Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:23:05 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: kiedy sie wykluje?  (Przeczytany 9164 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
aleksanderalien
Go
« : Marca 04, 2010, 12:04:56 »

Mam Problem z wykluciem kanarka a mianowicie dziś wypada 14 dzień od podłożenia 3 jajek a już wczoraj miałem pierwsze młode wyklute w tym gnieŹdzie. Po podłożeniu 3 jajek wprawdzie zniosła jeszcze jedno ale dziś do tej pory nie ma nic. Kiedy sprawdzić co się dzieje ewentualnie pomóc mu w kluciu? 2 były niezalężone. W ubiegłym roku miałem takie przypadki, iż kanarki w jajkach były całkowicie rozwinięte a się nie wykluł.

sebas
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

woj.lubelskie
Wiadomoci: 129

« Odpowiedz #1 : Marca 04, 2010, 12:16:46 »

Najlepiej prześwietlić jajko i zobaczyć czy jest puste czy pełne.U mnie w tym roku od jednej pary kolorowych pisklęta wykluły się w 18 dniu, a w drugim lęgu w 14 i 15.Przy pierwszym lęgu mama jakoś koło 14 dnia sprawszała na wodzie czy pisklęta żyją, ale jak to mogę ci napisać potem.

bodzio
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Podkarpackie
Wiadomoci: 82

« Odpowiedz #2 : Marca 04, 2010, 07:04:11 »

Najlepiej włóż jajko do letniej wody i zobaczysz czy zarodek żyje czy nie. Bo gdy będzie "życie" w jajku to na wodzie pojawiać będą się okrągłe fale. To najlepszy sposób na sprawdzenie czy z tego jajka wyjdzie jeszcze młode pisklę.

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #3 : Marca 04, 2010, 07:14:20 »

Niewiem jak wy ale ja bez problemu w rękach wyczuję czy pisklę w jaju żyje, spławianie nie jest mi potrzebne, oczywiście mowa o końcowym okresie wysiadywania jaj.

aleksanderalien
Go
« Odpowiedz #4 : Marca 04, 2010, 07:23:14 »

Wykluł się  Umiech wszystko ok. Jak to jest jak długo  się nie może wykluć i i żyje. Pomaga się mu jakoś?

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #5 : Marca 04, 2010, 07:31:50 »

Nie możesz rozbić skorupki gdyż nigdy nie wiadomo czy młody jest w pełni rozwinięty, niby pisklęta rozwijają się w jajku 13-14 dni,lecz zdarza się także że trwa to nawet 18 dni, a w odwrotną stronę 12 dni , a jeśli jest rozwinięty to sam opuści skorupkę, więc na to chyba chyba nie ma rady, natura tutaj musi sama działać. Niby można pomóc gdy skorupka jest już pęknięta, sam w tym roku się do tego skusiłem może to przez moją ciekawość gdyż wszystkiego muszę spróbować ale i to chyba było zbyteczne gdyż piskle zapewne samo by sobie poradziło a jeśli trzeba by było to matka by mu pomogła.
Dziś miałem taki przypadek: minoł 18 dzień wysiadywania a rano piskle żyło w jaju, póŹnym popołudniem zauważyłem 2 dziurki w skorupce jaja wziołem jajo do ręki i nie wyczułem żadnego ruchu więc rozłupałem skorupkę okazało się że piskle oczywiście jest martwe i jest niedorozwinięte. Jeszcze jedno mnie tylko zastanawia czy to możliwe że piskle które nie było do końca rozwinięte kluło się, ale to przecież fakt.
« Ostatnia zmiana: Marca 04, 2010, 07:37:52 wysane przez Luka » Zapisane

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!