Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 03:35:21 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: lęgi 2010  (Przeczytany 11554 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
waran4d
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 16

« : Grudnia 10, 2009, 08:52:58 »

Witam Czy u was zaczeły się już legi bo u mnie już jedna samica siada na gniazdo niedługo dopuszczam samca dodam że trzymam kanarki w temperaturze 24 stopnie i wydłużonym dniu a jak tam u was
Pozdrawiam waran4d

rufin
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 96

« Odpowiedz #1 : Grudnia 11, 2009, 09:46:56 »

ja już zacząłem, a to za sprawą samicy, która w połowie listopada zaczęła razem z samcem (bo akurat tak się zdażyło, że trzymałem w jednej większej klatce trzy samice i samca) rwać gazetę z dna klatki i próbowały robić gniazdo w pojemniku na pokarm. Pod koniec listopada zacząłem kanarkom w pomieszczeniu hodowlanym wydłużać dzień (temperaturę mam tam pokojową przez cały czas, więc tu nic nie zmieniałem) od początku grudnia podaję ptakom jajko, biszkopt, murzynek... od kilku dni kiełki.
dwie samice, a właściwie pary mają już gniazda (mam tam 10 samic i 5samców, resztę ptaków trzymam w nieogrzewanym pomieszczeniu do końca marca, czyli kiedy te ptaki skończą lęgi) i trzymam samce z samicami od początku, kiedy samice złożą jajka zabieram samce do następnych samic (które gniazdka lęgowe już mają i jedna z nich już zaczyna robić gniazdo). więc spodziewam się "na dniach" pierwszych jajek.
Różne sa zdania różnych hodowców, znam hodowcę (z wieloletnim doświadczeniem), który twierdzi, że w święta Bożego Narodzenia samice już muszą siedzieć na jajkach... inni zaczynają dopiero w marcu a nawet w kwietniu... wiadomo, że samice z czerwca a nawet lipca nie przystąpią do lęgów na początku grudnia...
Ja w każdym razie już zacząłem, choć początkowo planowałem zacząć po nowym roku...

życzę powodzenia Waran4d Umiech

KARAIM
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Iława
Wiadomoci: 69

« Odpowiedz #2 : Grudnia 20, 2009, 03:01:18 »

U mnie również się zaczeło. CHoć z tego powodu nie bardzo jestem zadowolony,uważam że trochę za szybko.Na początku grudnia samiczki przenioslem do ciepłego i pokazały się pierwsze jajka. No ale zobaczymy co będzie dalej.  Umiech  pozdrawiam i życzę udanych lęgów.A tak na marginesie chciałbym złożyć wszystkim hodowcom i ich rodzinom najserdeczniejsze życzenia,   zdrowych i wesołych świąt Bożego Narodzenia oraz szcześliwego Nowego Roku.

rufin
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Grudnia 21, 2009, 07:21:28 »

u mnie z 12 samic z którymi "zacząłem" (pozostałe są na mrozie do wiosny) 7 już ma jajka, pozostałe 5 się przymierza, robią gniazda, czyli wszystko ok Umiech

pioras
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 41

« Odpowiedz #4 : Grudnia 22, 2009, 11:09:30 »

Moja samiczka wybudowała pierwsze w swoim życiu gniazdo i muszę powiedzieć, że całkiem dobrze jej to wyszło  Duy umiech samczyk ja obskakuję więc zobaczymy co z tego wyjdzie  Mrugnicie pozdro

Matek237
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 8

« Odpowiedz #5 : Grudnia 23, 2009, 02:43:01 »

Moje samiczki od tygodnia są bardzo zywe, az promieniuja energia...wstawilem im gniazdko, ale one w ogole sie nim nie interesuja, tylko raz sie zdarzylo, że jedna w nim spala przez jedna noc...myslalem, ze rano zacznie je budowac a tu nic, wczesniej az takie zywe nie byly, mozliwe, że za niedlugo zaczna legi?

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #6 : Grudnia 23, 2009, 02:52:14 »

A co dostają do jedzenia??Podajesz jajko?i reszte pokarmu który podaje się na lęgi.Powiedzmy że powoli się rozgrzewają, ale narazie dawaj im jajko,

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
Matek237
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 8

« Odpowiedz #7 : Grudnia 23, 2009, 11:25:53 »

Podaję im normalmy pokarm jak zawsze, do tego pokarm jajeczny, murzynek, mak i czasami marchewke itp.

Sławek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 142

« Odpowiedz #8 : Grudnia 23, 2009, 11:44:55 »

podawaj jajko i dużo owoców

rufin
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #9 : Grudnia 25, 2009, 10:39:51 »

kilka fotek... Umiech
« Ostatnia zmiana: Grudnia 25, 2009, 10:40:59 wysane przez Luka » Zapisane

rufin
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #10 : Grudnia 25, 2009, 10:41:25 »

Umiech
Nie daję więcej fotek, bo reszta to mozaiki czerwone ...na zdjęciach takie same Umiech

rufin
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #11 : Grudnia 25, 2009, 10:45:07 »

samiec gloster z koronką to ptak mojego brata Umiech  bardzo ładny ptak, wygląda smiesznie, bo mój brat obciął mu "grzywke", żeby mu zwiekszyć pole widzenia Mrugnicie

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #12 : Grudnia 25, 2009, 10:46:42 »

Super ptaszki i fotki! Rodzinna pasja Umiech

Grzegorz
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Jaworzno
Wiadomoci: 77

« Odpowiedz #13 : Grudnia 25, 2009, 10:55:27 »

Rufin masz bardzo ładne te mozaiki. życzę wielu sukcesów w lęgach. Pozdrawiam

Czuczek:)
KARAIM
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Iława
Wiadomoci: 69

« Odpowiedz #14 : Grudnia 26, 2009, 12:41:40 »

witaj rafin z fotek wynika że lęgi zacząłeś na całego.Fajne ptaki tak trzymaj pozdrawiam.

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!