Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:02:31 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: OPIS ZIAREN  (Przeczytany 5647 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
globus-kraków
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

KRAKÓW
Wiadomoci: 87

« : Stycznia 03, 2010, 11:21:55 »

Rzepak lub rzepik - jest podstawowym pokarmem kanarków harceńskich, lecz musi on być odpowiednio dojrzały i przesuszony. Ziarno rzepaku-rzepiku może być używane do karmienia kanarków najwcześniej po sześciu tygodniach od chwili zebrania i omłócenia. Ziarno powinno być czyste, bez kurzu i zanieczyszczeń innym ziarnem. Po rozgryzieniu ziarno powinno mieć smak słodkawy, zbliżony do smaku orzechów i nie może zostawiać gorzkiego posmaku.

Proso - odpowiednio dojrzałe, szczególnie białe, można podawać ptakom w mieszance.

Konopie - dojrzale, zdrowe i czyste należy podawać w niedużej ilości (do 6 ziaren dziennie na ptaka), gdyż podawane w zbyt dużych porcjach powoduje zapasienie ptaka, który na skutek otyłości przestaje śpiewać. Konopie w ziarnie zawierają dużo białka, tłuszczu i soli mineralnych, dlatego są używane przez hodowców do żywienia samic w okresie zimowym, gdy przebywają one w nieogrzewanych pomieszczeniach. Młodym samcom przebywającym w klatce lotnej (wolierze) do końca sierpnia, a nawet września nie podajemy w ogóle konopi. Samcom używanym do rozpłodu (od początku do końca lęgów) podajemy codziennie ok. 6 ziaren konopi!

Siemię lniane - powinno być duże, o kolorze brunatnym, mocno lśniące. Podaje się je ptakom w okresie pierzenia. Dawkowanie w okresie lęgów działa niekorzystnie na rozwój embrionu. Siemię lniane ptaki jedzą niechętnie, gdyż działa ono rozwalniająco. Gotowane i podawane w postaci napoju działa oczyszczająco na organy głosowe kanarków.

MAK - dojrzały i suchy jest ziarnem zawierającym opium i działającym regulująco przy chorobach przewodu pokarmowego, na przykład w czasie biegunki. Ziarno maku podaje się ptakom przez cały rok, a w okresie lęgów nie powinno go brakować w osobnym naczyniu wstawionym do klatki.

Kanar - jest głównym dodatkiem występującym w mieszance. Każdy hodowca wie z doświadczenia, że kanar działa pobudzająco na ptaki i jest niezbędny w mieszance w okresie lęgów. Zdrowe ziarno kanaru powinno być duże, jasnożółte i błyszczące.

Owsik - owies łuszczony, lub płatki owsiane powinny być podawane stale, w niedużej ilości, razem z mieszanką. Działa on rozwalniająco i jest używany przy leczeniu niektórych chorób stanowiąc w okresie choroby oprócz maku i kanaru jedyny pokarm.

Pszenica - jest podawana przez hodowców w postaci grubo mielonej. Do pieczenia biszkoptów i sucharów używa się najczęściej mąki pszennej.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 04, 2010, 07:42:55 wysane przez Jacky » Zapisane

Kolega_Jaszczur
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

żory
Wiadomoci: 149

« Odpowiedz #1 : Czerwca 01, 2010, 04:28:59 »

Myślę, że dobrym pomysłem byłoby dodanie zdjęć tych ziaren Mrugnicie

Jeżeli mój wątek, post, pytanie Ci pomógł daj mi pochwałę! 8o)
><>* ><>* ><>*  *<>< *<>< *<><
Mój kanarek nazywa się Michael (czyt.Majkel).
Nie od Jackssona, czy Jordana, po prostu Michael... Mrugnicie
rafcio181
Go
« Odpowiedz #2 : Czerwca 26, 2010, 09:32:48 »

Zgodnie z prośbą Kolegi Jaszczura zamieszczam poniżej zdjęcia powyższych ziaren.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 26, 2010, 10:47:55 wysane przez Luka » Zapisane

Kolega_Jaszczur
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

żory

« Odpowiedz #3 : Czerwca 26, 2010, 09:55:09 »

Na aparacie zalegają mi już z miesiąc zdjęcia ziaren, bo chciałem zapytać, które jak się nazywa XD

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #4 : Czerwca 26, 2010, 01:44:15 »

Rafcio, ale ten owies to nie wygląda na owies, to raczej jakaś mieszanka ziaren?

rafcio181
Go
« Odpowiedz #5 : Czerwca 26, 2010, 09:21:08 »

Jot-ka11 mowa również była o owsiance w opisie:P

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #6 : Czerwca 26, 2010, 09:29:34 »

Na aparacie zalegają mi już z miesiąc zdjęcia ziaren, bo chciałem zapytać, które jak się nazywa XD

Nie bardzo rozumiem Twojego pytania. Chodzi Ci o kartę pamięci XD, stosowaną w aparatach Olympus i Fujifilm? Co ona ma wspólnego z mieszanką ziaren?

maxjot
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

łódŹ
Wiadomoci: 54

« Odpowiedz #7 : Czerwca 27, 2010, 11:21:41 »

Xd to emotikon coś w podobie  Umiech))tak mi się zdaje bo nie łapię tego nowego slangu młodych Duy umiech elo ,ziomy itp hehehhe

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #8 : Czerwca 27, 2010, 02:47:41 »

Owsianka kojarzy mi się z zupą mleczną.Na tej fotografi widac jakby ziarna prosa i słonecznika.

Kolega_Jaszczur
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

żory

« Odpowiedz #9 : Czerwca 27, 2010, 04:02:31 »

xD to właśnie taki emotikon.
elo-skrót od hello
ziomek- kiedyś tak mówiono na swojego (chyba w średniowieczu)
 Jzyk

rafcio181
Go
« Odpowiedz #10 : Czerwca 27, 2010, 07:31:30 »

Proszę rozmawiać na temat związany z nazwą postu.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!