Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 09:38:54 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: białe kanarki  (Przeczytany 9057 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
waran4d
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 16

« : Grudnia 01, 2009, 06:17:01 »

Witam mam takie pytanie co otrzymam z połączenia kanarek samiec biały recesywny z samicą  żółtą nieintensywną

Pozdrawiam warn4d

aleksanderalien
Go
« Odpowiedz #1 : Grudnia 01, 2009, 07:07:34 »

to zalezy czy samiczka jest czysta genetycznie i nie miala w pokoleniach przodkow bialych i czy samczyk jest po bialych rodzicach ale w tym przypadku wazniejsza jest samiczka. Zakladajac ze sa czyste bedziesz mial 50/50 biale i zolte czyste genetycznie a jesli samiczka ma gen bialy recesywny to otrzymasz biale czyste i zolte noszace gen recesywny bialy.

Reticulata
Uczeń4
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 111

« Odpowiedz #2 : Grudnia 01, 2009, 08:31:53 »

waran4d
Otrzymasz same szeki. A na pewno nie będzie żadnego białego i żółtego kanarka. Wszystko zależy od tego, jakie przytłumione geny posiada kanarek recesywnie biały.
Pozdrawiam

waran4d
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 16

« Odpowiedz #3 : Grudnia 01, 2009, 10:52:22 »

to kto ma racje aleksanderalien czy Reticulata nie się ktoś jeszcze wypowie na ten temat

Pozdrawiam waran4d

aleksanderalien
Go
« Odpowiedz #4 : Grudnia 02, 2009, 01:50:25 »

amarillo- zolty
blanco-bialy
puro- czysty
portador... - nosiciel genu bialego recesywnego (w tym przypadku bedzie to zolty kanarek, samiczka lub samiec)
macho- samiec
hembra- samiczka

ponizej obserwacja

interesujace '' polaczenie''

i notatki: znamy genotym wszystkich ptakow.Ale preferowanym polaczeniem "krzyzowka" jest miedzy recesywnymi.

Jest to program, ktory zostal stworzony przez hiszpanskich hodowcow oparty wieloletnimi doswiadczeniami.
Konsultujac sie z wieloletnim hodowca uzyskalem takie same informacje co do potomstwa.

Reticulata
Uczeń4
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 111

« Odpowiedz #5 : Grudnia 02, 2009, 10:11:46 »

Przepraszam. Rację ma aleksanderalien.
Niestety moje wyjaśnienia są prawdziwe, ale w odniesieniu do kur, które nie posiadają barw lipochromowych.  Kanarek biały recesywny ma parę genów cc warunkujących tę recesywną cechę (obojętne czy będzie to samiec, czy samica, bowiem są to geny nie związane z płcią). Para genów recesywnych nie pozwala na uzewnętrznienie się kolorów lipochromowych. Co to oznacza? To, że kanarek recesywny biały może być nosicielem zarówno żółtej, bądŹ czerwonej barwy, albo też mieszanki obu. Jeśli skojarzony zostanie z żółtym kanarkiem o genotypie C+C+to najprawdopodobniej dominujący gen żółtej barwy określi fenotyp potomstwa. Pomijam tu geny warunkujące barwę żółtą i czerwoną, albowiem one mogłyby zaciemnić zagadnienie. Genotyp C+c pozwala na ujawnienie się jakiejkolwiek  barwy lipochromowej. Nie wykluczam możliwości powstania koloru pomarańczowego, który wystąpiłby, jeśli biały recesywny wywodził się z czerwonych kanarków.
Sądzę, że moja pomyłka przyczyniła się do  nieco głębszego wyjaśnienia zagadnienia.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #6 : Grudnia 02, 2009, 12:43:38 »

Kanarek biały recesywny nie posiada przytłumionych genów warunkujących jakiekolwiek ubarwienie, w odróznieniu od kanarka białego dominującego, który taki gen posiada, jest to gen(przytłumiony) otrzymany od jednego z rodziców(kolorowego), gdyż tylko w ten sposób należy kojarzyc kanarki dominujące:kanarek biały dominującyXkanarek kolorowy(przeważnie żóły, nieintensywny).Kanarki białe recesywne można kojarzyc w dowolny sposób.Jeżeli skojarzymy dwa kanarki białe recesywne otrzymamy 100% kanarków białych recesywnych,jeżeli jeden z rodziców jest kanarkiem białym recesywnym a drugi kolorowym(przważnie żółtym) nie będącym nosicielem takiego genu, to otrzymamy 100% kanarków kolorowych(przeważnie takiego koloru jakiego był rodzic użyty do kojarzenia), z których częśc ok.50% będzie nosicielami(szpaltami)genu białego recesywnego.Jeżeli kojarzymy ptaka białego recesywnego z ptakiem(kolorowym) nosicielem genu białeego recesywnego to otrzymamy ok.50% młodych białych recesywnych,ok.25% ptaków kolorowych-szpaltów na biały i ok.25%ptaków kolorowych,które nie posiadają w swoim genotypie recesywnego genu warunkującego kolor biały.Z krzyżowania dwóch szpaltów na kolor biały(recesywny) otrzymamy ok.25%białych,ok.25%procent kolorowych młodych nie będących szpaltami i ok.50%kolorowych szpaltów na biały.Należy pamiętac,że z genem dominującym białym sprzężony jest recesywny gen letatalny,który przy łączeniu dwóch ptaków białech dominujących powoduje zamieranie części zarodków.Ponieważ w przypadku kanarków białych recesywnych gen letalny nie występuje dlatego ptaki te z powodzeniem możemy krzyżowac między sobą.

Granos
Go
« Odpowiedz #7 : Grudnia 02, 2009, 01:59:43 »

aleksanderalien  gdzie można pobrać ten program? Ciekawa rzecz. Ja napotkałem sie wyłacznie na taki kalkulator kojarzenia dotyczacy mutacji barwnych papug. Prosiłbym o jakiś link.

orlik-1943
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 83

« Odpowiedz #8 : Lutego 03, 2010, 09:48:34 »

Witam! Od trzech tygodni mam skojarzoną parę kanarków w klatce lęgowej. Samiec biały recesywny a samiczka żółta nieintensywna. Jak na razie samiczka nie przejawia zainteresowania budową gniazda. Oba kanarki są z 2008 roku. Na moje zabiegi mobilizacyjne do lęgów nie reagują /jajko + kiełki/. Temperatura w pokoju stała  + 20 st.C. Jak dochowam się młodych z tej pary powiem jakie wyszły.

ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 158

« Odpowiedz #9 : Sierpnia 31, 2010, 06:49:08 »

Potrzebuję porady w sprawie odpowiedniego dobrania par kanarków na przyszłe lęgi - otóż: mam jedną dobraną parę - samiec biały recesywny, samica żółta nieintensywna - od której mam jednego tylko młodego samca białego recesywnego. Ten młodziak jest pierwszym kanarkiem wychowanym u mnie i jemu chciałabym dokupić w tym roku samicę - zastanawiam się nad kolejną żółtą nieintensywną - ale ktoś zasugerował mi że lepiej zółtą intensywną - niestety nie uzasadnił jakie korzyści miałoby odziedziczyć potomstwo - w czym korzystniejsza byłaby taka krzyżówka.

Kolejne ptaki jakie posiadam najprawdopodobniej wszystkie to samczyki:
- biały recesywny
- biały z jasno brązową plamą na głowie (nie umiem go określić)

Na pewno dla czystego białego recesywnego również chcę dokupić samicę - waham się czy ten z plamką na głowie nadaje się w ogóle do dalszych krzyżówek - czy będą po nim pisklęta o porządanych cechach, czy np. plamki mogą się pojawiać przypadkowe w przypadkowych miejscach i takie pisklaki będą jedynie przypadkowymi mieszańcami - możliwie, że ciekawymi, ale czy wartościowymi dla dalszej hodowli?

Do czego dążę: chcę uzyskać ptaki białe o jak najlepszych cechach i rozwijać w tym kierunku hodowlę - ponieważ jestem bardzo początkującym hodowcą kanarków - proszę o wsparcie w kwestii doboru ptaków.

pozdrawiam - Monika
maromak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Grudziądz
Wiadomoci: 137

« Odpowiedz #10 : Sierpnia 31, 2010, 07:42:38 »

Do kanarka samca białego recesywnego najlepiej poszukaj również samicy białej recesywnej. Białe kanarki  parujemy z żółtymi wtedy gdy posiadamy białego dominującego natomiast gdy mamy recesywne to nie jest konieczne. Jeśli chodzi o kanarka z plamką ciemną to może on przekazywać części potomstwa ową plamkę, ale nie jest to pewne. Jenak jeśli nie chcesz mieć takich niespodzianek lepiej używać do dalszej hodowli jednolicie ubarwionych ptaków chociaż i tak może kiedyś zdarzyć się młody z plamką odziedziczoną np. po dziadkach.
 Pozdrawiam Marek. M.

ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa

« Odpowiedz #11 : Sierpnia 31, 2010, 08:32:36 »

Więc jeśli mam same recesywne samce to dobieranie do nich żółtych intensywnych samic nic w rezultacie nie wnosi? Czy jakieś cechy potomków tych par będą inne (korzystniejsze?) niż cechy par białych recesywnych obu płci?

pozdrawiam - Monika
Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka
Wiadomoci: 219

« Odpowiedz #12 : Sierpnia 31, 2010, 10:30:15 »

Zacznijmy od tego czy te białe recesywne to ptaki intensywne czy nieintensywne?

ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa

« Odpowiedz #13 : Wrzenia 01, 2010, 12:11:16 »

Nie umiem tego określić - hodowca od którego kupowałam nie okreslił ani nawet nie wspomnial czy to kanarki intensywne czy nieintensywne, a mnie się wydawało, że białe mają podzial tylko na recesywne i dominujące... za mało jeszcze wiem. Czy ja mogę sama to ocenić, czy potrzebna wiedza o przodkach tych ptaków?

pozdrawiam - Monika
tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #14 : Wrzenia 01, 2010, 04:13:04 »

Jak rozpoznać rodzaj intensywność u kanarków białych recesywnych? Po długości piór?

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!