Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:57:20 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: problem z noga  (Przeczytany 9084 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Sławek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 142

« : Lutego 10, 2010, 08:37:20 »

Witajcie mam problem związany z nogą młodego kanarka. Kanarek urodził się 21 stycznia a do dzisiaj siedzi w gniazdku. Moje podejrzenie padło na jego dziwnie nie naturalnie ułożona nogę. Na szczęście rodzice go jeszcze karmią. Co można by było w takiej sytuacji zrobić ?

jankanarek
Go
« Odpowiedz #1 : Lutego 10, 2010, 09:00:58 »

Przyczyna może być że młody był jeden w gnieŹdzie i samica go rozwalcowała zrobiła z niego samolot, zawsze jak jest tylko jeden młody w gnieŹdzie młodego trzeba obłożyć jajkami przynajmniej 5 szt wtedy samica nie zrobi z młodego kaleki samolotu. Ten młody nie nadaje się do niczego jest i będzie dla niego męczarnia nadaje się do likwidacji.

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #2 : Lutego 10, 2010, 09:12:09 »

Ja nie wiem co poradzić ale mam pytanie do ciebie : czy kanarek był sam w gniezdzie ? wykluł się tylko 1? bo jeśli tak to raz już też miałem taki przypadek i dowiedziałem się że to było spowodowane nadmierną opieką samiczki gdy samiczka młodego za bardzo chciała ogrzewać i go przyciskała za mocno , a kanarek jak się rozwija to gdy go tak przyciśnie podwinie mu się gdzieś łapka to może się zle zrosnąć . Dlatego powinny być co najmniej 2 w gniazdku a jak już jest ten jeden to przełożyć go do innej samiczki Umiech chociaż niektóre samice wychowają nawet 1 .

Sygnum - D027
Bogusław
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 273

« Odpowiedz #3 : Lutego 10, 2010, 09:24:05 »

W zeszłym roku jeden młody też urodził się ze zdeformowanymi palcami u obu nóg, w miocie był tylko on jeden.Na początku tego nie zauważyłem, potem jak już zauważyłem to myślałem, że to ja go uszkodziłem przy zakładaniu obrączki.Jeszcze póŹniej bardziej doświadczony kolega powiedział, że to najprawdopodobniej krzywica spowodowana brakiem witamin.Ale zdeformowane palce zostały takie jak wcześniej.Ptak żyje do tej pory i ma się bardzo dobrze, nauczył się siadać na żerdkach bez obejmowania ich palcami i nie ma żadnych problemów z utrzymaniem równowagi.Śpi też na żerdce tak jakby nigdy nic mu nie dolegało.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #4 : Lutego 11, 2010, 09:45:50 »

Jeśli kluje się młody z wszystkimi palcami do przodu tak jak jest to pokazane na zdjęciu to nie jest to jakiś wielki problem.Gdy taki ptak zaczyna wychodzić z gniazda ,należy za  pomocą plastra lekarskiego np.Viscoplast przykleić tylny pazurek do nogi ptaka w pozycji że tak powiem naturalnej.Taki plaster należy zdjąć po ok. 3 tygodniach.Oczywiście w przeciągu tych tygodni co kilka dni należy ten plaster zmieniać.Plaster lekarski zapewnia nodze właściwe oddychanie tak że nie ma obawy o jakieś odparzenia czy tez otarcia od tego plastra.Po takim 3 tygodniowym usztywnieniu tylny palec pozostaje w naturalnej dla niego pozycji i ptak odzyskuje pełną sprawność w nodze.Nieraz się jednak zdarza że pomimo właściwej pozycji tylnego palca ptak nie morze go zaciskać na żerdce ,jednak w niczym mu to nie przeszkadza.Kanarek po takiej kuracji wraca do pełnej sprawności.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #5 : Lutego 11, 2010, 10:29:50 »

Co do palca to całkowicie zgadzam się z Markiem,lecz jeżeli zdeformowana jest cała noga?

Piotr_N
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Rzeszów
Wiadomoci: 15

« Odpowiedz #6 : Grudnia 27, 2010, 11:08:59 »

Jeżeli jest zdeformowana cała noga (odgięta bocznie) to pozostaje już niestety tylko uspienie ptaka u weterynarza. Ptak nie jest w stanie funkcjonować z tego typu urazem i po instynktownym opuszczeniu gniazda bedzie zalegał na dnie klatki mecząc się próbami latania itp. Miałem takie przykre przypadki dwukrotnie i nic nie mogłem z nimi poradzić. Wiele zależy od samej samicy ale także i od siły samego pisklęcia, ponieważ nie jest regułą że jedno piskle w gnieżdzie jest skazane na taki smutny los. U mnie taka sytuacja miała miejsce przy dwóch i czterech ptakach .

ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 158

« Odpowiedz #7 : Lipca 23, 2011, 06:56:32 »

Jeśli kluje się młody z wszystkimi palcami do przodu tak jak jest to pokazane na zdjęciu to nie jest to jakiś wielki problem.Gdy taki ptak zaczyna wychodzić z gniazda ,należy za  pomocą plastra lekarskiego np.Viscoplast przykleić tylny pazurek do nogi ptaka w pozycji że tak powiem naturalnej.

Mam pytanie odnośnie odginania palca - czy w trakcie tego zabiegu nie uszkodzę nogi bardziej niż jest? Mam właśnie taki przypadek, 13 dniowe piskle ma w jednej nodze wszystkie palce skierowane do przodu, ponieważ jestem poczatkująca i oczywiście nigdy tego nie robiłam wolę się upewnić, bo nie chciałabym mu połamać tego palca i spowodować dodatkowego cierpienia.

pozdrawiam - Monika
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #8 : Lipca 23, 2011, 07:16:41 »

Jeżeli zrobisz to delikatnie to nie powinno byc problemu.Oczywiście po "zabiegu" musisz  obserwowac ptaszka.Palec odciągnij plastrem do normalnego położenia.

ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 158

« Odpowiedz #9 : Lipca 23, 2011, 07:33:31 »

Czy czekać z tym zabiegiem aż pisklę zacznie wychodzić z gniazda tak jak pisze Mark, czy może czym wcześniej tym lepiej?

pozdrawiam - Monika
Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!