Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:58:55 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Brak wody  (Przeczytany 5580 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Stycznia 19, 2010, 09:53:41 »

Jak długo bez wody mogą przeżyć hodowane przez nas ptaki? Kanarki, amadyny, papugi, zeberki?

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #1 : Stycznia 19, 2010, 04:14:38 »

Czytałem gdzieś kiedyś, że zeberki bez wody mogą wytrzymać nawet tydzień, jednakże nie wiem czy to prawda i nie odważył bym się tego sprawdzać. Wiem, że kanarki bez wody wytrzymają na pewno ponad dobę, gdyż dostałem już kiedyś paczkę z kanarkami bez jabłka czy innego Źródła wody. Paczka szła około 26 lub 27 godzin, a ptaszki po wyjęciu były w świetnej kondycji. Kanarkom podczas zimy wodę może zastąpić świeży śnieg. Moje stadko właśnie w taki sposób zaspokaja zimą pragnienie.   

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #2 : Stycznia 19, 2010, 04:23:28 »

ja tam bym nie polecał dawać ptaszkom śniegu bo kto wie co tam w nim jest? napewno wiele zanieczyszczeń i zarazków bo np na wsi ludzie palą w piecach jakieś śmieci plastiki itp i to leci do atmosfery a potem spada wszystko z tym śniegiem ;/

Sygnum - D027
tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #3 : Stycznia 19, 2010, 04:37:25 »

Gdy podam wodę to kanarki od razu się w niej próbują kąpać, a poza tym bardzo szybko zamarza i trzeba by było ją podawać co najmniej dwa razy dziennie, a zdarza się że nie mam na to czasu, gdyż jak wracam do domu to jest z reguły już ciemno . Nie jest u mnie możliwe, by kanarki nie jadły śniegu, gdyż woliera jest niczym nie osłonięta (oprócz części noclegowej) więc śnieg wpada bezpośrednio do niej.
Pozdrawiam   

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #4 : Stycznia 19, 2010, 04:46:37 »

no tak każdy ma inne warunki hodowlane Umiech ja np hoduje kanarki w domu tylko i co do ogrzewania no to maja tylko takie co napalę w piecu i grzeje przez ścianę Umiech ale temperatura tam nie spada poniżej 14 stopni Umiech a utrzymuje się cały czas pomiędzy 14-20 stopni Umiech

Sygnum - D027
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #5 : Czerwca 10, 2010, 11:06:29 »

Czytałem gdzieś, że popularne gołąbki diamentowe mogą przeżyć bez wody bez uszczerbku na zdrowiu kilka lub kilkanaście nawet upalnych dni. Są wówczas ospałe i ograniczają ruch do minimum.

Badziu
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

woj. mazowieckie
Wiadomoci: 113

« Odpowiedz #6 : Czerwca 10, 2010, 02:58:22 »

Przy takiej temperaturze jak teraz ptaki potrzebują mieć stały dostęp do wody. Kiedyś zdarzyło mi się że zapomniałem napoić ptaki w wolierze i nie miały wody przez dzień, gdy im podałem wszystkie od razu się do niej dopadły.

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #7 : Sierpnia 18, 2010, 09:04:36 »

tak długo aż się napiją albo padną z pragnienia  Duy umiech

a tak na serio to pytanie jest trochę Źle sprecyzowane chodzi o ptaki w klatkach czy o ich praprzodków w naturalnych środowiskach, w naturze ptaki które nie mają się czego napić szukają innych Źródeł wody np. rośliny zielone albo po prostu migrują za deszczami Umiech

w klatkach nie odważyłbym się zostawić ptaków na dłużej niż 1 dzień bez wody (a wszystko tak naprawdę zależy od warunków w jakich są przetrzymywane ptaki jak również od kondycji ptaka)

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!