Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:34:44 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Standard mozaiki czerwonej-dyskusja.  (Przeczytany 10887 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« : Grudnia 27, 2009, 09:28:51 »

Mozaiki czerwone czy tez mówiąc szerzej wszystkie kanarki mozaikowe to jedne z trudniejszych ras hodowlanych w sensie utrzymania ich standardów wystawowych.Mozaiki czerwone to piękne ptaki z roku na rok popularniejsze wśród hodowców.Jednocześnie jak wiem z rozmów z czołowymi polskimi hodowcami tych ptaków ,nikt do końca nie wie jak ma wyglądać standard tych ptaków.Nie powinno być tak że hodowca nie do końca wie jak ma wyglądać idealny ptak tej rasy.Główne kryteria oceny czerwonej mozaiki na karcie ocen kanarków kolorowych to zdobyte punkty w dwóch kategoriach czyli w kategorii LIPOCHROM i KATEGORIA.Nikt z hodowców praktycznie nie wie jak jakimi kryteriami kierują się eksperci przyznając punkty za lipochrom i kategorie.Ja osobiście nie wiem gdzie ekspert odejmie punkty samcowi mozaiki czerwonej ,której oko nie znajduje się w środku maski.Na właśnie zakończonych MP. był ptak oceniony na 90 pkt. ,którego oko praktycznie wychodziło poza górną granice maski.Gdzie ekspert odejmie punkty ptakowi którego maska kończy się długimi wąsami zakręconymi w dół co się zdarza bardzo często.Gdzie ekspert odejmie punkty ptakowi ,który ma zaróżowione plecy kolorem tłuszczowym w kategorii czy w lipochromie?Takich pytań dotyczących ocen tych pięknych ptaków można mnożyć.Praktycznie każdy ekspert ma inne podejście do problemów jakie opisałem wyżej.Tym samym oceny tych ptaków na każdym konkursie budzi wielkie kontrowersje.Może byśmy wspólnie spróbowali odpowiedzieć na powyższe pytania.Może wypowiedzą się w tej sprawie hodowcy tych pięknych ptaków ,którzy są wśród nas ,ale może także wypowiedzą się w tej kwestii eksperci PFO ,którzy zaglądają na nasze forum.Zapraszam do dyskusji.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 27, 2009, 10:51:21 wysane przez Jacky » Zapisane

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452

lizard, czerwona i żółta mozaika

« Odpowiedz #1 : Grudnia 27, 2009, 02:24:45 »

Ja po ostatnich MP mam mętlik w głowie co do standardu mozaiki czerwonej Co?
Dotychczas myślałem, że standard powinien być zbliżony do tego co przetłumaczył nam fenotyp http://kanarki.eu/index.php/topic,1029.0.html , ale rzeczywistość widocznie jest inna Co?
Ja również zwracam się z prośbą do bardziej dowiadczonych hodowców tej rasy jak powinien wyglądać (i powinien być oceniany) standard mozaiki czerwonej zarówno Typu I jak i Typu II.

ZBYSZEK O710
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 166

« Odpowiedz #2 : Grudnia 27, 2009, 05:17:28 »

Kolego Marku  na odpowiedz ekspertów PFO to się nie doczekasz  PFO niema jak wiesz jest ZARZ¡D KOMISARYCZNY  a z tego
co czytam to oni nie zajmują się takimi sprawami jakie nas interesują chodowców jaki ma wyglądać standard a wiesz
jak to potem jest sam  tego doświatrzyłeś.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #3 : Grudnia 27, 2009, 07:52:44 »

Uwagi Marka można też odnieść do mozaiki żółtej i wszystkich innych ras kanarków mozaikowych.

rafcio181
Go
« Odpowiedz #4 : Lipca 07, 2010, 07:25:32 »

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=ktCi_9540fc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=ktCi_9540fc</a>

pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Śląsk, Pszów
Wiadomoci: 292

« Odpowiedz #5 : Grudnia 20, 2010, 07:54:42 »

Jeśli chodzi o hodowlę kanarków mozaikowych to na pewno jest to wyższa szkoła jazdy. Ja dosyć poważnie "bawię" się czerwoną mozaiką już od 4 lat i jeśli mogę się podzielić moimi uwagami jeśli chodzi o kryteria oceny tych ptaków to muszę stwierdzić że nasi sędziowie dość pobłażliwie podchodzą do tej sprawy.Dwie podstawowe oceny tzn lipochrom i kategoria:
Lipochrom - możliwie najbardziej tłusty tzn intensywny bez jasnych przebarwień czy piór nieintensywnych (na masce), brak różowych przebarwień na piórach które powinny być białe.
Kategoria - standard jaki podał feno-typ tzn: prawidłowość kształtu maski, wielkość kolanka na skrzydle - nie powinno przechodzić nad lotki i najważniejsze niedopuszczalne jest przebarwienie lotek na kolor czerwony względnie żółty. Nieprzebarwiony pas oddzielający maskę od klatki piersiowej gdzie pióra powinny być nieintensywne czerwone przechodzące w biel w kierunku ogona. Ogon biały, nie żółty czy lekko różowy. Upierzenie nad ogonem pod skrzydłami intensywnie czerwone.
Myślę że swoimi spostrzeżeniami Ameryki nie odkryłem ale nakreśliłem pewien standard którego należy się trzymać. Z dotychczasowych doświadczeń mogę stwierdzić że włoskie mozaiki są chyba najlepsze lecz mają jedną wadę rzadko można spotkać ptaka o bardzo dobrej kategorii ( za dużo czerwieni), myślę o ptakach które można zakupić do hodowli. Ptaki niemieckie posiadają bardzo dobra budowę, dużo czystej bieli (no właśnie chyba za dużo), jednak słabszy lipochrom. Nie polecam łączyć ptaków włoskich z niemieckimi bo może nie wystarczyć życia aby uzyskać prawidłowy standard.

misza
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 15

« Odpowiedz #6 : Grudnia 23, 2010, 10:29:02 »

Apropo czerwonych lotek w skrzydłach i sterówek w ogonie. Czy ptak mający
     na przykład jedną lub dwie czerwone lotki nie nadaje się do wystaw? Sam pytałem
     kilka razy sędziów i odpowiedzi były różne.Dodatkowo zauwarzyłem że sytuacja
     jest różna w zależności od rasy.W przypadku ptaków melaninowych takich jak
     agat czerwony mozajkowy czy czarna mozajka sędziowie jakby mniej zwracają
     uwagi na ten problem a bardziej w przypadku kanarków czerwonych mozajkowych.

pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Śląsk, Pszów

« Odpowiedz #7 : Grudnia 24, 2010, 08:04:26 »

Oczywiście że ptak z czerwonymi lotkami nadaje się do wystaw, tylko pytanie brzmi na jaka ocenę zasługuje.
Zgadzam się z miszą odnośnie ptaków melaninowych, u których czerwone lotki i sterówki nie rzucają się tak w oczy, ale powtarzam jeszcze raz że według mnie to błąd i to poważny. Tak jak już pisałem sędziowie u nas raczej bagatelizują ten fakt i nie zaniżają zbytnio ocen u takich ptaków.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #8 : Stycznia 01, 2011, 10:23:54 »

Dobrze że dyskusja na temat standardu rasy mozaiki czerwonych jakoś się ruszyła.
Jednak po roku czasu odkąd postawiłem moje pytanie praktycznie nic ciekawego żeśmy się nie dowiedzieli.
Ponownie jak w roku poprzednim ocena mozaiek na OMP wzbudziła wiele kontrowersji.
Nie chce tutaj podważać ocen ekspertów bo nie jest to moim celem,jednak prawem hodowcy jest wiedzieć
co ma hodować aby jego ptaki były jak najbliższe standardu.
Sytuacja na dziś jest taka że prawie każdy ekspert ma inne podejście do tych ptaków i w inny sposób je ocenia.
Czyli wynik jaki osiągną dane ptaki na danym konkursie jest zależny nie od jakości ptaków tylko od faktu
jaki ekspert je będzie oceniał.
Równie dobrze  można by zrobić losowanie miejsc dla kolekcji biorących udział w danym konkursie.
Problem w mojej ocenie polega na tym że eksperci nie są w żaden sposób szkoleni przez Sekcje Sędziów i ekspertów
przy PFO i każdy z tych ekspertów ma inne priorytety przy ocenie tych ptaków.
Za co hodowcy płacą z własnej kieszeni ekspertowi ciężkie pieniądze za ocenę ich ptaków jeśli ocena przypomina
losowanie tego nie wiem.
Jednak jako hodowce najbardziej mnie boli fakt że tak na prawdę to już sam zgłupiałem jakie te mozaiki mam hodować.
Taka sytuacja prowadzi do paradoksu polegające na tym ze eksperci stali się 'hamulcowymi' rozwoju hodowli tych pięknych ptaków.
Bo ja jako hodowca chce wiedziec ile są warte w sensie wystawowym te moje mozaiki,a otrzymując na każdym konkusie róże skrajne oceny tego nie wiem.
Niech już te ptaki będą oceniane "Źle" ale jednakowo ,a nie za każdym razem inaczej.
Moje pytania są nadal aktualne ,ale odpowiedzi się już raczej nie spodziewam bo niby kto miałby mi jej udzielić?
skoro nawet eksperci nie znają odpowiedzi.
Mam pewnie dość bujną wyobraŹnie ale marzy mi się fakt że może kiedyś do mojego oddziału PZHKiPE na zebranie przyjedzie kompetentny ekspert PFO i wszystko mi to wytłumaczy,pomarzyć dobra rzecz.
Wtedy by po prostu tak 'normalnie' było.

Reticulata
Uczeń4
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 111

« Odpowiedz #9 : Stycznia 01, 2011, 10:45:23 »

Mark,
gdzieś Ty spędzałeś Sylwestra, że jesteś taki aktywny z samego rana? Czytam już Twoją drugą wypowiedŹ. I muszę przyznać, że zgadzam się z nimi. Opinię o kanarkach mozaikowych „wyjąłeś mi z ust”. Tak. Dokładnie tak samo myślę. Trzeba jak najszybciej uporządkować „jednolity tok widzenia” sędziów. Nie tylko kanarków mozaikowych, ale także innych np. lizadrdów.

ZBYSZEK O710
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 166

« Odpowiedz #10 : Stycznia 01, 2011, 11:12:20 »

Witam co do oceny lizardów MP jest taka sama sytuacja ptaki które mają to co powinno być otrzymują niższe noty a te co nie mają tego co powinno być wyższe noty to o czym coś świadczy.
Odnośnie lizardów ja i Marek mieliśmy mały wykład jak te ptaki mają wyglądać .podczas wizyty w Włoszech nie od byle kogo ale od MISTRZA ŚWIATA 2010.
Ale my jesteśmy w Polsce każdy sobie rzepę skrobie .

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #11 : Stycznia 01, 2011, 11:33:35 »

Reticulata, no cóż po prostu w Sylwestra byłem w miarę  'grzeczny' ,zbytnio nie 'nadużyłem' więc i umysł z rana w Nowy Rok jako tako działa poprawnie ,chociaż nie bez pewnych zakłóceń. Chichot
Cieszę się że zgadzasz się ze mną ,bo sytuacja na pewno dojrzała do tego aby ja rozwiązać i zacząć szkolić ekspertów PFO.

pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Śląsk, Pszów

« Odpowiedz #12 : Stycznia 01, 2011, 11:45:25 »

No to i ja panowie muszę się dołączyć do Waszych spostrzeżeń. Standard czerwonej mozaiki wydaje mi się jasny i wiem jakie ptaki powinienem hodować jednak ich ocena jest dokładnie taka jak piszecie. Co najgorsze to sytuacja taka zaczyna dotykać również inne ptaki niż czerwona mozaika o czym również wspomnieliście. Wynik naszych dywagacji jest jeden MAMY SłABIUTKICH SÊDZIÓW i to należy zmienić, dlatego jeszcze raz powtórzę i będę powtarzał do znudzenia ze należy spróbować zaprosić na przyszłe OMP sędziów zagranicznych, może w końcu nasi przejrzą na oczy albo się doszkolą.

tadeusz
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Nowy sącz
Wiadomoci: 72

« Odpowiedz #13 : Stycznia 01, 2011, 12:40:26 »

W 100% Marek ma rację poprostu są wzorce ptaków w C.O.M. które obowiązuje też nas, gdyż należymy pod C.O.M a u nas to się robi jak komu pasuje jak hodowca może się dostosować do wzorca jak przyjedzie sędzia i jego wzorzec ma być inny, czegoś tu nie rozumiem.Może najwyższa pora jak R.F. obiecywała przeprowadzić szkolenie na ekspertów,może będą młodsi i będą się trzymać jednego wzorca.To co się stało na M.P. z mozaiką czerwoną jak byla oceniona to Panowie czegoś tu nierozumiem.życze samych sukcesów ekspertom.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #14 : Stycznia 01, 2011, 03:21:11 »

Jeden z ptaków z kolekcji,która wygrała konkurs w Reggio Emilia.
Hodowca to Pan Santi z Włoch,kolekcja uzyskała 375 pkt.

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!