Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:18:27 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Lęgi u Granosa 2010  (Przeczytany 5936 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Granos
Go
« : Lutego 07, 2010, 08:26:58 »

Witam! Najwyższy czas zacząć temat o lęgach 2010.W tym roku postaram się zamieścić więcej zdjęć.Na tegoroczne lęgi posiadam 4 pary:
-jedna para glosterów :samiczka szek 2008  x  samiec zielony 2009
-trzy pary borderów miniaturowych :samiec zielony 2008  x  samica zółta 2008,samiec zielony 2009  x  samica żółta 2009,samiec szek 2009   x   samica zielona 2009.

Aktualnie para glosterów praktycznie zakończyła juz budowę gniazda i czekam aż pojawi sie pierwsze jajko- u tej pary wszystko narazie na szczęście przebiega bez zarzutów i oby tak dalej.Natomiast bordery dopiero są przed połączeniem w pary ale wyszliśmy "na prostą"  takze nie pozostaje nic innego tylko czekać.

Tak jak w tamtym roku ptaki mają długi,16 godzinny dzień (6.00-22.00) ,temperaturę 19-21 stopni oraz dostają pokarm jajeczny ,wszelkie pokarmy wapienne,kiełki(w tym roku podaję zmieszane z tranem quiko) oraz ferti-vit (witamina E) do wody.

życzę wszystkim udanych lęgów a szczególnie Rafałowi, który zaczyna swój wątek równolegle do mojego Mrugnicie.   

dzidziat
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 60

« Odpowiedz #1 : Lutego 07, 2010, 08:35:15 »

Zycze Ci powodzenia i zdrowych młodych. Abyś w tym roku miał jeszcze większe sukcesy wystawowe. Pozdrawiam.

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 311

« Odpowiedz #2 : Lutego 08, 2010, 09:41:44 »

Ja również trzymam kciuki Granos. Zeszły rok miałeś całkiem niezły i myślę, ze w tym może być tylko lepiej. Będę mocno kibicował Twojej hodowli Umiech

Granos
Go
« Odpowiedz #3 : Lutego 12, 2010, 01:57:02 »

12.02

U  glosterów sa juz jajka! Umiech Pierwsze samica zniosła we wtorek,dziś sa już 4.Dzisiaj wieczorem podkładam prawdziwe jajka no i ok.wtorku prześwietlanie...

Pierwsza para borderów wczoraj wieczorem dostala gniazdo.Jak narazie samica nosi material ale bez rozpoczęcia budowy.Samiec karmi samiczę,nie ma sprzeczek no i teraz pozostaje czekać na rozwój wydarzeń.

jankanarek
Go
« Odpowiedz #4 : Lutego 12, 2010, 02:37:02 »

U mnie z 6-ciu samic jest 17 młodych do lęgów zostawiłem 12 samic wszystkie już poszły do lęgu jest bardzo dobrze.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #5 : Marca 09, 2010, 09:43:47 »

12.02

U  glosterów sa juz jajka! Umiech Pierwsze samica zniosła we wtorek,dziś sa już 4.Dzisiaj wieczorem podkładam prawdziwe jajka no i ok.wtorku prześwietlanie...

I jakie są efekty tego glosterowego lęgu?

Granos
Go
« Odpowiedz #6 : Marca 10, 2010, 06:19:08 »

Baaardzo dawno nie byłem na forum al nie stety nie moglem przez sprawy zwiazane z komputerem.

Tak więc dwie pary sa już po pierwszym legu sa to para glosterów i jedna para borderów.Oby dwie pary zniosły po 4 jajka ale nie stety wszystkie puste Smutny.Moja druga para borderów dopiero zaczyna pierwszy lęg ponieważ najpierw samica "ganiała "samca póŹnie długo nie mogła zabrac sie za budowę gniazda aż wkoncu wczoraj to skończyła(na razie nie zniosła jajka).Para glosterów i borderów po pierwszym legu przystępuja już do drugiego.Glosterka zniosła dzisiaj trzecie jajko a borderka dopiero konczy budowę gniazda. Oby tym razem jajka były zapłodnione.

Granos
Go
« Odpowiedz #7 : Marca 21, 2010, 08:35:19 »

21.03

Dwie moje pary bedace juz po pierwszym legu,bordery i glostery,wlasnie wysiaduja jajka drugiego legu.
Glosterka zniosla 3 jajka,ktore sa niestety kolejny raz puste.Natomiast borderka zniosla 4 i wszystkie zaplodnione Umiech.Mlode z tego legu powinny wylegnac sie w weekend.Tak wiec jak sie wylegna zrobie zdjecia i zamieszcze obszerniejsza fotorelacje.

Druga z par borderow narazie nie pszystapila do legow.

Zostaly mi te 3 pary poniewaz poprzez brak zaszczepienia na ptasia ospe ptaki zachorowoly w czasie jesienno-zimowym ,czesc ptakow padla i zmiejszyla sie ilosc par.

Naszczescie sytuacja jest juz opanowano a ptaki wyleczone.

PS:Przepraszam za brak polskich znakow ale komputer mi szwankuje Mrugnicie.

Granos
Go
« Odpowiedz #8 : Marca 29, 2010, 02:36:28 »

!!!

Sa pierwsze młode Umiech!

U pary borderów w ten weekend wykluły się 4 młode.Wszystkie ptaki sa karmione i wszystko wyglada bardzo dobrze.Rodziców karmię ziarnem Deli Nature 55,makiem .kiełkami oraz pokarmem jajecznym :na zmianę gotowy pokarm CeDe uniwersalny i pokarm z gotowanego jajka z dodatkiem zmielonych skorupek ,kiełków,maku i tranu z watroby dorsza firmy quiko(tran mieszan z kiełkami a poten dodaję całość do jajka.

Jak tylko zrobię zdjecia zamieszczę na forum Mrugnicie.

Granos
Go
« Odpowiedz #9 : Maja 10, 2010, 06:47:39 »

Po długiej przerwie w tym watku czas co nieco odświeżyć Mrugnicie.Zamieszczam zdjęcia pierwszych tegorocznych młodych borderów.Jak widać sa to 3 osobniki zielone i jeden szek a praktycznie ptak czysto żółty.Proszę nie sugerować się data na zdjęciach z racji złych ustawień aparatu.Młode ze zdjęć już sa samodzielne.Aktualnie maja 44-46 dni i przebywaja w wyfruwie.

Młode ze zdjęć sa z 2 lęgu  pary (pierwszy lęg pusty).Para ta aktualnie przeprowadza 3 i ostatni lęg ,w którym samica zniosła 5 jajek (wszystkie zapłodnione),z których wykluły się 4 już 5 dniowe pisklęta ,natomiast jedno młode zamarło w jajku i nie wykluło się.

Sporo dzieje się także u drugiej pary borderów.Samiczka najpierw nie chciała przyjać samce aż po kilku próbach udało się.Samica jednak nie zniosła ani jednego jajka na skutek zaparcia już pierwszym z nich.Po kilku dniach udało jej się znieść jajko i po pewnym czasie regeneracji przystapiła wreszcie do swego pierwszego lęgu.Tym razem bez problemu przyjęła samca i aktualnie wysiaduje trzeci dzień cztery jajka.

Jedyna z moich samic glostera po wcześniejszych nieudanych lęgach właśnie przystępuje do ostatniego ze zmienionym samcem.

Niespodziewanie udało mi się połaczyć jeszcze jedna,trzecia parkę,borderów miniaturowych.Samica dopiero przystępuje do pierwszego lęgu.

Duy umiech Duy umiech Duy umiech

« Ostatnia zmiana: Maja 11, 2010, 09:04:02 wysane przez Jacky » Zapisane

Kolega_Jaszczur
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

żory
Wiadomoci: 149

« Odpowiedz #10 : Maja 19, 2010, 04:09:59 »

Gratuluję sukcesów i życzę kolejnych! Mrugnicie

Jeżeli mój wątek, post, pytanie Ci pomógł daj mi pochwałę! 8o)
><>* ><>* ><>*  *<>< *<>< *<><
Mój kanarek nazywa się Michael (czyt.Majkel).
Nie od Jackssona, czy Jordana, po prostu Michael... Mrugnicie
Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!