Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 07:40:30 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: pierzenie  (Przeczytany 4699 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
D.K_445
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 6

« : Grudnia 29, 2009, 03:06:36 »

Witam
Jedna z moich samiczek(ma już 3 lata) zaczęła niedawno pierzenie. Od tego czasu jest osowiała. Zawsze była pełna energii, a teraz całymi dniami siedzi tylko na jednej żerdce, nie śpiewa. Gdy wypuszczam ją, by polatała sobie po pokoju dziwnie się zachowuje. Kiedy zleci na podłogę, to póŹniej nie da rady wlecieć na wyższą szafkę, na której jest klatka. Słyszałam, że kanarki zazwyczaj pierzą się na wiosnę i póŹnym latem, a mój kanarek w połowie grudnia. Czy to jest normalne? Razem w klatce mam drugiego kanarka także samiczkę- tegoroczną i ona zachowuje się normalnie.
dodam jeszcze, że  w niektórych miejscach nie ma piórek.

robertrosinski
Uczeń3
Nowy użytkownik

czestochowa
Wiadomoci: 217

« Odpowiedz #1 : Grudnia 30, 2009, 12:59:10 »

Witaj.Niektóre ptaki wkładają w pierzenie całą swoją energię i stają się przez to mniej ruchliwe,ale ja myślę że problem tkwi w tym że Twoja samiczka jest zapasiona i to bardzo,bo jak piszesz że jak zleci na podłogę to nie daje rady pofrunąć na wyższą szafkę,więc należy zastosować dietę odchudzającą;jeśli jest to możliwe oddziel ptaki od siebie,zmniejsz ilość podawanej karmy czyli nasiona połowę,podawaj kanar z makiem [mak w deserówce].Jest też możliwość zachorowania,trzeba obejrzeć brzuszek ptaka ,czy nie widać jelit albo jakieś żyłki przez skórę,zaobserwuj kał czy nie jest wodnisty i jakiego koloru,czy ptak w nocy śpi spokojnie czy wydaje jakieś dŹwięki,czy śpi na żerdce i czy w miejscach gdzie nie ma piórek wyrastają nowe.jeśli będziesz widziała coś niepokojącego zapytaj ,napisz co to jest a ja postaram odpowiedzieć jak najszybciej i napiszę jakąś dietę.Pozdrawiam RR                                                     PS.Jeśli jest zapasiona to będzie miała żółty brzuch.Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Duy umiech

R038
D.K_445
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Grudnia 30, 2009, 10:38:49 »

Nie wydaję mi się, żeby ona była zapasiona, bo zawsze zwracałam na to dużą uwagę, ale może się mylę. Ona zawsze była mniejsza i chudsza i zwinniejsza od drugiej samiczki. Dzisiaj nawet troszę próbowała się więcej ruszać w klatce. A żółty brzuszek ma, bo ona cała jest żółta, więc nadal nie wiem jak to odróżnić, czy jest zapasiona czy też nie. żadnych żyłek nie widać. Pije bardzo dużo wody, więc ma wodnisty kał. Mak podaję. w Nocy śpi spokojnie na jednej nózce, nie wydaje żadnych dżwięków. W miejscach tam gdzie nie ma piórek widać, że wyrastają jej nowe. tylko przez te wypadanie -na ogonie zmniejszyła się duża ilość piór ( i zastanawiam się czy to może mieć coś wspólnego właśnie z lataniem).
Dziękuję za życzenia i również życze wszystkiego najlepszego. Mrugnicie

Sławek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 142

« Odpowiedz #3 : Grudnia 30, 2009, 10:50:56 »

Zapasienie możesz zobaczyć poprzez złapanie samiczki, musisz jej dmuchnąć w brzuszek i wtedy jak będziesz widział że jest żółty to jest zapasiona.

D.K_445
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Grudnia 30, 2009, 07:02:06 »

Chyba jednak się myliłam.
Może i jest trochę zapasiona.
Ostatnio wyjechałamna 3 dni w święta do rodziny i zostawiłam im dość sporo jedzenia. Czy to może być przyczyną?
A tak wogólę to codziennie daję każdej płaską łyżeczkę karmy z Vitapolu, oprócz tego raz w tygodniu dostają jabłko, startą marchewkę i mieszankę jajeczną  (ugotowane jajko, pokruszona cerupka, mak). No i czasem (ale to już rzadko) podaję biszkopty, a cały dzięn wisi kolba (starcza im na trochę ponad tydzień). Proszę o wskazówki, co robię Źle i co mam zmienić, by ją trochę odchudzić.
Niestety, ale nie mam możliwości, by je od siebie oddzielić, nie mam więcej klatek.

Zgóry dziękuję za pomoc  Chichot Chichot

Sławek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 142

« Odpowiedz #5 : Grudnia 30, 2009, 07:30:05 »

Wydaje mi się że przez 3 dni dużo by nie przytyła. Teraz kiedy samiczka zaczęła się pierzyć to podawaj dużo więcej jabłka od tego raczej dużo nie przybierze. Jeżeli jest możliwość to dawaj im jedzenie jak najbardziej oddalone od siebie żeby samiczka chcąc coś sobie zjeść musiała się trochę ruszyć  Duy umiech

robertrosinski
Uczeń3
Nowy użytkownik

czestochowa

« Odpowiedz #6 : Grudnia 31, 2009, 09:45:54 »

Witam jeszcze raz.Zapasanie się kanarków to proces długotrwały,a napewno nie zwracałaś na to uwagi. Proszę Cię o następujące rzeczy,zdejmij kolbę, nie podawaj jajka ,przez jakiś czas biszkoptu.Marchew,jabłko i mieszankę ziaren jak to tej pory, możesz wprowadzić zieleninę i paprykę czerwoną oprócz sałaty, bo wiesz że jabłko i sałata powodują biegunkę u kanarków,która po dłuższym czasie może doprowadzić do śmierci,jak podajesz jabłko lub sałatę to zawsze dawaj deserówkę maku, nie stosuj kuracji jak podał Sławek przez tydzień dawać jabłko. Możesz spróbować podać marchew w kawałeczku,kanarki skubiąc mają zajęcie i się nie nudzą. Możesz częściej wypuszczać kanarki na pokój żeby polatały. Pozdrawiam R.R Duy umiech Umiech
« Ostatnia zmiana: Grudnia 31, 2009, 11:56:46 wysane przez Luka » Zapisane

R038
D.K_445
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Stycznia 01, 2010, 11:27:02 »

Strasznie dziękuję za pomoc;). Mam nadzieję, że niedługo będzie widać efekty.
I mam jeszcze jedno pytanie.
Jak czesto mam podawać paprykę i zielonki?

robertrosinski
Uczeń3
Nowy użytkownik

czestochowa

« Odpowiedz #8 : Stycznia 01, 2010, 01:43:02 »

Ja paprykę i zielonki podaję na przemian z marchwią czyli raz lub dwa razy w tygodniu ,paprykę w kawałku(ząbek) a w okresie pierzenia glosterom nie podaję bo łapią czerwony kolor,myślę że paprykę i zielonki można podawać do woli.Troszkę czasu minie zanim się odchudzi,co jakiś czas musisz sprawdzać brzuszek.Brzuszek powinien wyglądać-kolor cielisty,kolor żółty nie jest naturalnym kolorem.Brzuszek powinien być lekko zapadnięty od mostka .Nie wolno głodzić ptaków podczas odchudzania i podawać im zbyt dużo jabłka , osobiście bardzo rzadko podaję jabłko, szczerze jakieś 2 lub 3 razy w miesiącu.Powodzenia i cierpliwości,dziękuję że mogłem pomóc wrazie jakichkolwiek wątpliwości lub problemów proszę o pytania.Pozdrawiam RR Mrugnicie

R038
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #9 : Grudnia 10, 2012, 09:44:36 »

Trafiłem na ten wątek i nie mogę zgodzić się z tym stwierdzeniem. Jeśli samiczka jest zapasiona to należy ją odchudzić, oczywiste. Ale kategorycznie nie wolno tego przeprowadzać w okresie pierzenia!
Samiczka może nie umieć latać bo pierzy się za mocno i ma zmniejszoną "powierzchnię lotną" a także dlatego, że jest osłabiona. Teoretycznie nie powinno tak być, w praktyce czasami się zdarza, zwłaszcza jeśli otrzymuje zbyt ubogą karmę. Należy karmić ją we właściwy sposób w okresie pierzenia tak, aby nabrała siły, a potem ewentualnie zacząć odchudzanie, jeśli będzie potrzebne.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!