Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:12:52 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: budka dla amadyny wspaniałej i ryżowca.  (Przeczytany 10824 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Granos
Go
« : Grudnia 30, 2009, 12:54:59 »

Jak powinna wyglądac budka lęgowa dla amadyny wspaniałej i ryżowca?

Gege
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Zimnowoda/Staszów/Świętokrzyskie
Wiadomoci: 85

« Odpowiedz #1 : Grudnia 30, 2009, 04:11:04 »

Dla amadyny wspaniałej powinna być pół otwarta.

Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
Tytuły: Hodowca Roku 2010
Wiadomoci: 351

Kanarki: żółte, białe recesywne

« Odpowiedz #2 : Grudnia 30, 2009, 04:36:55 »

http://www.allegro.pl/item858633765_budka_legowa_ryzowiec_haki_z_tylu.html

budka dla ryżowac podobna do tej co jest wyżej tylko, że moze byc troche większa.

CIH F-047
LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #3 : Stycznia 05, 2010, 08:53:52 »

w naturze Amadyny Wspaniałe jako miejsce na gniazdo wykorzystują stare dziuple po papużkach falistych, tak wiec gniazdo dla nich powinno wyglądać tak samo jak budka dla falistych pozioma bądŹ pionowa

z tego co wiem większość hodowców wykorzystuje pionowe, ja jeśli wykorzystują budki poziome robią budki z podestem przy wejściu a dalej miejsce na gniazdo

jednak ptaki które są hodowane przez tyle pokoleń (praktycznie udomowione) w klatkach wykorzystują tak naprawdę wszystko budki półotwarte koszyczki wiklinowe typu kanarkowego jak również z daszkiem dla egzotyki

Mirek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 17

« Odpowiedz #4 : Stycznia 18, 2010, 09:20:47 »

jednak ptaki które są hodowane przez tyle pokoleń (praktycznie udomowione) w klatkach wykorzystują tak naprawdę wszystko budki półotwarte koszyczki wiklinowe typu kanarkowego jak również z daszkiem dla egzotyki

A nawet pudełka tekturowe z otworem.

sylvek1979
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Ruda Śląska
Wiadomoci: 77

« Odpowiedz #5 : Lutego 22, 2010, 11:38:49 »

Moje ryżowce świetnie gniazdują w budkach lęgowych dla papug falistych a najlepsze efekty są w jeszcze większych dla nimf.

tadeusz
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Nowy sącz
Wiadomoci: 72

« Odpowiedz #6 : Stycznia 07, 2011, 11:48:56 »

witam ja też uważam że najlepszymi budkami dla ryżowców sa po falistych takiej wielkosci ponieważ takie stosuje czyli 18-18-20cm pozdrawiam.

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #7 : Stycznia 09, 2011, 01:11:38 »

amadyny wspaniałe można rozmnażać we wszystkim widziałem nawet fotki ptaków rozmnażających się w gniazdach kanarkowych
jednak najbardziej odpowiednie są chyba budki leżące (nie koniecznie jak dla falistej) fajnie jak w budce jest podest na którym mogą przesiadywać młode.
Pamiętajcie że w naturze Gouldy rozmnażają się w nieużywanych dziuplach gdzie wcześniej odbywały lęgi papużki faliste

Dawid
Go
« Odpowiedz #8 : Marca 06, 2011, 05:47:44 »

Ja mam zeberka i są w gniazdku dla kanarków  Umiech

arekson
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Topola
Wiadomoci: 109

« Odpowiedz #9 : Marca 06, 2011, 06:04:05 »

Ja tez mam zeberka w gniazdku dla kanarków ale dlatego że samiczka jest chora i samczyk wchodzi do tego gniazdka aby samiczkę grzać.Jak narazie ten sposób mi się sprawdza:)

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #10 : Marca 08, 2011, 11:41:01 »

jeśli chodzi o gniazdka kanarkowe miałem taką sytuację że zeberki nie chciały wchodzić do budki jaja niosły na ziemi dopiero po zawieszeniu gniazdka kanarkowego uwiły w nim gniazdo, przypuszczam że ptaki były wychowane właśnie w takim gniazdku i to powodowało pierwsze nie udane lęgi, mogę się jedynie pochwalić że nauczyłem tego samca korzystać z budek Umiech wszystko to kwestia gdzie i jak jest zamontowane budka, no i oczywiście jakiego typu ona jest.

Amadyna wspaniała też może się lęgnąć w kanarkowych gniazdach, jak również w plecionych tubach/rurach jakie stosują japończycy i chińczycy, ja jednak u wspaniałych najczęściej stosuje budki leżące i pionowe. Tu też są 2 teorie pionowe niby lepsze bo "niby" rodzicom trudniej wyrzucić młode - jak dla mnie bzdura, poziome lepsze bo ptaki nie wskakują bezpośrednio na gniazdo (bo gniazdo najczęściej jest w tylnej części) co zapobiega kaleczeniu jajek (niszczeniu skorupek).

ZBYSZEK O710
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 166

« Odpowiedz #11 : Marca 09, 2011, 08:28:37 »

Witam LaKi bardzo dobra informacja i takich informacji chcieli byśmy więcej od ludzi znających się i mających z tym tematem na codzień do czynienia, każda uwaga bierze się z czegoś i jest cenna.Ale już nie będę się rozpisywał bo duch DaJa działa i czeka na moje wpisy i wystawia mi reputacje [wiadomo jakie ].

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!