Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 04:51:50 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: LÊGI 2010 Jurek  (Przeczytany 5511 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
jurek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 10

« : Marca 07, 2010, 09:57:42 »

WITAM JESTEM TU PIERWSZY RAZ i chciałem się podzielić swoimi " osiągnięciami " w 2010 roku.Do lęgów przygotowałem dwie pary czerwonych ( własnego chowu) i dwie pary mozaiki czerwonej.Samce mozaiki czerwonej zakupiłem od LUKI , NATOMIAST SAMICE  OD CHODOWCY Z PIASK .Kanarki dobrałem w pary już w styczniu .14 lutego wykluły się 3 pisklaki  pary mozaiki czerwonj, a następnie 22.02 cztery szt. drugiej pary mozaiki .Czerwone wylęgły się 23.02 - 2szt.Dzisiaj tj. 7.03 mam dziewięc małych kanarków.Wcześniej paraczerwonych miała 4 sztuki ale po 5 dniach zaczęły zdychac co dzien to jeden i nie potrafię powiedzieć dlaczego.NIE MIAłY NAPEWNO TZW. CZARNEJ PLAMKI.JUTRO ODZIELÊ CHYBA 3 MłODE BO COŚ MI SIÊ ZDAJE żE SAMICA ZNIESIE  JAJKO .Postaram się na bieząco pisać o lęgach  .pozdrawiam!

rufin
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 96

« Odpowiedz #1 : Marca 08, 2010, 02:58:15 »

będziesz oddzielał te 3młode z 14lutego?
za szybko! mają dopiero trzy tygodnie... zostaw je a samicy daj drugie gniazdko, niech spokojnie zniesie jajka... a młode będzie karmić dalej

jurek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Marca 08, 2010, 06:16:10 »

WITAM ! Samica zniosła tak jak myślałem jajko w dodatkowym gnieżdzie , młode jedzą już same pokarm jajeczny , jabłko i doskonale się czują .Przebywają jeszcze razem z samicą i samcem ,ale jutro zostana już tylko z "tatusiem" bo po drugim jajku , zawsze zabieram samca  z młodymi do drugiej klatki a samica spokojnie może wysiadywać.ROBIE tak ładnych pare lat i myślę ze to dobry sposób .SAMIEC JESZCZE PRZEZ tydzień dokarmia młode , a potem wędrują do "fruwajki"

jurek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Marca 12, 2010, 09:07:47 »

No i się pochwaliłem .Samica matka 3 mlodych po zniesieniu 3 jajek ( 2 duże jedno mniejsze) zamiast siedziec na nich zauważyłem że stoi .P TAK BYł OSOWIAłY , INAJWYRAZNIEJ CIERPIAł , apo godzine zdechł.Nie wiem co było przyczyną , ostatnie jajko było wyraznie mniejsze co  by wskazywało że jajko nie zalega .NIE WIM PIERWSZY RAZ TAK MIAłEM .Szkoda młodej samiczki 09r.Zostało po nij 3 młode .

rufin
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Marca 13, 2010, 07:34:26 »

Pewnie zaparcie jaja...
u mnie w tym sezonie padły tak już 4 samice, mają wapno, witaminy, niczego im nie brakuje... :/

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #5 : Marca 13, 2010, 07:37:35 »

rufin dlaczego ich nie ratowałeś? Było za póŹno? Zaparcie to nic groŹnego.

rufin
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #6 : Marca 14, 2010, 10:20:27 »

w dwóch przypadkach było za póŹno, w jednym samica z jajkiem przez dwa dni sie męczyła... nie potrafiłem jej pomóc, smarowałem olejkiem, masowałem brzuch...

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #7 : Marca 14, 2010, 10:58:08 »

rufin rozwiązanie jest tylko jedno delikatnie wycisnąć jajko z brzucha samicy, jeśli zdarzyło by się że jajo nam pęknie w brzuchu samicy to też się świat nie zawali, gdyż samica wydali wszystko sama. Miałem taki przypadek że skorupka była zbyt miękka i podczas wyciskania jajo pękło, prawdę powiedziawszy bałem się póŹniej trochę o tą samicę ale nic jej nie było, to było jej 1 jajo w 1 lęgu, jedyne co to więcej jajek w tym sezonie nie zniosła, a następnego u mnie nie doczekała więc nie wiem jak tam dalej było z nią w lęgach

jurek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #8 : Marca 14, 2010, 11:11:46 »

W moim przypadku to chyba nie było zaparcie , zniosła trzy jajka ostatnie wyrażnie mniejsze co by wskazywało że tyle miała znieść.Aale miała dziwnie powiększony brzuch . Sprzątając klatkę zauważyłem ślady jakby skrzepnietego żółtaka, myśle teraz ze prawdopodobnie jedno z jajek musiało pęknąć w środku samiczki, pojawił się stan zapalny no i koniec . Szkoda mi jej bo była super matka.Przy okazji chciałem was zapytać czy bułka tarta robiona samemu z bułki , może zakwaszać przewód pokaarmowy ptaka i powodować zapalenie jelit i żołądka? Podaje ją z jajkiem i makiem , a pytam dlatego że na forum przeczytałem że nie zaleca się stosować! Ja stosuję ładnych pare lat i nie przypuszczałem że jest to dla ptaków zagrożenie.

jurek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #9 : Marca 25, 2010, 05:49:04 »

WITAM chciałem was zapytać czy bułka tarta robiona samemu z bułki , może zakwaszać przewód pokaarmowy ptaka i powodować zapalenie jelit i żołądka? Podaje ją z jajkiem i makiem , a pytam dlatego że na forum przeczytałem że nie zaleca się stosować! Ja stosuję ładnych pare lat i nie przypuszczałem że jest to dla ptaków zagrożenie.

jurek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #10 : Kwietnia 09, 2010, 07:46:57 »

Witam ponownie , u mnie już drugi lęg mozaiki czerwonej i czerwonych .Samica która  pierwszym razem miała 4 młode obecnie ma 5 szt. , cztery są prawie równe  ale jeden wyrażnie odstaje .Kanarczęta mają już zaczątki piór i teraz bardzo szybko rosną .Dostają mieszankę jaja kurzego z makiem bułką tartą i tartą marchewka , jabłko i mieszanke ziaren .Natomiast samica czerwona  poprzednio 4 młode  ( zdechły)., zniosła aż 8 jajek ( pierwszy raz w mojej chodowli) . Była wycieńczona , i nie siadł na jajka  więc zabrałem je , pozwoliłem jej odpocząć była bez samca przez tydzień , i jakie było moje zdziwienie kiedy 7 dnia zastałem ją na gnieżdzie .Samica zniosła jajko1 szt poczekałem jeszczedzień to niezapłodnione usunąłem i podłożyłem jej 5 jajek z poprzedniego zniesienia Siedzi od 3 kwietnia i jestem bardzo ciekaw czy sa zalęgniete jajka .Oczekiwały prawie dwa tygodnie !!!!!!!! .
Dziewięć szt młodych z poprzedniego lęgu ma sie dobrze , fruwają , a samczyki już zaczynają nieporadnie podśpiewywać , są jeszcze przed pierzeniem dlatego , trudno powiedzieć jak wyszły te mozaiki !!
pozdrawiam ..

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!