Andrzej
Uczeń3
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 113
|
 |
« : Grudnia 14, 2009, 02:07:58 » |
|
Ocena organizacji zawodów jest bardzo waznym jej elementem i niejednokrotnie konsekwencje oceny przeniesione zostają na nastepne edycje. Tak tez jest w przypadku wystaw ornitologicznych. Dla organizatora wazny powinien być głos wystawcy, eksperta i widza. Jak było tym razem ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jankanarek
Go
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudnia 15, 2009, 12:41:05 » |
|
Mistrzostwa Polski dla mnie były OK prócz jednej sprawy chodzi o Palenie papierosów na giełdzie powinien być całkowity zakaz palenia. Na giełdzie panuje potworny smog i smród z dymu tytoniowego. Widziałem jak wiele osób z dziećmi i kobiety opuszczały teren obiektu dusząc się w potwornym smrodzie. Wszyscy doskonale wiedzą że nikotyna szkodzi każdemu żywemu organizmowi po za tym człowiek wraca do domu cały przesiąknięty dymem odzież i całe ciało potwornie śmierdzi jak by wracał z jakiejś najgorszej speluny mordowni czy knajpy. Ja sam nie palę i jestem przeciwny by kto ktoś palił papierochy w obecności mojej i moich ptaków jest to kary godne. Trzeba koniecznie wprowadzić całkowity zakaz palenia tytoniu na terenie całego obiektu bo jest to obiekt sportowy a palenie tytoniu nie należy do żadnej dyscypliny sportowej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudnia 15, 2009, 01:12:31 » |
|
Sam palę,lecz lecz również uważam, że na na wystawie i giełdzie powinien byc wprowadzony zakaz palenia i "spożywania"(bo i to się zdarzało),lecz bez przesady z tym smogiem i knajpianym smrodkiem.Sama impreza moim zdaniem zorganizowana była dobrze.Dobrze, że na giełdzie ustawiono kilka regałów, chociaż mogłoby byc ich więcej.Nareszcie ucywilizowano wydawanie ptaków.Chciałbym w tym miejscu złozyc podziękowania organizatorom za pracę i włożony trud przy zorganizowaniu tych mistrzostw.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Javas
Uczeń1
Nowy użytkownik
Racibórz
Wiadomoci: 80
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudnia 15, 2009, 04:25:43 » |
|
Zgadzam się w 10000 % z Panem Sałatyńskim. To co wisiało w powietrzu na giełdzie to był koszmar. Już sama ilość osób tam przebywających powodowała , że mikrokliat był ciężki, ale na to nie mamy wpływu, a dodatkowy dym z papierosów powodował że zrobiła się prawdziwa knajpiana atmosfera. W sobotę spędziłem tam kilka chwil, ale już w niedziele dałem sobie spokój, ograniczając swój pobyt to sali głównej. Jeżeli już ktoś ma w nosie swoje zdowie , powinen przynajmniej pomyśleć o innych i o ptakach które tam przebywają. Poza tym impreza jak zawsze świetna i udana. Podziękowania dla organizatorów i sponsorów za pracę włożoną w organizację MP 2009.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mikolaj
Uczeń1
Nowy użytkownik
Leńcze
Wiadomoci: 107
|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudnia 15, 2009, 06:53:16 » |
|
Ja tez się zgadzam palenie powinno być zabronione dym z papierosów szkodzi nie tylko ludziom ale tez ptakom organizator powinien to zmienić a po za tym wszystko super zakupiłem na MP dwie samice lizarda złotego i samca srebrnego od Wiesława Rozynka i tym zakupem mam już pierwsze rasowe kanarki w swojej hodowli i nową rasę
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudnia 15, 2009, 07:05:08 wysane przez Luka »
|
|
|
|
|
JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik

Tytuły: Hodowca Roku 2013
Wiadomoci: 243
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudnia 18, 2009, 01:44:48 » |
|
Po tegorocznych Ornitologicznych Mistrzostwach Polski mam bardzo mieszane uczucia. Wiadomo, jest to największe wydarzenie w „świecie” hodowców w danym roku. Osobiście zawsze po takich mistrzostwach odczuwam, że teraz właśnie zakończył się rok. Nie 31 grudnia, w Sylwestra, a właśnie po mistrzostwach Polski. W rozpoczęty Nowy Rok hodowlany wkraczam jednak, co najmniej, lekko zniesmaczony.
Na początek może o plusach. Na pewno zakończone mistrzostwa wyglądały lepiej pod względem organizacji od poprzednich organizowanyc w Czeladzi. Organizatorom należą się słowa podziękowania za włożony trud przy organizacji Mistrzostw. Pierwsza sprawa: po raz pierwszy do klatek dołączone były karty ocen, co przynajmniej w piątek pozawalało na dokładne obejrzenie ptaków i porównanie ich z oceną eksperta. Potem był już katalog. Jeśli jednak ktoś takowego nie chciał zakupić z kart dołączonych do klatek mógł dalej korzystać. Plus z dołączanych kart był jeszcze taki, że informowały nas kto dane klasy konkursowe oceniał. Druga bardzo ważna rzecz to zakaz sprzedawania ptaków z klatek wystawowych podczas wystawy. Tak powinno być zawsze. Sala wystaw to przecież nie giełda ptaków, a wystawa, na której przez cały czas jej trwania odwiedzający ją ludzie mogą podziwiać championy i inne ocenione ptaki, a nie ich „zamienniki”. Prawie to się udało, bo kilku sprytnych hodowców jednak parę ptaków z wystawy sprzedało. Mam nadzieję, że zwyczaj zakazu sprzedawania ptaków z wystawy wejdzie w życie na dobre już na następnej takiej wystawie. Trzeci plus to pojawienie się większej ilości stoisk z pokarmami, akcesoriami itp. Chodzi mi przede wszystkim o stoisko Versele-Laga po raz pierwszy na OMP.
A teraz o tym co nie wyglądało już tak dobrze. Myślę, że krytyka jest bardzo potrzebna i najlepiej jakby nie tylko przez mnie wypowiadana.
Pierwsza sprawa: ptaki – jednak jak na imprezę takiego typu ogólnopolską powinno być ich coś więcej. Po zeszłorocznej wystawie wydawało się ze idziemy do przodu. W tym roku okazało się ze jednak nie, a za rok może być jeszcze gorzej. Druga rzecz: klatki – tak jak zawsze, czyli ty masz taką, ja mam taką, on ma taką. Po jawiły się nawet klatki starego typu. Jest to problem na dzisiaj trudny do rozwiązania. Trudno w obecnej sytuacji PFO wymagać aby zapewniła klatki wystawcom bo i nie było by pewnie za co ich kupic a i problem z przechowywaniem był wielki. Trudno tez wymagać od hodowców by kupowali klatki takie same najlepiej od jednego producenta. Trzecia kwestia: to sytuacja z konkursem kanarków harceńskich – znowu hodowcy tych kanarków nie pofatygowali się w odpowiedni sposób o prezentację tych kanarków. Dodając do tego jeszcze zamieszanie wywołane przez jeden ze Związków, gdzie to mistrzostwa „harcenów” mają się odbywać wychodzi niezła kiszka. Choć, nie ukrywam, mnie osobiście to trochę mało obchodzi. Czwarta sprawa najważniejsza- choć powinna być pierwsza, zostawiłem ją na koniec – to ocena ptaków. Tutaj wydaje się być dramat. Musi nas być stać na zaproszenie do oceny ptaków ekspertów zagranicznych i to tych z pierwszej ligi. Nie może być tak , że ptaki pierwszego kolegi na Mistrzostwach Polski ocenia drugi kolega, a jego ptaki oceniane są przez tego pierwszego. Samo to sprawia, że atmosfera robi się nieciekawa. Ocena musi być sprawiedliwa. Pewnie, że ekspert, jak każdy człowiek może się pomylić, ale nie w ten sposób, ze jeśli ptaki wystawia kolega X i ma je jakieś w miarę to jeszcze przed oceną jest wiadome , ze wygra, że ocena ptaków zostanie przeprowadzona w ten sposób aby te ptaki wyprowadzić na pierwsze miejsce. Wydaje mi się, że sporo z Was domyśla się co mam na myśli. Tak naprawdę nikt nic nikomu nie udowodni. Choć przykłady można podać ,między innymi porównując wyniki OMP z Mistrzostwami Śląska, które odbywały się dwa tygodnie wcześniej: różnica pomiędzy oceną dwóch tych samych kolekcji na tych i na tych mistrzostwach wyniosła 13 punktów – czy to normalne? Kto to ma ocenić? Czy zajmie się tym kolegium sędziów-ekspertów? Może należałoby wysłać oficjalne zapytanie w tej sprawie do jego przewodniczącego? Po prostu do takich sytuacji nie można dopuszczać, bo niedługo na mistrzostwach będzie dużo mniej ptaków (kanarków) niż teraz. Ciekawi mnie co o tym sądzicie? Pozdrawiam, a przy okazji wszystkim forumowiczom i hodowcom ptaków życzę Radosnych Świąt Bożego Narodzenia i samych sukcesów w Nowym Roku
|
|
|
|
|
|
|
|
|
robertrosinski
Uczeń3
Nowy użytkownik

czestochowa
Wiadomoci: 217
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudnia 18, 2009, 07:44:58 » |
|
Witam wszystkich. Zgadzam się z JAD-em i myślę że lepiej zaprosić ekspertów z zagranicy trzech lub czterech niż dziesięciu krajowych i wtedy ocena będzie naprawdę obiektywna i bezstronna,a już napewno nikt nikogo nie posądzi o kolesiostwo. Moja kolekcja też była oceniona o dziesięć punktów mniej niż na Pucharze Kanarka Kształtnego czy Mistrzostwach Śląska tam ocena była podobna.M.P.-jak na tak prestiżową imprezę to eksperci się nie popisali przynajmniej niektórzy,to słyszałem od wielu wystawców.ekspertów z zagranicy powinno się zaprosić chociaż 8 miesięcy wcześniej,no wiadomo że koszty takiej imprezy znacznie wzrosną .Po za tym jakbym wystawił ptaki tylko na M.P. to bym myślałże mam szmelc i szukałbym dalej dobrych ptaków i hodowców żeby oprzeć się na jakiejś dobrej lini ,także jakiś niedosyt został bo można zająć 15 miejsce ale w porównywalnych notach chociaż 5 pkt różnicy anie 10 czy 15.Również życzę zdrowych i wesołych świąt Bożego Narodzenia w rodzinnym gronie
|
|
|
|
|
|
R038
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudnia 18, 2009, 08:56:35 » |
|
Widzę, że JAD pokusił się o taką pogłębioną opinię o mistrzostwach. Dokonał starannej analizy i oceny zarówno całej organizacji wystawy, jak i ptaków tam wystawionych. W trakcie czytania tej opinii nasunęło mi się kilka kolejnych kwestii.
Na plus dla organizatorów nalęzy zaliczyć również okazałe nagrody i wyróżnienia, które otrzymywali nie tylko zwycięzcy, ale też hodowcy, którzy zajęli drugie czy trzecie miejsca w danej klasie konkursowej. Dla mnie niezwykle ważną sprawą było też dobre oświetlenie sali wystawowej. Można było zarówno dokładnie pooglądać ptaki jak i robić im zdjęcia bez użycia flesza, a nawet filmować. Nawet po zapadnięciu zmroku warunki świetlne na sali (czy raczej w hali) były dobre.
Jeżeli by to ode mnie zależało, to zrobiłbym dłuższe rzędy regałów i ustawiłbym jeden rząd klatek mniej, tak aby stworzyć szersze przejścia między regałami, gdzyż przykładowo w trakcie dekoracji zwycięzców momentami trzeba było się przedzierać poprzez rozstawione tu i ówdzie grupki hodowców i odwiedzających wystawę.
Bardzo mało na wystawie było egzotyki, a wydaje mi się, że jest dużo bardziej popularna w hodowli niż kanarki.
Teraz kilka słów krytyki. Uważam, że na wystawie było sporo słabych ptaków. Wprawdzie każdy może wystawić to co mu się podoba, ale spotykałem ptaki niedobarwione, z błędami w upierzeniu, z dużymi brakami w upierzeniu. Moim zdaniem oglądanie takich ptaków obniża standard wystawy.
Kolejną dziwną dla mnie sprawą był podział klas wystawowych. Nie wiem czemu np. organizatorzy dokonali podziału borderów ze względu na kolor, natomiast nie dokonali podziału glosterów na intensywne i nieintensywne. Zdziwiło mnie, że to kolekcja glosterów intensywnych zdobyła mistrzostwo, zostawiając w tyle sporo lepszych kolekcji nieintensywnych.
Na koniec jeszcze o sędziowaniu. Nie wiem czy sędzia ma prawo rozbijać kolekcje na pojedyncze ptaki i oceniać każdego ptaka osobno. Kilka takich przypadków miało bowiem miejsce na wystawie.
Trudno mi porównywać wystawę do tych wcześniejszych, bowiem byłem na Mistrzostwach Polski po raz pierwszy, ale ogólnie rzecz biorąc po tej wystawie spodziewałem się dużo więcej, niż to co zobaczyłem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bodzio
Uczeń1
Nowy użytkownik
Podkarpackie
Wiadomoci: 82
|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudnia 18, 2009, 09:07:56 » |
|
72 Ornitologiczne Mistrzostwa Polski powiem tak to paranoja co tam się robi i w jaki sposób oceniano ptaki. Na Mistrzostwach Śląska było podobnie. Jak już sędziowei się kłucą między sabą kto ma wygrać - a oceniają swoje kanarki wstyd. Po co brać udział w takich wystawach jak przed nią czołowe miejsca są już znane. Pozdrowienia dla tych, którzy zostali skrzywdzeni na tych wystawach. Miałem napisać trochę mocniejszych słów a nawet dać trochę cytatów hodowców co myślą o takich wystawach ale szkoda się denerwoweć. Lecz gdy zobaczę że temat jest ciekawy i wzbudza wiele emocji to odpowiem jeszcze raz i już z cytatami nawet sędziów, którzy nie oceniali bo wiedzieli jak tu już jest.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lukas
Redaktor
Użytkownik
Lasocice/Nysa
Wiadomoci: 746
Z066
|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudnia 18, 2009, 06:00:52 » |
|
bodzio zapewniam Cię że emocje sięgają zenitu! Sprawa jest taka iż wielu hodowców którzy wystawiali są Źli na to co się dzieje, zaś wielu z tych którzy nie wystawiali z różnych przyczyn, śmieją się z zaistniałej sytuacji. Mam nadzieję iż napiszesz to co masz na myśli skoro już zaczołeś, gdyż o takich sprawach trzeba mówić, pisać, ponieważ od tego zależą dalsze losy wystaw, jeśli się to zostawi to wiadomo co będzie, zapewne historia się powtórzy.
Czekamy z niecierpliwością. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudnia 18, 2009, 07:00:05 » |
|
Międzynarodowa Federacja Ornitologiczna przewiduje odpowiednie rozmiary obrączek dla poszczególnych ras kanarków w Polsce tego się nie przestrzega.W Czeladzi spotkałem się z opiniami(podejrzeniami), że na konkurs zostały wystawione ptaki, którym zdjęto obrączki(2,7) i założono nowe(3,0).Jak sądzicie czy wymóg COM co do rozmiarów obrączek powinien byc w Polsce przestrzegany?Osobiście hoduję głównie miniaturowe rasy kanarków i mimo, iż miałem zamówione obrączki 3,0mm to dodatkowo poprosiłem o dorobienie obrączek 2,7mm.Posiadam ptaki niemieckie i na ich obrączkach poza wszelkimi danymi znajduje się wygrawerowany rozm. obrączki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bodzio
Uczeń1
Nowy użytkownik
Podkarpackie
Wiadomoci: 82
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudnia 18, 2009, 09:17:52 » |
|
Jak już wcześniej wspomniałem rozmawiałem na wystawie z hidowcami, którzy wystawiali ptaki ale i z takimi, ktorzy ich nie wystawiali z wiadomych nam przyczyn (wypaczanie wyników) wsród nich był też sędzia należacy do PFO. Dowiedziałem się że, nasi "hodowcy - sędziowie poustawiali swoje ptaki na pierwszym regale a oceniali pozostałe. Po ich ocenieniu wrócili do wspomnianego pierwszego regału i mówili "no a teraz rozlosujemy kto z nas będzie miał 1, 2 a kto trzecie miejsce-wstyd i hańba , co to za konkurs tak to można oszukać jakiegoś laika, który przyjdzie do nas po kanarka a nie dobrych hodowców, którzy też się znają na ptakach i widzą co się dzieje. Jeśli ktoś wystawia ptaki absolutnie nie powinien na tej wystawie sędziować nawet w innej kategorii.Wielu młodych ale i doświadczonych hodowców inwestuje w ptaki u zagranicznych hodowców, niejednokrotnie nawet u mistrzow świata po to aby udoskonalić swoją hodowlę dlatego konkurencja staje się coraz większa na wystawach a oni co robią to proste już w przedbiegach eliminują konkurencję oceniając ich ptaki na 8 czy 11 miejscu gdzie ptaki naprawdę i to nie tylko moim okiem zasługiwalu na "pudło". I to nie o moje ptaki chodzi bo ja nie wystawiam ale o hodowcę którego nigdy nie widziałem i nie znam gościa.To, że ktoś byl2 czy 3 razy na podium w Mistrzostwach Polski nie oznacza że za rok ma też tam być. Tu się ocenia ptaki a nie honoruje ptaki za nazwiska ich hodowców. za przeproszeniem guzik mnie to obchodzi że on był mistrzem kilka lat ale teraz jak ma gorsze ptaki to może być nawet poza pierwszą dziesiątką. Jaki to ma sens może tylko marketingowo-handlowy bo ptaki z pierwszych trzech miejsc drożej się sprzedaje. W takim razie może to nie hodowcy tylko handlarze wzajemnie się promujący, żeby dobrze zarobić co roku. Wszyscy hodowcy są za tym że sędziować mogą tylko sędziowie zagraniczni. A pieniądze są bo za kolekcję opłata jest 25zł razy 400 kolekcji daje 10 000zł. Sala tyle nie kosztuje. Pozdrawiam i proszę o to aby pisać jeśli ktoś był pokrzywdzony na wystawie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aleksanderalien
Go
|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudnia 18, 2009, 11:59:42 » |
|
Dopiero co zaczynam przygode z kanarkami a juz u kilku osob spotkalem sie z okresleniem, iz nie beda brali udzial w wyscigu szczurow. Niektorzy z nich wyjasnili mi na czym ich niechec plegala... i bylo w nich takie stwierdzenie, iz wiadomo kto zdobedzie pierwsze miejsca... Trzeba cos z tym zrobic!!!!!!!!!!!!!!!!! Abu nie byl to wyscig szczurow, a czysta sportowa rywalizacja......
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ZBYSZEK O710
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 166
|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudnia 19, 2009, 12:54:20 » |
|
Mistrzostwa Polski już za nami to przyszedł trzas na podsumowania. Jak winika z opisów poprzedników organizayjnie wypadły lepiej i to dobrze iskierka nadzieji. Bo mam przed sobą obraz jeszcze z tamtego roku kiedy odbierałem karty ocen stał stolik za nim siedziało dwóch panów na stoliku karty ocen konserwa mięsna w niej nóż chlebi jakieś niezrozumiałe słowa tych panów , ale uczymy sięna błędach. Będzie lepiej miejmy zawsze nadzieje ale musimy się starać przecież to MP . W innych wypowiedziach przeważa problem ocen jest to poważna sprawa. Postarałem się zrobić sume ocen dwóch wystaw na których miałem ptaki. Skupiłem się tylko na trzech kolekcjach bo tam były te same ptaki te same kolekcjie. Ptaki były wystawione w Laziskach na PUCHARZE KANARKÓW KSZTAłTNYCH i na regionalnej wystawie w łODZI. Ocene ptaków w łaziskach oceniali sędziowie z NIEMIEC Ocene ptaków w łODZI oceniali sędziawie z POLSKI. Wyniki nieodbiegają tak rażąco ja podawają koledzy co było na MP. Na ocenie 12 ptaków różnice: Różnica oceny 3 punktów tylko 1 raz Różnica oceny 2 punktó tylko 3 razy Różnica oceny 1 punktów tylko 6 razy Różnica oceny 0 punktów tylko 2 razy Mogę tylko porównywać te wystawy bo na MP nie byłem byłem w szpitalu. Ale jest bardzo ciekawa sprawa, można na ten temat dyskutować i trzeba [tylko kto nas wysłucha ] Moja kolekcja X i kolekcja X wystawiona na MP 2009 to różnica 8 punktów te same ptaki dane wzięte z katalogów wystaw. A więc myśli się nasuwają różne a niechciałbym żeby tak było taka impreza MP prestiżowa a schodzi na dno . DO analizy ocen zmusiły mnie wypowiedzi innych kolegów że są takie różnice sędziowania na MP. I jest to prawda wyniki zapisane w dokumentach są faktem , KATALOG XI PUCHAR POLSKI KANARKÓW KSZTAłTNYCH łAZISKA GÓRNE 2009 KATALOG łÓDZKIE STOWARZYSZENIE HODOWCÓW KANARKÓW I PTAKÓW OZDOBNYCH łÓDZ 2009 Na koniec reflekcja tylko do kogo to dotrze organizacji PFO nie ma a więc zostało nam wegetacja a wegetacja to upadek nie chciałbym się mylić
WSZYSTKIM CHODOWC¡ żYCZE WESOłYCH ŚWI¡T I LEPSZEGO 2010 ROKU
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andrzej
Uczeń3
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 113
|
 |
« Odpowiedz #14 : Grudnia 19, 2009, 04:39:33 » |
|
Sporo z Was czyta ten wątek, lecz opinii nie jest zbyt wiele. Proszę śmielej się wypowiadac
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|