kanarkow
Amator
Nowy użytkownik
Netykieta: kanarkow nie pisz postów bez treści!
Wiadomoci: 6
|
 |
« : Stycznia 28, 2010, 07:58:09 » |
|
Wita!Tak jak w tytule mam problem z moimi kanarkami.Samica jest koloru żółtego nieintensywna i samiec czerwony intensywny.Chodzi o to że je ostro przygotowuje do lęgów i one się kopulują ale zazwyczaj samiec musi gonić samicę i pod czas gnienia wskakuje i kopuluje.One już tak robią od dwóch tygodni.tydzień temu wsadziłem im na ziemie ładne sianko na gniazdo ale jakoś samica troszke jest zaintersowana a samiec wcale.I teraz niewiem czy mam samca od samicy oddzielić żeby samica może zaczeła nosic to sianko na gniazdko czy kanarki zostawić razem w klatce.Niedawno dowiedziałem się że na lęgi po kopulacjach samcce sie od samic rodziela i samica nosi siano i jaja a samiec póżniej tylko przychodzi do niej i dokarmia ją jak samica siedzi na jajach albo jak ma młode.Czy to prawda.Sory Jeśli w złę miejsce włożyyłem ten temat. Za wszystkie odpowiedzi dziękuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #1 : Stycznia 28, 2010, 08:35:20 » |
|
Skoro samica nie jest zainteresowana ani kopulacją(ucieka) ,ani budową gniazda to wygląda na to, że jeszcze nie jest gotowa do lęgów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gege
Uczeń1
Nowy użytkownik
Zimnowoda/Staszów/Świętokrzyskie
Wiadomoci: 85
|
 |
« Odpowiedz #2 : Stycznia 28, 2010, 08:41:04 » |
|
Samiec goni samiczkę,aż się ona zmęczy,a następnie siada na nią i kopuluje,jak samiczka buduje gniazdo tzn.że będą jajeczka.Jeżeli samczyk nie daje samiczce zbudować gniazda proponowałbym go oddzielić,a gdy samiczka już ułoży gniazdko włożyć do niej samca.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kanarkow
Amator
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #3 : Stycznia 28, 2010, 10:59:47 » |
|
dziękuje za rady a właśnie moge kupić w sklepie jakiś materiał na budowe gniazda oprócz sianka jak tak to jaki?Może ktoś jeszcze się wypowie.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Stycznia 29, 2010, 05:44:25 wysane przez jot-ka11 »
|
|
|
|
|
Gege
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #4 : Stycznia 28, 2010, 11:07:12 » |
|
U mnie jest to pod nazwą szarpanka dla gryzoni,szarpie pod takimi nazwami możesz ją kupić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107
|
 |
« Odpowiedz #6 : Stycznia 28, 2010, 11:55:37 » |
|
Możesz też wyłożyć gniazda filcem.Wtedy szarpie niebędą potrzebne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bogusław
Uczeń2
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 273
|
 |
« Odpowiedz #7 : Stycznia 29, 2010, 12:28:42 » |
|
U mnie pomimo filcu samice i tak jeszcze dościelają gniazdo. Jak im nie dałem szarpi to rwaly papier z podłogi i tym papierem wyściełały.Ja oprucz szarpi daję jeszcze włókno kokosowe i sizal.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kanarkow
Amator
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #8 : Stycznia 29, 2010, 12:57:29 » |
|
a możecie mi podać jakieś stronki żeby kupić filc bo na w moim zoologiku niema filcu.A na alegro jakoś niewidze
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gege
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #9 : Stycznia 29, 2010, 01:36:36 » |
|
Możesz kupić w sklepach internetowych www.hodowlapapug.pl lub www.papugi.kankan.pl
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ZBYSZEK O710
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 166
|
 |
« Odpowiedz #10 : Stycznia 29, 2010, 02:35:18 » |
|
filc jest na alegro tylko patrz dobrze bo jest bez zdjęcia sam napis ja kupiłem dzisiaj już dostałem. jest to filc porządny ten filc jest w dziale ptaki egzotyczne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bogusław
Uczeń2
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 273
|
 |
« Odpowiedz #11 : Stycznia 29, 2010, 05:35:08 » |
|
Jest jeszcze jeden sposób na wkładki filcowe i to zdecydowanie tańszy,można je zrobić samemu.Ja kupuję filc w sklepie z artykułami tapicerskimi lub szewskimi.Robiłem rozpoznanie w większości miejscowości powiatowych można taki filc kupić, drugim rozwiązaniem jest internet.W zeszłym roku za metr kwadratowy maty filcowej płaciłem 12 albo 13 złotych, tak więc łatwo wszystko przeliczyć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
biska
Uczeń1
Nowy użytkownik