Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 03:36:37 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Problem z lęgiem  (Przeczytany 2367 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Wojtek7
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Gliwice
Wiadomoci: 33

Kanarki Harceńskie

« : Marca 05, 2010, 09:48:22 »

Witam wszystkich. Czy może ktoś z hodowców spotkał się z podobną sytuacją i mógłby coś poradzić (jak dotąd żaden ze związkowych kolegów nie spotkał się z podobną sytuacją). Jedna z moich samic pomimo oznak gotowości do lęgów (miesiąc temu zbudowała gniazdo oraz łatwo daje się pokryć samcowi) nie znosi jaj. Nie ma tutaj mowy o zaparciu jaja. Dodam jeszcze, iż ptaki hoduje oddzielnie i wpuszczam samca codziennie tylko na krycie ok. 15 minut. Samica ma około 11-12 miesięcy. żywienie normalne w czasie lęgów (bogata mieszanka + jajko, także piasek i ossasepia, okazjonalnie witaminy, w tym E). Przed lęgami uboga mieszanka. Dzień także od końca grudnia był wydłuzany do 14 godzin obecnie. Zresztą to iż samica wykazuje zachowania lęgowe świadczy wg mnie o popranych warunkach. Jedynym wydaje się chyba jakaś wrodzona wada samiczki. Proszę o sugestie. Pozdrawiam.

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #1 : Marca 06, 2010, 11:57:17 »

Miałem podobną sytuację u samiczki trzymanej w wolierze zewnętrznej, siedziała cały czas na pustym gnieŹdzie, a samiec krył także była to młoda samiczka, ja wtedy nic z tym nie robiłem gdyż nie zależało mi na lęgach po niej.
Podobną sytuację miał w ubiegłym roku znajomy też samica dawała się kryć bez problemu, i wysiadywała puste gniazdo, prubował wszystkiego zabierał gniazdo na jakiś czas i wkładał nowe, samica budowała i dalej siedziała na pustym , po tej samicy nic nie uchował, miał ją zostawić na ten rok, ale niewiem czy w tym roku coś po niej ma.

Gege
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Zimnowoda/Staszów/Świętokrzyskie
Wiadomoci: 85

« Odpowiedz #2 : Marca 06, 2010, 12:34:36 »

A co myślicie o podłożeniu takim samicom jajka innych samiczek?Na początku były by to sztuczne(tak dla sprawdzenia co by z nimi robiła,żeby nie popsuła prawdziwych)

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #3 : Marca 06, 2010, 12:48:45 »

Jestem w przekonaniu że taka samica karmiła by młode wyklute z podłożonych jaj.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!