Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:09:04 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Java Sparrow, Padda Oryzivora, Ryżowiec Siwy 2010 - LÊGI  (Przeczytany 4495 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Javas
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Racibórz
Wiadomoci: 80

« : Grudnia 26, 2009, 09:16:38 »

Wtrącę się do Waszego kanarkowego towarzystwa z moimi ptakami. Od 12 lat po przerwie hoduję ptaki a od 3 lat po rezygnacji z kanarków są to głównie ryżowce. Na ten sezon lęgowy przygotowałem w sumie 14 par lęgowych, czyli o 6 więcej niz w skończonym sezonie. Dla mnie rok i sezon hodowlany kończy i zaczyna się Mistrzostwami Polski. Poza standardami do lęgów mam przygotowane Srebrne, Izabele, Opale Izabelowe i Białe. Jako że ryżowiec to nie kanarek i do przystąpienia do lęgów potrzebuje co najmniej 12 miesięcy samiec i 16 miesięcy samica, nie wszystkie już teraz  przystąpią do gniazdowania, a poczekają jeszcze 2 - 3 miesiące. Najlepiej gniazdują pary 3 letnie , a ich gniazdowanie może trawć nawet do 8 roku życia. Na razie w klatkach lęgowych przebywa 10 par. z tego 8 par ma juz zbudowane gniazda w budkach lęgowych, a 4 pary wysiadują jajka. Mają  odpowiednio 7,7,7 i 8 jajek. Swoje gniazda zbudowały juz 2 pary białych. Ciekawią mnie ich lęgi, bo samce to ptaki przywiezione przez Marcina z Włoch. Sa młode, więc zobaczymy co z nich będzie. Pierwsze młode od par srebrniaków powinny wykluć się w sylwestra. Otrzymuję dużo pytań o warunki w jakich trzymam swoje ptaki, więc już piszę jak to u mnie wygląda. Klatki metr na ok 60 cm, wilgotność 60 - 70 %, teperatura 13 - 16 stopni, pomieszczenie nieogrzewane. Do lęgów szykują się również moje srebrnodziobki i gołąbki diamentowe. Dam znać co się wykluło i czy cos się wogóle wykluło.......mam nadzieję ze będzie dobrze. Pozdrawiam wszystkich i życze powodzenia !!!!!!

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #1 : Grudnia 26, 2009, 10:10:22 »

życzę powodzenia Javas, aby wszystko poszło po twojej myśli, z niecierpliwością będę oczekiwał na twój kolejny wpis Umiech
Mam takie pytanie/spostrzeżenie, czyli w takiej temp. ryżowce chętnie Ci przystępują do lęgów, niema żadnych problemów ze zniesieniem jaja przez samicę, itp.? Rozumiem że karmisz je gotowymi mieszankami jajecznymi?
Czy kanarki także rozmnażałeś w takiej temp.?
« Ostatnia zmiana: Grudnia 26, 2009, 10:23:08 wysane przez Luka » Zapisane

Javas
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Racibórz

« Odpowiedz #2 : Grudnia 27, 2009, 12:13:07 »

Bez żadnych problemów, tak ryżowce jak i kanarki znosiły jajka i wychowywały młode. Bywały dni , kiedy temperatura spadała do ok. 10 - 11 stp. Nigdy nie miały problemów z lęgami. Ale najczęściej mam 15 stp.  Jako mieszankę jajeczna podaję gotową, kupowaną w Prerovie . Nie dodaję do niej już jajka ani innych kuskusów......jedynie osobno kiełki. Jest  takiej lekko wilgotnawej konsystencji , oczywiście z Hmyzem. Jedzą ją na sucho i wspaniale karmią nią młode. Kolega który rownież "siedzi" w drobnej egzotyce już wcześniej ją przetestował , też nic innego nie podaje. Konkretnie to Vajećni Krmivo s Hmyzem. Hmyz to różne robale, od małych gammarusów do większych krewetek i innych dziwnych pcheł :-) Hej !!!

Javas
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Racibórz

« Odpowiedz #3 : Kwietnia 04, 2010, 09:46:38 »

Dawno sie tu nie odzywałem. Powiem w skrócie że dzisiaj zaobrączkowałem 40 - tego ryżowca. Zostało mi jeszcze tylko 10 obrączek a w budkach kolejnych 13 maluchów i kilkanaście jajek .Borderki średnio - 20 sztuk na kiju. Lęgi trwają nadal. Pozdrawiam.

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #4 : Maja 25, 2010, 11:33:07 »

Javas pochwaliłbyś się jakimiś fotkami, coraz bardziej ciekawią mnie te ptaki są trochę duże i przez to mnie trochę odpychają ale wiem że dosyć ciekawe zachowanie mają

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!