Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 10:58:04 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Karmienie białych kanarków w czasie lęgów  (Przeczytany 5750 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
orlik-1943
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 83

« : Lutego 02, 2010, 12:19:03 »

Witam! Proszę o ewentualną podpowiedz w sprawie żywienia białych kanarków w czasie lęgów. Co należy im podawać do jedzenia aby zminimalizować padanie piskląt. Ja na dzień dzisiejszy podaję witaminy Vinka kupione u weterynarza / w płynie/. Dodaje je do wody. Ponadto podaję pokarm jajeczny  składający się z : jajka, tran /15 kropel na 1 jajko/ mak, zmielone skorupki z jajek, tarta bułka, mleko w proszku. Co drugi dzień podaję skiełkowany rzepik. Czy ewentualnie coś jeszcze ? Za podpowiedz z góry serdecznie dziękuję.

orlik-1943
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #1 : Lutego 16, 2010, 04:29:37 »

Ponawiam pytanie jak karmicie białe kanarki które nim karmią swoje pisklęta od momentu wyklucia?.  Proszę jedynie o prostą odpowiedz.

sylvek1979
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Ruda Śląska
Wiadomoci: 77

« Odpowiedz #2 : Lutego 17, 2010, 10:48:27 »

A dlaczego podajesz zmielone skorupki jajek do pokarmu jajecznego tym tylko możesz zaszkodzić pisklakom a nie im pomóc. Zamiast bułki tartej lepiej podać zmielony biszkopt a skorupki wstaw do klatki do innego pojemniczka. Pozdrawiam

Reticulata
Uczeń4
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 111

« Odpowiedz #3 : Lutego 17, 2010, 05:23:16 »

orlik-1943
Kilka uwag:
1.   Czy są to kanarki białe recesywne? Jeśli tak,  to powinny dostać specjalną dawkę witaminy A, ponieważ ich organizmy nie potrafią jej syntetyzować.
2.   15 kropel trany na jajko to straszna przesada. Dawka ta zaspokoiłaby zapotrzebowanie na witaminy dorastającego dziecka. A tak na marginesie, udowodniono, że tranu nie powinno się podawać ptakom – działa szkodliwie.
3.   Sylwek 1979 dobrze podpowiada.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #4 : Lutego 17, 2010, 06:15:01 »

Czytałem gdzieś,że aby dostarczyc kanarkom białym recesywnym wit.A, której one nie są w stanie same wytworzyc hodowcy dodają do karmy jajecznej odrobinę masła.

orlik-1943
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Lutego 17, 2010, 07:44:39 »

Witam! dzięki za wypowiedzi w temacie który mnie nurtuje i ze zdumieniem pragnę stwierdzić że kogo pytałem jak karmić białe pisklęta każdy rozmówca mówił inaczej. Piskląt jeszcze nie mam - samiczka wysiaduje jajka /kanarki białe recesywne/ oraz dwie pary gdzie samcami są białe recesywne a samiczki żółte nieintensywne. Dwie ostatnio wymienione parki mają wybudowane gniazda. Pokarm jajeczny który im podaję a opisałem w 1-szym poście nie jest przeznaczony dla piskląt. Ilość tranu do mieszanki jajecznej polecił mi jeden z doświadczonych hodowców a ponadto jego stwierdzenie poparła ogólnie dostępna broszurka pt "Kanarki" autorstwa  Krzysztofa Michała Jabłońskiego. Wg niego na jedno jajko dodajemy 18-20 kropel tranu. Taką mieszankę jajeczną podajemy 2 razy w tygodniu. Wylęgu spodziewam się 22-23 lutego (W tym przypadku chodzi o wylęg piskląt po parce kanarków białych recesywnych.). Mieszankę do karmienia piskląt o których pisałem będę robił z jajka kurzego? Proszę doświadczonych hodowców /jeżeli to nie jest tajemnicą/ co konkretnie mam do jajka dodać aby zaspokoić zapotrzebowanie pokarmowe i uchronić pisklęta przed padaniem. Lęgów jeszcze nie prowadziłem. W tym roku to moje pierwsze lęgi i dlatego pytam o każdy szczegół i pokornie oczekuję na konkretną odpowiedz za którą z góry serdecznie dziękuję.
« Ostatnia zmiana: Lutego 17, 2010, 07:50:01 wysane przez Luka » Zapisane

sylvek1979
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Ruda Śląska

« Odpowiedz #6 : Lutego 19, 2010, 01:05:42 »

Podam ci skład mieszanki na jedno jajko jaką ja stosuje z powodzeniem od kilkunastu lat i wszystko jest w porządku nie mam żadnych strat a młode rozwijają się świetnie. 1 jajko , łyżeczka maku, dwie łyżeczki startego biszkoptu, łyżeczka mleka w proszku dla niemowląt. Jajko samo w sobie zawiera bardzo dużo witamin dlatego tylko raz w tygodniu dodaje sproszkowany vitaral a mieszankę podaje codziennie świeżą podczas karmienia młodych.

orlik-1943
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Lutego 19, 2010, 04:52:10 »

Sylwek dziękuję. Twój post biorę pod uwagę. Do tych składników które wymieniłeś dodam jeszcze starte jabłko.

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #8 : Lutego 19, 2010, 05:39:31 »

Orlik-1943 nie radzę dodawać do mieszanki startego jabłka czy marchwi, gdyż taka mieszanka o wiele szybciej się psuje. Plasterek jabłka czy starta marchew podane w innej miseczce będą chętnie jedzone przez kanarki, wiec nie ma sensu mieszać jajka z jabłkiem. 

sylvek1979
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Ruda Śląska

« Odpowiedz #9 : Lutego 19, 2010, 06:47:50 »

tymm na w 100% racje do tej mieszanki nie dodaje się już nic więcej a owoce kiełki i inne dodatki podaje się osobno nie z mieszanką jajeczną. Pozdrawiam.

orlik-1943
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #10 : Lutego 19, 2010, 08:47:41 »

Rozumiem i dzięki za radę.

orlik-1943
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #11 : Lutego 24, 2010, 06:29:27 »

Mam pytanie do Sylwka 1979 a mianowicie: czy proszkując tabletki vitoralu robisz to razem z osłonką /polewą/, czy przed sproszkowaniem tabletki osłonkę usuwasz. Za odpowiedz serdecznie dziękuję.

sylvek1979
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Ruda Śląska

« Odpowiedz #12 : Lutego 26, 2010, 12:51:14 »

Osłonkę trzeba usunąć ja ją zeskrobuje nożem i rozgniatam na proszek i w takiej postaci dodaje do pokarmu jajecznego lub rozpuszczam i dodaje do wody.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #13 : Lutego 26, 2010, 07:47:16 »

Polewę można zmyc wodą.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do: