się również akwarystyką i często bywam na różnych wystawach akwarystycznych na których oprócz zwierząt jest mnóstwo przedstawicieli handlowych(producentów pokarmów ,wyposażenia itp) i tego mi właśnie brakowało na tej rangi imprezie.Sam chętnie porozmawiałbym z producentami sprzętu,przedstawicielami producentów mieszanek(ponoć mieszanki beyersa ostanio podupadły-takie zdobyłem opinie na tych mistrzostwach,choć osobiście ich używam i jestem zadowolony)-pozdrawiam żyro

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #9 : Listopada 30, 2009, 09:33:35 »

Podzieliłem ten wątek, bo miał się on nijak do kalendarza. Czytam szereg ciekawych opinii i już żałuję, że nie wybrałem się do Raciborza, by pooglądać ptaki.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #10 : Listopada 30, 2009, 01:11:23 »

Witam!
Byłem w Raciborzu i wystawiałem tam swoje ptaki.Uważam,że wystawa została zorganizowana wzorowo i chylę czoła przed organizatorami.Myślęże nowinki typu:drużynowa klasyfikacja,nagrody dla zwycięzców,upominki dla uczestników,obniżenie "kolekcyjnego" od trzeciej kolekcji i konkurs plastyczny dla przedszkolaków(wzorem PPKK) wszystkim przypadły do gustu, a tego typu atrakcje powinny byc wprowadzane na innych kanarkowych imprezach.Przyjęcie ptaków i ich wydanie odbywało się bezproblemowo i bez zbędnego zamieszania i bałaganu.Jestem pełen podziwu dla organizatorów.Jeżeli chodzi o ilośc i jakośc wystawianych ptaków....nie było żle,lecz aby na następnych MŚl było lepiej to zależy już tylko od nas hodowców.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #11 : Listopada 30, 2009, 05:05:36 »

Na początku chciałbym złożyć organizatorom moje wyrazy uznania za świetna wystawę ,dobrą organizację i nowatorskie pomysły.Pisze te słowa pochwały dla organizatorów nie dlatego ze akurat odniosłem sukces na tej wystawie ale dla tego ze potrafię docenić trud włożony w tak złożone przedsiewzięcie organizacyjne.Oddział Racibórz wprowadził sporo nowego do tego rodzaju imprez.Jak pierwsi podjęli wysiłek aby rzeczywiście przyciągnąć hodowców czyli wprowadzili  nowatorski system  opłaty kolekcyjnej za pierwsze 3 kolekcje płaciło się po 20 zł. za każda następna po 10 zł czyli zachęta do wystawienia dużej ilości kolekcji była duża.Wprowadzili rywalizację drużynowa aby zachęcić jak największa ilość hodowców z danego związku lub oddziału PZHKiPE do wspólnej rywalizacji drużynowej.Ufundowali na prawdę bardzo bogate nagrody zarówno dla zwycięzców w poszczególnych rasach ptaków ale także upominki dla każdego bez wyjątku uczestnika konkursu.Nagrody rzeczowe wartości po 400  zł każda dla głównych zwycięzców są nagrodami jakich chyba nikt wcześniej nigdy  nie wygrał na żadnej innej imprezie w naszym kraju. Wprowadzili konkurs dla dzieci co bardzo dobrze reklamuje konkurs ptaków wśród lokalnej społeczności.Organizatorzy byli w stanie zaprosić do współpracy i wręczania nagród posła na sejm RP Pana Henryka Siedlaczka,wydarzenie na skalę całego naszego kraju bez precedensu.Organizatorzy byli wstanie pozyskać bardzo wielu sponsorów ,którzy ufundowali wszystkie główe nagrody rzeczowe i puchary,rzecz również bez precedensu w naszym kraju.Myślę że tyle nowatorskich pomysłów służących przyciągnięciu jak największej liczby hodowców nie zastosował nigdy żaden organizator wystawy.Dlatego jeszcze raz wielkie gratulacje dla organizatorów.Myślę ze jeśli w przyszłym roku znów MŚ odbędą się w Raciborzu to będziemy już mogli mówić że ta impreza powoli nabiera dobrej marki i renomy a tym samym ściągnie o wiele więcej hodowców z dobrymi ptakami.Jestem przekonany że organizatorzy zrobili wszystko co możliwe aby przyciągnąć jak najwięcej hodowców.Wiadomo jednak że nikt nikogo nie jest w stanie zmusić aby jakiś hodowca wziął udział w jakiejś imprezie.Można dyskutować czy wystawianie ptaków przy niezbyt dobrym oświetleniu w holu MDK to dobre miejsce na tego typu imprezę,ale rzeczywistość jest taka że innego miejsca do wystawy nie było.Co do ocen ekspertów ,to tak jak zawsze w kuluarach były różnego rodzaju dyskusje na temat jakości sędziowania.Jednak należy pamiętać że poziom sędziowania nie jest w żadnej mierze zależny od organizatorów.
Organizatorzy Mistrzostw Śląska podnieśli  bardzo wysoko poprzeczkę organizacyjną dla innych organizatorów wystaw i za to im chwała.Ci hodowcy,którzy nie wzięli udziału w tym konkursie, do prawdy maja czego żałować.

Javas
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Racibórz
Wiadomoci: 80

« Odpowiedz #12 : Grudnia 08, 2009, 07:29:13 »

Podaję resztę wyników Mistrzostw Śląska, dziękując jednocześnie Jot Ka 11 za odwalenie za mnie czarnej roboty i podanie wyników kanarków:

Hybrydy i czyżyki :
1. Waldemar Kecler - kanarek x czyż czerwony - 363 pkt
2. Waldemar Kecler - Czyż czerwony - 358 pkt
3. Waldemar Kecler - Czyż czerwony - 358 pkt

Astryldy i amadyny:
1. Jan łacek - amadyna ostrosterna - 366 pkt
2. Jan łacek - amadyna ostrosterna  - 364 pkt
3. Jan łacek - astryld trzcinowy - 360 pkt
4. Maciej Kajstura - srebrnodziobek indyjski - 358 pkt
5. Marcin Franiczek - amadyna obrożna - 357 pkt

Ryżowce:
1. Ryżowiec standard - 364 pkt
2. Ryżowiec srebrny - 360 pkt
3. Ryżowiec opal izabel - 360 pkt
4. Ryżowiec standard - 358 pkt
5. Ryżowiec standard - 357 pkt

Zeberka wystawowa:
1. Adam Kliczek - 363 pkt
2. Adam Kliczek - 362 pkt
3. Mirosław Brański - 360 pkt
4. Gerard Kostka - 356 pkt
5. Adam Kliczek - 347 pkt

Gołąbki Diamentowe:
1. Jan łacek - 180 pkt
2. Jan łacek - 178 pkt
3. Jan Lacek - 176 pkt
4. Maciej Kajstura - 173 pkt
5. Jan łacek - 173 pkt

Wystawowa Papużka Falista:
1. Mirosław Brański - 179 pkt
2.Mirosław Brański - 174 pkt
3.Mirosław Brański - 173 pkt

Małe papużki:
1. Eugeniusz Kupczak - Katarzynki - 178 pkt
2. Eugeniusz Kupczak - nierozłączki - 176 pkt
3. Marcin Franiczek - nierozłączki - 174 pkt

Średnie papugi:
1. Tomasz Banaś - świergotka opal lutino - 179 pkt
2. Marek Dorna - nimfa - 175 pkt
3. Mare Dorna - koza - 171 pkt

Duże papugi:
1. Eugeniusz Kupczak -Papuga Królewska  - 181 pkt
2. Eugeniusz Kupczak -Aleksandretta Większa - 180 pkt
3. Paweł Gaszka - Rozella - 179 pkt

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #13 : Grudnia 08, 2009, 08:36:54 »

Dlaczego przy ryżowcach nie ma nazwiska hodowcy?Czy przez skromnośc ? Mrugnicie

Javas
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Racibórz
Wiadomoci: 80

« Odpowiedz #14 : Grudnia 08, 2009, 08:52:28 »

HAHAHAHA!!!! Faktycznie nie zauważyłem tego. No tak........ niestety wszystkie ryżowce należały do jednego hodowcy.......Macieja Kajstury.

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!