Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 09:36:17 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: gniazdo jest gotowe - kiedy 1-sze jajko  (Przeczytany 6919 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
orlik-1943
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 83

« : Lutego 04, 2010, 08:50:20 »

Witam! Od kilku dni moje dwie samiczki  zbudowały gniazda. Są w klatkach lęgowych razem z samczykami. Gniazda są gotowe od trzech dni. W trakcie dnia wskakują na krótko do gniazda i wyskakują. Do chwili obecnej nie zniosły 1-szego jajka. Kanarki mam zdrowe. Czy mam uzbroić się w cierpliwość i jeszcze poczekać. Czy spotykacie się z taką sytuacją - czy to jest normalne ? Za odpowiedz z góry serdecznie dziękuję.

Gege
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Zimnowoda/Staszów/Świętokrzyskie
Wiadomoci: 85

« Odpowiedz #1 : Lutego 04, 2010, 09:02:56 »

orlik-1943,czekaj,aż pojawi się te jajko sprawdŹ czy samiczka nie poszła spać do gniazdka to być możliwe,że jutro będzie jajeczko.

orlik-1943
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Lutego 04, 2010, 09:53:49 »

Niestety śpią poza gniazdem.

Gege
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Zimnowoda/Staszów/Świętokrzyskie
Wiadomoci: 85

« Odpowiedz #3 : Lutego 04, 2010, 09:57:53 »

orlik-1943 ,czekaj cierpliwie,aż się doczekasz,nie zawsze musi zaraz znieść jajko jak już zbudowała gniazdo.

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #4 : Lutego 04, 2010, 09:59:09 »

Niestety śpią poza gniazdem.
Czemu odrazu niestety przecież nigdzie się nie pali, niemasz się co gorączkować, jajko wkońcu będzie.. lub i nie bo znam sytuację gdy samica przez 2 m-ce siedziała na pustym gnieŹdzie.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #5 : Lutego 05, 2010, 06:12:04 »

" Czy mam uzbroić się w cierpliwość i jeszcze poczekać?" 
A czy masz jakieś inne wyjście? Mrugnicie

orlik-1943
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #6 : Lutego 05, 2010, 07:55:00 »

Jot-ka11 wychwyciłeś to nad czym sam się zastanawiałem po wysłaniu postu. No ! w tym wypadku nie mam innego wyjścia jak czekać na dalszy rozwój wydarzeń. Dobre to - że wzięły się do roboty. Dzisiaj następne dwie samiczki rozpoczęły budowę gniazda. żółta pracowała nad gniazdem  cały dzień jutro lekkie poprawki i gotowe. Druga się obija robi bardzo wolno, ale widać że jest zainteresowana.  W budowie trochę przeszkadza jej samczyk ale myślę że jutro się uspokoi. Parka ta jest bezkonfliktowa.
« Ostatnia zmiana: Lutego 05, 2010, 08:35:37 wysane przez Luka » Zapisane

stennn
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Niemcy
Wiadomoci: 47

« Odpowiedz #7 : Lutego 05, 2010, 08:44:49 »

Przewaznie pierwsze jajko pojawia sie 6 dni po kopulacji.
Tak ze czekaj .
Powodzenia.

stennn
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #8 : Lutego 05, 2010, 10:21:02 »

Ty już jesteś w pełni sezonu lęgowego, a u mnie jeszcze latki niegotowe Co?

orlik-1943
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #9 : Lutego 05, 2010, 10:36:26 »

Do lęgów przygotowuję kanarki poraz pierwszy. Może trochę za wcześnie. Na zewnątrz jeszcze dużo śniegu Ale słyszałem że są tacy co już mają od kilku tygodni młode. Krótko mówiąc nabieram doświadczenia a strona na której jesteśmy w tym pomaga.

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 311

« Odpowiedz #10 : Lutego 06, 2010, 12:35:23 »

U mnie w sobotę rano minie 7 dzień od pierwszych kopulacji u jednej samiczki. Od 5 dni ma gniazdko. W 2 dniu zaczęła budowę i od tamtej pory lubi w ciągu dnia posiedzieć w gnieŹdzie. Jak dotąd jednak nie zniosła jajka. Dziś zasnęła w gnieŹdzie na noc, więc może rano będzie pierwsze jajko! Sytuację mamy zatem podobną Umiech

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 311

« Odpowiedz #11 : Lutego 06, 2010, 08:49:48 »

I jest jak przypuszczałem i jak podpowiadali pozostali "wortalowcy". Dziś samiczka złożyła pierwsze jajko! Już podmienione na sztuczne i spokojnie czeka do złożenia 3-ego jajka ;-) Wtedy podłoże wszystkie samiczce i pozwolę jej wysiadywać. Nadmienię tylko, że dziś rozpoczął się 8 dzień od pierwszej kopulacji tej samiczki. Trzeba być cierpliwym jak pisał Luka Umiech

orlik-1943
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #12 : Lutego 06, 2010, 09:06:57 »

Jedna z samiczek o których pisałem w pierwszym poście dzisiaj ~ godz.8,00 zniosła jajko. W tym wypadku od:  11 stycznia podawałem jajko + kiełki na przemian
                   28 stycznia rozpoczyna budowę gniazda
                   31 stycznia gniazdo gotowe /budowała 4 dni/
                     6 luty /dzisiaj/ ~godz.8,00 złożenie I jajka.
                              Od zakończenia budowy gniazda do złożenia I jajka upłynęło 6 dni.
Druga również zniosła dzisiaj jajko ale kiedy zajrzałem do klatki leżało rozbite poza gniazdem.
Nie mam pojęcia co było tego przyczyną. Gdybym wcześniej sprawdzał gniazda może by do tego nie doszło. W miejsce rozbitego do gniazda podłożyłem jajko sztuczne. Z niecierpliwością czekam do jutra.

stennn
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Niemcy
Wiadomoci: 47

« Odpowiedz #13 : Lutego 06, 2010, 01:35:29 »

Tak ze stalo sie jak napisalem wyzej.
Powodzenia .

stennn
orlik-1943
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #14 : Lutego 07, 2010, 08:32:13 »

Dzisiaj samiczki o których wcześniej wzmiankowałem zniosły dwa następne jajka. podmieniłem je na sztuczne. Pierwsze jajka u obu par zniszczyły się. O jednym wcześniej pisałem. Drugie /pierwsze jajko/ wczoraj przy wymianie na sztuczne nie zauważyłem, że jest lekko nakłute jakby dzióbkiem lub pazurkiem i pęknięte. Zauważyłem dopiero kiedy podmieniałem dzisiaj drugie jajko. Na wszelki wypadek podciąłem wszystkim zainteresowanym pazurki.

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!