Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 07:43:28 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Lęgi 2010 u Rafała  (Przeczytany 11725 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
aleksanderalien
Go
« Odpowiedz #15 : Lutego 14, 2010, 04:27:11 »

Tak wygląda zalężone jajko.

Widac niezalezone i zalezone jajka
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=xoMsL7UerVw" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=xoMsL7UerVw</a>
W 40-stej sekundzie dobrze widać żyłki.
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=XHXt2TzJbGw" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=XHXt2TzJbGw</a>

Co do kopulacji moim zdaniem nie ma reguly. Kazdy samczyk zachowyje sie indywidualnie choc najczesciej tak jak napisales.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #16 : Lutego 14, 2010, 07:19:00 »

Rafał jak są żyłki to jest życie.Jajko bezpłodne jest całkowicie przezroczyste bez żadnych żyłek.Będzie dobrze.

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 311

« Odpowiedz #17 : Lutego 14, 2010, 09:31:01 »

Dziękuję Panowie za odpowiedzi. Próbowałem prześwietlić raz jeszcze jajka. Nadal jednak nic nie wiem Niezdecydowany Prześwietlałem je za pomocą lampki biurowej. Muszę zrobić sobie taką skrzyneczkę z otworem, którą będę mógł łatwo sprawdzić jajko. Mam nieodparte wrażenie, że widziałem żyłki w jajkach natomiast nie wyglądało to tak wyraŹnie jak na prezentowanych filmach. Jajka prezentowały się podobnie do tego ze zdjęcia przedstawionego przez aleksanderalien z tym, że zaznaczone strzałką żółtko przemieszczało się z dołu do góry w momencie kiedy przekręcałem jajko w palcach do góry nogami. Może na spokojnie sprawdzę po 10 dniach - wtedy będę w 100 % pewien!

Dziękuję za odpowiedŹ aleksanderalien i Mark

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa

« Odpowiedz #18 : Lutego 16, 2010, 08:15:38 »

Wtorek, 16 lutego 2010

Niestety wszystkie jajka żółtej samiczki okazały się niezalężone. Pozwolę tej samiczce wysiedzieć 14 dni na jajkach po czym zrobię przerwę aby nabrała kondycji i ponownie będę wpuszczał do niej samca. Jedno co ostatnio zauważyłem w swoich notatkach to fakt, ze samiczka złożyła swoje pierwsze jajko 8 dni po pierwszej kopulacji - uważam, ze to dość póŹno, choć mogę się mylić. Być może miało to jednak jakiś wpływ na fakt, ze jajka są niezalężone?

Wszystkie kolejne samiczki wybudowały już piękne gniazdka. Zajęło im to raptem kilka godzin od momentu wstawienia ich do klatek ( za wyjątkiem drugiej żółtej samicy, która budowę rozpoczęła i skończyło dopiero nazajutrz). Do każdej z tych samiczek drugi dzień wpuszczam samców. Ze względu na nieudany lęg pierwszej żółtej samicy postanowiłem zostawiać samce w klatkach z samicami na pół dnia (rano u jednej samicy, popołudniu samiec wędruje do drugiej samiczki). Być może takie rozwiązanie przyniesie wymierny efekt w postaci zalężonych jajek. Ze względu na brak wolnego czasu i nie dużą ilość spędzanego czasu z ptakami udało mi się zaobserwować jedynie kilka kopulacji. Jeżeli tym razem okaże się, że jajka również będą puste, trzeba będzie poważnie pomyślec nad "kondycją" samców! Jednak na 2 samce i 4 samice musi się udać choć w jednym przypadku Umiech

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452

lizard, czerwona i żółta mozaika

« Odpowiedz #19 : Lutego 16, 2010, 08:55:08 »

...Jedno co ostatnio zauważyłem w swoich notatkach to fakt, ze samiczka złożyła swoje pierwsze jajko 8 dni po pierwszej kopulacji - uważam, ze to dość póŹno, choć mogę się mylić. Być może miało to jednak jakiś wpływ na fakt, ze jajka są niezalężone?

Być może czytałeś już ten wątek i wypowiedŹ feno-typa http://kanarki.eu/index.php/topic,772.0.html

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa

« Odpowiedz #20 : Lutego 16, 2010, 09:03:25 »

Oczywiście, ze czytałem malypro i to nie dalej jak wczoraj ;-)  Wziąłem to pod uwagę. jednak w przeciwieństwie do Twojego przypadku u mnie jajka są niezalężone! Czas pokaże co i jak w przypadku pozostałych samic.

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa

« Odpowiedz #21 : Lutego 17, 2010, 11:16:35 »

Środa, 17 lutego 2010

Ufff.... nareszcie wróciłem z pracy. Dziś krótka relacja a raczej wzmianka o fakcie, że 2 zielone samiczki złożyły pierwsze jajka! Dziś żółta samiczka zasnęła w gnieŹdzie więc u niej spodziewam się rano pierwszego jajka.

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa

« Odpowiedz #22 : Lutego 18, 2010, 08:15:11 »

Czwartek, 18 lutego 2010

Kolejne jajka pojawiły się dziś w gniazdach. Zgodnie z oczekiwaniami druga żółta samiczka złożyła dziś swoje pierwsze jajko! To samo zdarzyło się u "szekowatej" samiczki. Zielone samiczki mają już odpowiednio 3 i 2 jajka. Jedna z nich dziś wieczorem dostanie do wysiadywania swoje jajka. Podobnie poczynię u drugiej zielonej samiczki jutro wieczorem.

Po zniesieniu 3-go jajka będę odbierał samca od danej samicy. Tym samym pojutrze prawdopodobnie samce wrócą do swoich klatek, gdzie zapewne na nowo zaczną intensywnie się rozśpiewywać. Obecnie wpuszczam samce do samic na pół dnia (pół dnia u jednej samicy i pół u drugiej) i mam nadzieję, ze takie działanie przyniesie pożądany efekt.

Jutro postaram się o kilka zdjęć Umiech

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #23 : Lutego 18, 2010, 08:35:49 »

No no widzę że wszystko ci się ładnie układa Umiech u mnie tylko jedna samiczka siedzi na jajeczkach i druga siedzi z samcem , niedługo zacznie już budować gniazdko Umiech reszta jak narazie nie widzę żeby coś je ruszało Umiech

Sygnum - D027
Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa

« Odpowiedz #24 : Lutego 18, 2010, 08:50:34 »

Damian908 ja się już przekonałem, że cierpliwość popłaca! Czy wszystko u mnie idzie dobrze przekonam się po kilku dniach wysiadywania jajek przez samice - to będzie pierwszy wyznacznik moich przygotowań do lęgów. Ty czekaj cierpliwie a wszystko rozwinie się w odpowiednim momencie. Czasem warto poczekać Mrugnicie

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #25 : Lutego 18, 2010, 08:57:24 »

Wiem Wiem Umiech czekam Umiech w hodowli nie ma co się spieszyć Umiech

Sygnum - D027
Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa

« Odpowiedz #26 : Marca 07, 2010, 01:46:32 »

Witam wszystkich i przepraszam, ze długo nie pisałem! Byłem na służbowym wyjeŹdzie i nie miałem możliwości pisania. Co do lęgów to niestety na 20 złozonych przez 5 moich samic jajek, wszystkie okazały się być puste. Wychodzi zatem, że wina jest po stronie samczyków. Nie wim w czym tkwi tylko problem w ich przygotowaniu do lęgów, gdyż wszystko starannie było pilnowane? Może po prostu za wcześnie? OBecnie ptaki są przygotowywane do drugiego lęgu - oby był lepszy od poprzedniego Mrugnicie

Strony: 1 [2]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!