Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:23:04 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Ręczny odchów  (Przeczytany 2654 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Lutego 20, 2010, 04:57:46 »

Jaki wpływ na zachowania rozrodcze ptaków ma ręczny ich odchów (np. papug)?

sylvek1979
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Ruda Śląska
Wiadomoci: 77

« Odpowiedz #1 : Lutego 21, 2010, 05:16:56 »

Jacky odpowiem ci na swoim doświadczeniu. Moja samiczka rozelli białolicej porzuciła młode ze swojego ostatniego lęgu i byłem zmuszony sam je wychować, a że robiłem to pierwszy raz udało mi się uratować tylko jednego samczyka, teraz choć ma kontakt z innymi ptakami wcale go nie interesują cały czas szuka towarzystwa człowieka i w żaden sposób nie można połączyć go z samiczką więc nie nadaje się do hodowli tylko jako domowy pupil.

Sonnerat
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 13

« Odpowiedz #2 : Kwietnia 11, 2012, 01:53:40 »

Witam.
Odchów ręczny ma duży wpływ na zachowanie papug, jednak nie jest całkowita prawda to, że ptaki całkowicie wdrukowują się na człowieka. Odchowywana przeze mnie od kilkudniowego pisklęcia samiczka nimfy perlistej, przeżyła u mnie dwa lata, bez znajomości własnego gatunku. Po osiągnięciu dojrzałości płciowej przysiadała na moim ręku i domagała się ode mnie tego, czego mimo nawet najszczerszych chęci nie mogłem jej zaoferować. Dopuściłem do niej oswojonego samca i nawet go zaakceptowała, ale nie pozwalała się pokryć i dopiero po wielu próbach i zachętach mu uległa. Ptaki z powodzeniem wysiadywała jaja i odchowywały młode, pod warunkiem, że mnie nie widziały, kiedy pojawiałem się w pobliżu, natychmiast porzucały zniesienie lub młode.
Drugi przypadek to kakadu białe wychowane od siódmego dnia życia. Papuga po osiągnięciu dojrzałości i w celu odzwyczajenia jej od człowieka, trafiła w zoo do dużej woliery, gdzie radziła sobie świetnie, oczywiście cały czas szukała ze mną kontaktu. W wieku dwóch, czy trzech lat wpuszczono do niej odchowanego ręcznie samca. Ptaki na początku bardzo się boczyły na siebie i wzywały swoich opiekunów. Po pewnym czasie jednak zajęły się sobą, karmiły się i pielęgnowały pióra. Zaobserwowano pierwsze jeszcze nieudolne kopulacje i penetrację wstawionego pnia, a kiedy zniosły jajko ich stosunek do opiekunów zmienił się nie do poznania. ZaprzyjaŹnione z nami ptaki atakowały zacięcie człowieka starają się za wszelką cenę zadać mu mocne uderzenia dziobem. Pierwszy lęg był nieudany- jaja rozbite, natomiast w następnym wychowały jedno pisklę, które w wieku miesiąca musiało być zabrane do ręcznego chowu ze względu na oskubywanie przez rodziców. Także wychowane ręcznie ary potrafią dobierać się w pary i odchowywać młode. Jednak wszystkie poznane przeze mnie duże papugi po oswojeniu i osiągnięciu dojrzałości płciowej były agresywne do opiekunów i zawsze jednak gorzej zajmowały się potomstwem.       

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!