Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 11:04:19 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: rozpoczęcie hodowli w marcu ?  (Przeczytany 4773 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
sacrebleu
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Zgierz
Wiadomoci: 27

« : Marca 03, 2010, 09:14:57 »

Witam !
Chciałbym rozpocząć hodowlę, udało mi się zgromadzić odpowiednie fundusze i zaczynam budowę regału. Tylko mam pytanie do specjalistów : czy w ogóle jest sens rozpoczynać hodowlę w marcu / czy uda się zdobyć ptaki które w tym roku jeszcze mogłyby odbyć lęgi ? Mieszkam w okolicy łodzi, może znajdzie się jakiś hodowca, który ma nadwyżki ptaków i chciałby je sprzedać ? Nie mam sprecyzowanej rasy, którą chciałbym hodowac - w zasadzie wszystkie mi się bardzo podobają Umiech  , a może ktoś mógłby polecić szczególnie jakąś rasę na początek hodowli ? Mam zamiar zacząć skromnie, od 2 może 3 par lęgowych, by sprawdzić przede wszystkim samego siebie i swoje możliwości Umiech i nie zrobić ptaszkom krzywdy.
Pozdrawiam
Sac

matek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

łaziska Górne
Wiadomoci: 79

« Odpowiedz #1 : Marca 03, 2010, 09:57:55 »

Witam !
Chciałbym rozpocząć hodowlę, udało mi się zgromadzić odpowiednie fundusze i zaczynam budowę regału. Tylko mam pytanie do specjalistów : czy w ogóle jest sens rozpoczynać hodowlę w marcu / czy uda się zdobyć ptaki które w tym roku jeszcze mogłyby odbyć lęgi ? Mieszkam w okolicy łodzi, może znajdzie się jakiś hodowca, który ma nadwyżki ptaków i chciałby je sprzedać ? Nie mam sprecyzowanej rasy, którą chciałbym hodowac - w zasadzie wszystkie mi się bardzo podobają Umiech  , a może ktoś mógłby polecić szczególnie jakąś rasę na początek hodowli ? Mam zamiar zacząć skromnie, od 2 może 3 par lęgowych, by sprawdzić przede wszystkim samego siebie i swoje możliwości Umiech i nie zrobić ptaszkom krzywdy.
Pozdrawiam
Sac
Witam! Może znajdziesz jakiegoś hodowce który swoje ptaki trzyma jeszcze w nie ogrzewanym pomieszczeniu i jeszcze nie rozpoczął lęgów , bo te kanarki z ciepłych już dawno odbywają lęgi,. A moim zdaniem ktoś kto sprzedaje w czasie lęgów ptaki to coś z nimi jest nie tak (albo samica Źle siedzi na jajkach , albo nie karmi młodych , samiec może być znowu nie płodny itd.) po prostu chce się ich pozbyć (moje przykre doświadczenia). Także jak chcesz nabyć ptaszki to najlepiej poczekać na młode z 2010r  albo znaleŹć jakiegoś zaufanego hodowce! pozdrawiam!

Gege
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Zimnowoda/Staszów/Świętokrzyskie
Wiadomoci: 85

« Odpowiedz #2 : Marca 03, 2010, 10:16:20 »

Witaj na forum.Też myślę,że znajdziesz jakiegoś hodowce który sprzeda ci dobre ptaki bez żadnych tam ubytków,ale jak mówi kolega lepiej poczekać ,aż ktoś będzie miał coś na sprzedaż z tegorocznych lęgow.Myślę,że jakiś hodowca z forum ci pomoże.Na początek mogę ci polecić glostery gdyż są to bardzo przyjazne i łatwo rozmnażające się kanarki. Powodzenia w hodowli.

jankanarek
Go
« Odpowiedz #3 : Marca 03, 2010, 12:15:37 »

Ja mam do sprzedania samce z 2009 r kanarki harceńskie i wcale nie mają żadnych wad są to ptaki które zdobyły 90 najlepszy ptak konkursu , 89 i 88 pkt na konkursie w Gliwicach. Tylko samic nie mam, na początek polecał bym zacząć hodowlę od tych ptaków ponieważ są najłatwiejsze w hodowli.Samice kupisz od jakiegoś hodowcy w łodzi. Do sprzedania nr samców:43,45,46,32,30  zobacz wyniki link po niżej.

sacrebleu
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Zgierz

« Odpowiedz #4 : Marca 03, 2010, 12:41:00 »

Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedŹ !
Panie Janie - znam Pana stronę i Pańskie osiągnięcia, bardzo chciałbym kupić od Pana 2 samce, jednak będę miał problem z dotarciem na Śląsk ... , chociaż za 2 tygodnie w sobotę 13. marca , będę na Śląsku na turnieju hokejowym mojego syna, ale autokarem i nie wiem czy zdąże dojechać do Gliwic. Z drugiej strony to może być jedyna okazja. Umiech wysyłam PW .
Pozdrawiam
Sac

ROBERTO
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Jaworzno
Wiadomoci: 271

« Odpowiedz #5 : Marca 03, 2010, 08:38:28 »

Wiec tak kupno ptaków od p.Jana to dobry wybór, ponieważ kupójac młode z tego roku nieuzyskasz odnich młodych w marcu będą stanowczo zamłode. Natomiast, jeśli zaopatrzysz się w ptaki starsze to marcowe legi są bardzo dobrym posunięciem gdyż wielu doświadczonych i uznanych hodowców twierdzi, że im póŹniejsze są legi tym młode ptaki lepsze.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #6 : Marca 03, 2010, 10:10:26 »

Jeżeli masz możliwośc kupna samicy to mam jeszcze kilka ubiegłorocznych samców(glostery).Ja lęgi dopiero zaczynam a te samce to po prostu taki "zapas", którego mogę się pozbyc.

jg1945
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 67

« Odpowiedz #7 : Marca 04, 2010, 08:41:50 »

Proponuje kupno kanarków harceńskich .Jeszcz jest czas rozpoczęcia lęgów.Ja rozpoczynam hodowle w kwietniu.     Pozdrawiam. Jan

rufin
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 96

« Odpowiedz #8 : Marca 04, 2010, 11:15:04 »

ja rozpocząłem lęgi w grudniu a kończę w lipcu...
tzn połowa samic zaczęła w grudniu  i kończy w marcu, a druga połowa zacznie w kwietniu i skończy w lipcu.

sacrebleu
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Zgierz

« Odpowiedz #9 : Marca 06, 2010, 12:39:11 »

jeszcze raz bardzo dziękuję wszystkim za pomoc, na dzień dzisiejszy sprawa wygląda następująco, wybór padł na harceny - będzie jeden samiec od Pana Jana, oraz 2 samiczki od Pana Zbigniewa ze Zgierza. Mam nadzieję przeprowadzić lęgi zgodnie z zaleceniami z książki Nasz Polski kanarek. Postaram się przekazać moje spostrzeżenia na temat tego typu hodowli, może komuś się przydadzą ... aha i to nie jest prawda że hodowcy harcenów to jakaś hm ... masoneria nie dzieląca się swoją wiedzą ! spotkałem się z życzliwością i pomocą , czego wszystkim początkującym życzę.
Pozdrawiam serdecznie
Sac

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #10 : Marca 06, 2010, 08:01:11 »

Odnośnie hodowców harcenów podzielam Twoją opinię(sam znam kilku) czego dowodem jest jankanarek,który dzieli się swoimi wiadomościami na naszym wortalu.Jak w każdej społeczności tak i wśród tego szacownego gremium zdarzają się "czarne owce" lecz myślę,że są to wyjątki.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!