Konsekwentnie dążąc, do wcześniej wytyczonych celów pragnę się pochwalić, że stałem się szczęśliwym posiadaczem kanarków rasy Gloster. Początkowo miałem zamiar dokonać zakupu jednego samczyka aby umilał mi swoim śpiewem czas spędzany z ptakami. Wybór padł na kanarka od jot-ka11. Tu pragnę nadmienić, iż kontakt z tym hodowcą był bardzo rzeczowy. Uzyskałem wiele cennych wskazówek odnośnie dalszej hodowli. Nowo zakupiony kanarek to samczyk z koronką. Nadmienię jedynie, że jest świetny, bardzo energiczny i odważny. Widać, że hodowca jest wielkim miłośnikiem ptaków i musi spędzać z nimi dużo czasu.
Początkowo myślałem, że moje zakupy na tym się zakończą ale jednak za namową jot-ka11 dokonałem także zakupu samicy consert. Ponieważ sezon lęgowy nie jest zbyt dobrym okresem na nabywanie ptaków myślałem, że będzie z tym problem. Jednak udało się. Tu pomocnym okazał się kolejny hodowca z Częstochowy pan Leszek Rados. Dodatkowo wszystko to zbiegło się z wyjazdem hodowców na seminarium do Ostrowa, a że wszystkie drogi prowadzą przez Kluczbork

nie musieliśmy przeżywać stresów związanych z przesyłaniem ptaków za pośrednictwem poczty. Ptaki dotarły całe i zdrowe. Obecnie przechodzą małą kwarantannę. Mam nadzieję, że uda mi się jeszcze w tym sezonie przygotować samicę do lęgów i cieszyć się pierwszym "glosterowym" sukcesem.
Gorąco pozdrawiam z tego miejsca hodowców z Częstochowy i chciałbym im jeszcze raz podziękować za pomoc. Pozdrawiam Piotrek.