Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:36:04 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Sztuka dla sztuki, czyli początek końca  (Przeczytany 3643 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
jasioj
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 265

« : Stycznia 20, 2010, 11:42:43 »

Administratorzy wortalu w wątku Hodowca Roku 2009 przyznają, że „dwóch ważnych rzeczy nie udało nam się zrealizować w minionym roku: w pełni zaprezentować opis ras kanarków śpiewających i stworzyć opisy relacji z wystaw ornitologicznych.”
O ile jednak tę ostatnią rzecz sądzę, że uda się w jakiś sposób zrealizować, o tyle prezentacja ras kanarków śpiewających, a w szczególności kanarków harceńskich jest niemożliwa do przeprowadzenia w żaden sposób.
Prawie wszyscy najlepsi polscy hodowcy kanarków harceńskich mają swoje strony internetowe. Nie wiem jednak po co? Jaki cel jest utrzymywania takich stron? Jedyne co mi przychodzi do głowy to snobizm. Próżno szukać na tych stronach jakichkolwiek informacji o hodowli kanarków harceńskich, o ich śpiewie, o sposobach i metodach hodowli, żywieniu czy przygotowaniach do wystaw. Jeżeli ktoś szuka porad hodowlanych o harcenach to traci jedynie swój cenny czas przeglądając te strony.
Próżno także liczyć na to, że jakieś ciekawe informację o hodowli turkotów uzyska się na wystawach. Tam z reguły albo wcale nie zobaczymy harcenów, albo napotkamy jedynie samiczki. Czemu to służy, nie wiem. Sam wielokrotnie miałem też okazję rozmawiać z wieloma z tych osób i nigdy nie udzielili mi żadnej konkretnej wskazówki odnośnie hodowli.
Również tutaj na tym zacnym skądinąd forum można znaleŹć szereg pytań o hodowli kanarka harceńskiego, które pozostają bez odpowiedzi, mimo, że użytkownikami wortalu jest wielu hodowców harcenów, ale są to użytkownicy bierni.
Swoją przygodę z ptakami rozpoczynałem właśnie od kanarków harceńskich i muszę przyznać (po części ze wstydem), że głównym powodem rezygnacji z hodowli tych pięknych ptaków był brak dostępu do materiałów, które umożliwiłyby mi rozwój hodowli.
Ostatnio jednak przeglądając strony hodowców harcenów (trochę za namową Jacky) natrafiam na coś, co moim zdaniem jest zaprzeczeniem całej hodowli. Podam kilka przykładów, aby naświetlić ten problem. Oto jakie stanowiska zajęli najbardziej utytułowani z naszych hodowców kanarków harceńskich: „kanarek harceński wyraża się poprzez artystyczne wykonanie, a po konkursie może co najwyżej jak prawdziwy artysta rozdawać autografy”, „Harcen nie nadaje się na wystawę jak np. moneta czy znaczek, ale na koncert.”, „[Ktoś nieznający] terminologii [harceńskiej] nie czuje tematu ani niuansów z tym związanych ... [a jego] wypowiedzi świadczą o dyletanctwie”.
Środowisko hodowców kanarków harceńskich w naszym kraju jest środowiskiem zamkniętym. Takimi wypowiedziami do niczego się nie dojdzie i niczego się nie zbuduje.
Zastanawiam się czemu to wszystko służy? W jaki sposób hodowcy kanarków harceńskich chcą utrzymać lub rozwinąć hodowlę tych szlachetnych ptaków? W jaki sposób nowi hodowcy mają zdobyć wiedzę o hodowli? I czy tak naprawdę w ogóle hodowcom kanarków harceńskich chodzi o dobro harcenów? Nie wiem, czy są zainteresowani hodowlą czy też unicestwieniem rasy? Co?

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #1 : Stycznia 21, 2010, 08:22:09 »

Kwestia, którą poruszyłeś jest niezwykle skomplikowana. Na obecny stan rzeczy składa się cały szereg historycznych zaszłości.

Masz rację, że wszystko układa się niezbyt dobrze, jeżeli chodzi o hodowlę kanarków harceńskich w naszym kraju. A ja sam pamiętam czasy, kiedy będąc dzieckiem przypadkowo trafiłem na wystawę ptaków w łodzi. Oczy mi chciały wyjść z podziwu. Wówczas to bowiem na stołach znajdowały się całe stosy klatek z kanarkami harceńskimi i były to śpiewające samce, a nie podstawione samiczki. Na wystawie byłem z rodzicami i Oni też byli oczarowani tymi ptakami. Ojciec zaczepiał poszczególnych hodowców i długo rozmawiał z nimi. Pamiętam jak z wielką radością opowiadali o hodowli swoich pupili. Wielu  hodowców wystawiało wówczas po 5-8 kolejcji harcenów. Tamte czasy dawno już odeszły w niepamięć.

Przejrzałem te stony, a których zaczerpnąłeś te "złote myśli" o hodowli harcenów. Ja znalazłem jeszcze jedną perełkę: "Problem w tym, że kanarki harceńskie się słucha, a nie ogląda.". Tak sobie teraz myślę, że w ogóle po co wystawiać te ptaki? Może by dało radę nagrywać ich śpiew np. na płytę CD i tę płytę przynosić na wystwę. Efekt byłby taki identyczny.

Sam nie wiem jak dalej potoczą się sprawy ale chciałbym, żeby te szlachetne ptaki były na każdej wystawie, bo ja mimo wszystko chcę oglądać i słuchać kanarki harceńskie na żywo, a nie znam się na tych ptakach na tyle, żeby rozpocząć ich hodowlę.

men
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 221

« Odpowiedz #2 : Stycznia 21, 2010, 12:07:55 »

Witam. To co napisał   jasioj  jest prawdą,sam zaczynam z harceńskimi i mam problemy z uzyskaniem
informacji na tema hodowli kanarków harceńskich.Chodzi o takie informacje które decydują o
powodzeniu hodowli.Niemam wielkich aspiracji,chcę się nimy opiekowac,rozmnażac i wychodowac
kilka samczyków których piękny śpiew mógłbym słuchac z przyjemnością.Wiemy natomiast dobrze
co się dzieje jeżeli na początku napotykamy problemy których nie możemy samemu rozwiązac i
znikąd pomocy,zazwyczaj przygoda z harceńskimi się kończy.Myślę że to jeden z powodów tak małej
ilości hodowców, przypuszczam że zemną będzie tak samo to nie znaczy że już się poddaje.Apeluje
do hodowców harceńskich z tego Wortalu piszcie Panowie,Pozdrawiam.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #3 : Stycznia 21, 2010, 12:35:50 »

A może ta niechęc dzielenia się swoimi doświadczeniami wynika z obawy przed konkurencją?

men
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

« Odpowiedz #4 : Stycznia 21, 2010, 01:08:58 »

Większoś hodowców kanarków harceńskich któży liczą się na rynku jest już w pewnym wieku,
co będzie jak ich zabraknie.Obawa przed konkurencją naco się zda.

men
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

« Odpowiedz #5 : Stycznia 22, 2010, 12:51:29 »

Jednak są hodowcy kanarków harceńskich, którzy chcą pomóc początkującym miłośnikom kanarków.
Jeszcze raz,chciałbym podziękowac za pomocą Wortalu Pan Janowi Sałatyńskiwmu,za zaoferowanie
po mocy i za udzielenie pierwszych porad.  Duy umiech   
Chciałbym nawiązac do upomnienia o moją ortografie,jestem prostym człowiekiem, w moim wieku
raczej to się nie zmieni i żeby niebyc więcej upominany narazie wstrzymam z pisaniem.Pozdrawiam.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!