waran4d
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 16
|
 |
« : Grudnia 10, 2009, 08:52:58 » |
|
Witam Czy u was zaczeły się już legi bo u mnie już jedna samica siada na gniazdo niedługo dopuszczam samca dodam że trzymam kanarki w temperaturze 24 stopnie i wydłużonym dniu a jak tam u was Pozdrawiam waran4d
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rufin
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 96
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudnia 11, 2009, 09:46:56 » |
|
ja już zacząłem, a to za sprawą samicy, która w połowie listopada zaczęła razem z samcem (bo akurat tak się zdażyło, że trzymałem w jednej większej klatce trzy samice i samca) rwać gazetę z dna klatki i próbowały robić gniazdo w pojemniku na pokarm. Pod koniec listopada zacząłem kanarkom w pomieszczeniu hodowlanym wydłużać dzień (temperaturę mam tam pokojową przez cały czas, więc tu nic nie zmieniałem) od początku grudnia podaję ptakom jajko, biszkopt, murzynek... od kilku dni kiełki. dwie samice, a właściwie pary mają już gniazda (mam tam 10 samic i 5samców, resztę ptaków trzymam w nieogrzewanym pomieszczeniu do końca marca, czyli kiedy te ptaki skończą lęgi) i trzymam samce z samicami od początku, kiedy samice złożą jajka zabieram samce do następnych samic (które gniazdka lęgowe już mają i jedna z nich już zaczyna robić gniazdo). więc spodziewam się "na dniach" pierwszych jajek. Różne sa zdania różnych hodowców, znam hodowcę (z wieloletnim doświadczeniem), który twierdzi, że w święta Bożego Narodzenia samice już muszą siedzieć na jajkach... inni zaczynają dopiero w marcu a nawet w kwietniu... wiadomo, że samice z czerwca a nawet lipca nie przystąpią do lęgów na początku grudnia... Ja w każdym razie już zacząłem, choć początkowo planowałem zacząć po nowym roku... życzę powodzenia Waran4d 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KARAIM
Uczeń1
Nowy użytkownik
Iława
Wiadomoci: 69
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudnia 20, 2009, 03:01:18 » |
|
U mnie również się zaczeło. CHoć z tego powodu nie bardzo jestem zadowolony,uważam że trochę za szybko.Na początku grudnia samiczki przenioslem do ciepłego i pokazały się pierwsze jajka. No ale zobaczymy co będzie dalej.  pozdrawiam i życzę udanych lęgów.A tak na marginesie chciałbym złożyć wszystkim hodowcom i ich rodzinom najserdeczniejsze życzenia, zdrowych i wesołych świąt Bożego Narodzenia oraz szcześliwego Nowego Roku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rufin
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudnia 21, 2009, 07:21:28 » |
|
u mnie z 12 samic z którymi "zacząłem" (pozostałe są na mrozie do wiosny) 7 już ma jajka, pozostałe 5 się przymierza, robią gniazda, czyli wszystko ok
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pioras
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 41
|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudnia 22, 2009, 11:09:30 » |
|
Moja samiczka wybudowała pierwsze w swoim życiu gniazdo i muszę powiedzieć, że całkiem dobrze jej to wyszło  samczyk ja obskakuję więc zobaczymy co z tego wyjdzie  pozdro
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Matek237
Amator
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 8
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudnia 23, 2009, 02:43:01 » |
|
Moje samiczki od tygodnia są bardzo zywe, az promieniuja energia...wstawilem im gniazdko, ale one w ogole sie nim nie interesuja, tylko raz sie zdarzylo, że jedna w nim spala przez jedna noc...myslalem, ze rano zacznie je budowac a tu nic, wczesniej az takie zywe nie byly, mozliwe, że za niedlugo zaczna legi?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudnia 23, 2009, 02:52:14 » |
|
A co dostają do jedzenia??Podajesz jajko?i reszte pokarmu który podaje się na lęgi.Powiedzmy że powoli się rozgrzewają, ale narazie dawaj im jajko,
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Matek237
Amator
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 8
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudnia 23, 2009, 11:25:53 » |
|
Podaję im normalmy pokarm jak zawsze, do tego pokarm jajeczny, murzynek, mak i czasami marchewke itp.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sławek
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 142
|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudnia 23, 2009, 11:44:55 » |
|
podawaj jajko i dużo owoców
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rufin
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudnia 25, 2009, 10:39:51 » |
|
kilka fotek... 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudnia 25, 2009, 10:40:59 wysane przez Luka »
|
|
|
|
|
rufin
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudnia 25, 2009, 10:41:25 » |
|
 Nie daję więcej fotek, bo reszta to mozaiki czerwone ...na zdjęciach takie same 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rufin
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudnia 25, 2009, 10:45:07 » |
|
samiec gloster z koronką to ptak mojego brata  bardzo ładny ptak, wygląda smiesznie, bo mój brat obciął mu "grzywke", żeby mu zwiekszyć pole widzenia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lukas
Redaktor
Użytkownik
Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746
Z066
|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudnia 25, 2009, 10:46:42 » |
|
Super ptaszki i fotki! Rodzinna pasja 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grzegorz
Uczeń1
Nowy użytkownik
Jaworzno
Wiadomoci: 77
|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudnia 25, 2009, 10:55:27 » |
|
Rufin masz bardzo ładne te mozaiki. życzę wielu sukcesów w lęgach. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Czuczek:)
|
|
|
KARAIM
Uczeń1
Nowy użytkownik
Iława
Wiadomoci: 69
|
 |
« Odpowiedz #14 : Grudnia 26, 2009, 12:41:40 » |
|
witaj rafin z fotek wynika że lęgi zacząłeś na całego.Fajne ptaki tak trzymaj pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|