Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 09:04:55 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: W Polsce też można!  (Przeczytany 3301 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013
Wiadomoci: 243

« : Lutego 01, 2010, 11:44:40 »

Ponad 22 tysiące osób odwiedziło Międzynarodowe Targi Gołębi Pocztowych, 60. Ogólnopolską Wystawę Gołębi Pocztowych i II Wystawę Gołębi Pocztowych Państw Europy Centralnej, które odbyły się jednocześnie w Expo Silesia w Sosnowcu. Można było podziwiać 5 tys. gołębi.
Hala Expo Silesia zapełniła się 200 wystawcami nie tylko z Polski, ale również z Belgii, Niemiec, Holandii, Czech, Słowacji, Węgier, Rumunii, Włoch, Chorwacji, Serbii, Słowenii, Chin.

¬ródło:http://www.exposilesia.pl/news/2/pl/

Relacja z wystawy wraz z galerią zdjęć -  http://www.mmsilesia.pl/9199/2010/1/31/milosnicy-golebi-zaskoczyli-frekwencja-zdjecia?districtChanged=true

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #1 : Lutego 01, 2010, 01:23:39 »

"W hali Expo Silesia można było podziwiać 5 tys. gołębi. Ceny najdroższych z zaprezentowanych ptaków wahają się nawet od 10 tys. do 100 tys. euro!"

Ten zapis daje sporo do myślenia.

"Ciekawostkę stanowiło stoisko z Chin, propagujące mający rozpocząć się 1 marca 2010 roku w Szanghaju gigantyczny wyścig gołębi pocztowych, którego główną nagroda jest 1 milion euro."

Ciekawe czy i kiedy pojawią się pieniężne nagrody za zwycięstwa w innych wystawach ornitologicznych.

Ale wystawa bardzo fajna, nawet dla kogoś, kto nie hoduje gołębii.
« Ostatnia zmiana: Lutego 01, 2010, 02:03:11 wysane przez Jacky » Zapisane

JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013
Wiadomoci: 243

« Odpowiedz #2 : Lutego 01, 2010, 02:47:42 »

Chodziło mi przede wszystkim o to , że w Polsce można zrobić wielką międzynarodowa wystawę ptaków.

Też wokół przecież słychać, że gołębiarzy jest coraz mniej, że w związkach ubywa ludzi, ze nie ma zainteresowania wśród ludzi młodszych, a jednak są w stanie zorganizować tak wielką imprezę!

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #3 : Lutego 01, 2010, 08:10:33 »

Z tego co wiem, to Polska ma wieloletnie tradycje w hodowli gołębi i organizacji dużych wystaw tych ptaków. Wszyscy pamiętamy przecież tragedię, gdy 4 lata temu runął dach hali w Katowicach, gdzie odbywała się wystawa.

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #4 : Lutego 01, 2010, 09:00:04 »

Jako,że zajmuję się też razem z ojcem hodowlą gołębi , to potwierdzam że brakuje ludzi młodych , aby się interesowali gołębiarstwem.

Z wystawami to już trochę gorzej, ale mam tu na myśli wystawy oddziałowe,ponieważ różni hodowcy z różnych związków nie mogą się dogadać.

¬le się dzieje także w zarządzie, nie wiem jak teraz ale jakiś czas temu były problemy i dużo niewyjaśnionych spraw.

Dzisiejsze zawody różnią się bardo od tych co były np.10-15 lat temu, wtedy nie stosowano dopingu dla ptaków, a dziś jest to podstawą.Hodowców, którzy karmią gołębie naturalnymi składnikami można by policzyć  na palcach jednej ręki, jedni wolą nakupić chemii i mieć pożytek z ptaków przez może jeden sezon i sprzedać jako "dobry materiał hodowlany" inni znowu wolą jechac do Niemiec nakupić gołębi i zrobić na tym złoty interes, inni po prostu lotują dla dobrej zabawy.

Niestety mnie nie stać na kupowanie naturalnych produktów typu miód,bo jak się ma ok.80 gołębi to trochę tego trzeba, muszę pomyśleć o własnej pasiece:) Oczywiście koszty chemii są o wiele wyższe , ale zdrowia ptakom póŹniej nikt nie wróci.

Mam nadzieje że gołębiarstwo się rozrośnie i będzie przybywać nowych hodowców.
« Ostatnia zmiana: Lutego 02, 2010, 01:17:14 wysane przez jot-ka11 » Zapisane

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #5 : Lutego 01, 2010, 09:56:17 »

Niestety mnie niestać na kupowanie naturalnych produktów typu miód,bo jak się ma ok.80 gołębi to trochę tego trzeba, musze pomyśleć o własnej pasiece:)
Czegoś tu nie rozumiem? Przecież nie dajesz cały czas gołębiom czystego miodu do picia, tylko po locie itp., i dla 80 gołębi to słoik góra dwa spokojnie wystarczy na rok (gdzie cena słoika 900ml to koszt ok.20zł)  Co? Umiech

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!