Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:19:48 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2 3   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Skubanie młodych  (Przeczytany 23814 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Stycznia 19, 2010, 09:57:08 »

Czy spotkaliście się z przypadkiem, że ptak skubiący młode zaprzestał tego nawyku? Czy są jakieś metody, żeby ptaka zniechęcić do skubania młodych?

jg1945
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 67

« Odpowiedz #1 : Stycznia 19, 2010, 05:19:57 »

Witam
Czytając strony o kanarkach napotkalem strone o skubaniu i byłem mocno zdziwiony,ze trzeba rozwiesić kolorowe tasiemki w klatce które zabobiegają skubaniu bo ptaki się zajmą  tasiemkami.Nie wierzyłem ale jak zobaczyłem krew w klatce spróbowałem i do dnia dziśejszego nie wierzę ale ptaki zajeły się tasiemkami przestały się skubać.Zabobon?
                                                                                                        Powodzenia   
                                                                                                                         Jan

bodzio
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Podkarpackie
Wiadomoci: 82

« Odpowiedz #2 : Stycznia 19, 2010, 05:33:36 »

Ja w tym roku zakupiłem preparat DAVINOVA C firmy Quiko. Preparat ten wpływa na niedobory wapnia, niezbędny u ptaków w okresie lęgowym, u mlodych ptaków wpływa na prawidlowy rozwój kości i piór a u dorosłych ptaków zapobiega wyskubywaniu piór. Należy stosować go codziennie do pokarmu lub do wody. 1 łyżeczka na 1 litr wody lub na 1 kg pokarmu. Przy niedoborach dawkę można podwoić.

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #3 : Stycznia 25, 2010, 11:22:52 »

według mnie część takich zachowań ma podstawę genetyczną

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #4 : Stycznia 26, 2010, 12:06:36 »

Nie sądzę aby wyskubywanie piór młodym ptakom było uwarunkowane genetycznie.To raczej nawyk spowodowany przez hodowcę,który w odpowiednim czasie nie zawiesi dodatkowego koszyczka lęgowego- samica czująca potrzebę powtórnego lęgu stara się opróżnic stare gniazdo, lub nie dostarczy samicy materiału do budowy nowego gniazda a delikatne piórka młodych doskonale nadają się do tego celu.Z czasem nawyk ten utrwala się.Zachowanie takie może byc również spowodowane brakiem niektórych pierwiastków w organiŹmie samicy.

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #5 : Stycznia 27, 2010, 12:12:07 »

tylko że niektóre pary mają materiał do budowy gniazda a i tak wyrywają piórka, często robi to właśnie samiec

u zeberek miałem takie sytuacje gdzie ptaki znosiły jajeczka nim jeszcze z gniazda wyleciały młode z 1 lęgu i bywało różnie albo nie karmiły młodych z 1 lęgu albo siedziały na nowych jajeczkach i bez problemów karmiły kolejne młode

co do wyrywanie piór ja staram się takie osobniki eliminować z hodowli a jeśli już mam zamiar odchować młode po takim ptaku to raczej po innymi rodzicami - oczywiście tego samego gatunku

młode zeberki wychowane w gniazdku kanarkowym nie będą budować gniazda w budce Umiech a jak zobaczą gniazdo kanarkowe od razu uwija gniazdo więc według mnie niektóre cechy zachowania są nabyte, a inne są wrodzone

trzeba by to przedyskutować

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #6 : Stycznia 29, 2010, 04:37:12 »

Wyskubywanie piór młodym podlotom przez samice to odwieczny problem hodowców.Moje doświadczenie mówi że tego problemu nie powoduje brak materiału do budowy gniazda czy też brak niektórych mikroelementów w organizmie samicy.Według mnie powód jest jeden - genetyka.Wiele samic dobrze odchowuje n.p. pierwszy i trzeci lęg nie skubiąc młodych a n.p. w drugim lęgu oskubie młode do krwi.Warunki środowiskowe taka samica ma identyczne w każdym lęgu a skubie młode n.p. tylko w jednym lęgu.
Tak jak pisał LaKi nie ma innej rady jak eliminacja takich samic z dalszych lęgów.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #7 : Stycznia 29, 2010, 05:41:27 »

To by znaczyło,że ma zakodowane w genach żeby skubac drugi lęg?

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #8 : Stycznia 29, 2010, 06:13:38 »

Dokładnie to by znaczyło jeśli tak to rozumiesz.Podobnie jeśli ktoś ma genetyczne skłonność do częstych przeziębień to może się przeziębić w drugim miesiącu zimy ,może w pierwszym a może wcale.Jednak najbardziej prawdopodobne jest że się przeziębi wtedy jak do skłonności genetycznych dołączy czynnik zewnętrzny czyli n.p. taki ktoś przemoczy nogi podczas mrozów.Skłonność genetyczną zawsze wspierają jakieś czynniki zewnętrzne,czyli w tym przypadku przemoczone nogi a u ptaków np.brak materiału do budowy drugiego gniazda.Skłonność genetyczna istnieje ale przeważnie pobudzają ją do ujawnienia czynniki  zewnętrzne.Czyli samica bez skłonności genetycznych do skubania młodych nawet jeśli nie będzie miała materiału do budowy nowego gniazda nie będzie skubała młodych,samica ze skłonnościami genetycznymi do skubania młodych będzie skubać młode gdy np. zabraknie jej materiału do budowy nowego gniazda,a często będzie skubać nawet wtedy gdy będzie miała wszystko co jest jej potrzebne do prawidłowego odchowania młodych kanarków.

dzidziat
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 60

« Odpowiedz #9 : Stycznia 29, 2010, 07:51:55 »

Jeśli zabiorę młode od takiej samicy i pozostawię je z samcem,czy to zmieni sytuację , samiec nie będzie wyskubywał piórek?

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #10 : Stycznia 29, 2010, 07:57:29 »

Nie będzie,jeśli nie będzie miał takich genetycznych obciążeń, Mrugnicie

sylvek1979
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Ruda Śląska
Wiadomoci: 77

« Odpowiedz #11 : Lutego 21, 2010, 05:22:30 »

Witam ja miałem taki problem z młodymi nimfami , samica oskubywała je ostatniego piórka za każdym razem. Pewien starszy i doświadczony hodowca poradził mi aby kupić w aptece sproszkowany aloes i posypać nim młode, powiem wam , że był to strzał w dziesiątkę od tego czasu gdy tylko u młodych zaczynają pojawiać się piórka zaraz je posypuję aloesem i problem z wyskubywaniem mija. Nie sprawdzałem tego u kanarków ale u papug działa.

Granos
Go
« Odpowiedz #12 : Lipca 09, 2010, 10:40:37 »

Czy mozna jakos przyspieszyc proces odrasrania pior.Czy wyskubane mlode nie beda potem mialy zaburzen w pierzeniu?

PaleNisko
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Szczawno Zdrój k. Wałbrzycha
Wiadomoci: 96

« Odpowiedz #13 : Lipca 09, 2010, 04:00:51 »

Czy mozna jakos przyspieszyc proces odrasrania pior.Czy wyskubane mlode nie beda potem mialy zaburzen w pierzeniu?
Podobno ptaki, ktorym wyskubywano piorka za mlodu, sa narazone w wiekszym stopniu na cysty piórowe w pozniejszym wieku.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #14 : Lipca 09, 2010, 07:57:06 »

Osobiście nie zauważyłem żadnych problemów a wyskubane pióra odrastają.Nie rozumiem jaki to ma związek z cystami.

Strony: [1] 2 3   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!