|
|
ZBYSZEK O710
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 166
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marca 16, 2010, 01:24:00 » |
|
witam szlak mnie trafia jak czytam informacje na temat PFO to ja się pytam trzy mamy tą organizacje czy nie czy ta organizacja ma swoje struktury czy nie , czy tylko jest wyobrażnia. Bo ja z tego co się interesuje to jest powołany ZARZ¡D KOMISARYCZNY do wyjaśnienia i przygotowania do wyborów nowych władz i chyba oto chodzi a tu czytam że POLSKA FEDERACJA ORNITOLOGICZNA zaprasza do składania ofert na wykonanie obraczek chyba powinno być że to ZARZ¡D KOMISARYCZNY zaprasza to poco te wybory skoro już działa PFO to najwyższy trzas żeby nam się przedctawił nowy prezes Zarządu i przedstawił na nowych członków zarządu tej organizacji wypadało by i chciałbym żeby mój wpis skomentował właśnie prezes zarządu a nie członek.
pytanie; kto będzie odpowiadał za wybór najlepszej oferty ZARZ¡D jest ZARZ¡DU niema ZARZ¡D KOMISARYCZNY obecnie jest mają być wybory ZARZ¡DU KOMISARYCZNEGO po wyborach nie bedzie trzeba przyznac że to ciekawa organizacja.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 208
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marca 16, 2010, 08:32:11 » |
|
ZBYSZEK 0710 "TRZYBA" umieć czytać. "TRZAS" najwyższy!! Członek Zarządu Komisarycznego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marca 16, 2010, 08:50:18 » |
|
Czytać i pisać, może pojawi się czerwony napis aby dana osoba niezapominała otym.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bogusław
Uczeń2
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 273
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marca 17, 2010, 08:08:27 » |
|
Uważam że uwagi Zbyszka 0710 są jak najbardziej uzasadnione .Obecnie najwyższą władzą jest Zarząd Komisaryczny i żadne pisma nie mogą być sygnowane klauzulą PFO.Poza tym z tego co się dowiedziałem to sprawa wzoru obrączek oraz ogłoszonego przetargu na ich wykonanie nie do końca została zatwierdzona przez w/w Zarząd Komisaryczny. Krótko mówiąc jest to głównie inicjatywa pana Jagielskiego.Wystarczy zresztą dokładnie przyjrzeć się karcie wzoru i na dole z lewej strony tabelki są widoczne nazwiska kto konstruował,rysował, sprawdził. Dla mnie przynajmniej nie wszystko jest tu do końca jasne.Gdzie są podpisy pozostałych członków Zarządu Komisarycznego.A co do ortografii i gramatyki Zbyszka to zgadzam się z tym ,że powinien nad nią popracować lecz nie każdy może być profesorem Miodkiem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Marca 17, 2010, 11:10:14 » |
|
Bogusław Zaczynam się zastanawiać jak to jest: 1.PFO, a dokładniej poprzedni Zarząd nie pracował- było ¬LE? 2.PFO, Zarząd Komisaryczny pracuje – jest ¬LE? To kiedy będzie DOBRZE? A teraz Bogusław postaram się pytaniem zmusić Ciebie do konkretnej odpowiedzi: Co się stanie jeżeli na Walnym nadzwyczajnym nie zostanie przegłosowany nowy Statut PFO ( za mała ilość delegatów)? Będziesz dalej trąbił, że nic się nie dzieje? PFO -nie pracuje? Czas ucieka, a wiele rzeczy jest jeszcze do zrobienia. Trzeba myśleć przyszłościowo. Pozdrawiam Dariusz J
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ZBYSZEK O710
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 166
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marca 17, 2010, 11:24:49 » |
|
bogusław zapomniałem włączyć korektor i ortografia słaba ale chodzi o co innego pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Marca 17, 2010, 11:47:54 » |
|
Bogusław Jeszcze jedno. Zawsze możesz być sprawdzającym. Jeżeli znajdziesz błędy możesz wnieść o ich poprawę. Wyjaśnię dokładniej. Opracowanie wzoru obrączki to wierzchołek góry lodowej. Do tego opracowania konieczny jest biuletyn z którego mogliby korzystać hodowcy. A teraz dla treningu z zegarkiem w ręku odp. Na pytanie. Zgodnie z przepisami COM, jakimi wielkościami (fi) mają być zaobrączkowane poniższe gatunki ptaków? Podaj również nazwę polską? Czas start>
Serinus mozambicus
Serinus canaria
Serinus atrogularis
Serinus sulphuratus
Serinus canicollis
Serinus striolatus
Serinus thibetanus
Serinus nigriceps
Serinus capistratu
Prioniturus platurus talautensis
Prioniturus verticalis
Prioniturus waterstradti
Donacola petto nero
Donacola testa grigia
Dyal
Fanello
Fanello del Warsangli
Fanello dello Yemen
Fanello nordico
Pozdrawiam i życzę miłej zabawy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marca 17, 2010, 02:30:11 » |
|
Do tego opracowania konieczny jest biuletyn z którego mogliby korzystać hodowcy. Katalog czy biuletyn rozmiarów (wielkości) obrączek dla poszczególnych gatunków czy nawet ras ptaków jest niezwykle istotną rzeczą. Niedopuszczalne jest bowiem obrączkowanie małych ptaków dużymi obrączkami, które można w każdej chwili założyć (np. przed wystawą) lub zdjąć (np. po wystawie) z nogi ptaka. Ów katalog powinien być ogólnie dostępny dla hodowców i ekspertów. Powinien być też ciagle aktualizowany (np. dla nowych ras czy gatunków ptaków).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marca 17, 2010, 03:32:05 » |
|
Oprócz tego,że katalog powinien byc ogólnie dostępny to powinien byc przestrzegany wymóg odpowiedniej wielkości obrączki dla poszczególnych gatunków czy ras ptaków,a karą powinna byc dyskwalifikacja ptaka posiadającego nieodpowiednią obrączkę. Norwik24 dał popis łaciny, lecz o ile dla prawie wszystkich wymienionych gatunków można przypisac konkretny rozmiar obrączki, o tyle gatunkowi,który nas najbardziej interesuje nie.Serinus canaria w zależności od rasy należy należy obrączkowac obrączkami od rozm. 2,5mm do rozm. 3,2mm.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mark
Administrator
Użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marca 17, 2010, 05:57:29 » |
|
Co do katalogu z nazwami ptaków.Ja osobiście mam nadzieję że że cały katalog nazw ptaków z rozmiarami obrączek nie będzie wyglądał tak jak przykłady nazw ,które przytoczył NORWIK24.W podanych przez NORWIKA24 przykładach są pomieszane nazwy łacińskie z włoskimi.Dla przykładu Fanello to nie jest nazwa łacińska tylko włoska nazwa makolągwy ,nazwa łacińska makolągwy to Carduelis cannabina.To samo dotyczy nazwy Donacola testa grigia to włoska nazwa jakiejś australijskiej papugi słowo testa to po włosku głowa a słowo grigia to po włosku szara .Co te włoskie nazwy maja robić w polskim katalogu rozmiarów obrączek ?Osobiście jestem ciekaw kto ten katalog stworzył,bo wydaje mi się ze albo robota z tymi nazwami nigdy nie została skończona albo ktoś kto to robi nie za bardzo wie o co chodzi. Wiem że nad opracowaniem nazw polskich i łacińskich od dwóch lat pracuje Krzysiek Wilczewski z Warszawy.Dzwoniłem dziś do niego doradzając się podczas pisania tego tekstu i wiem od niego że jest to ogrom pracy ,dodam tylko ze taki katalog aby był pełny powinien zawierać ponad 800 nazw ptaków,a niektóre podgatunki ptaków wcale nie posiadają nazwy polskiej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Marca 17, 2010, 06:38:52 » |
|
Jot-ka11 Brawo. Lekcję jednak miał odrobić Bogusław. Ten jeden gatunek wstawiony był ot tak dla zmylenia przeciwnika. Czy dałem popis łaciny i jeszcze włoskiego?(nazwy skopiowane i wklejone z FOJ) Chyba nie. Jak można dać popis łaciny wklejając wyrazy łacińskie - bez tłumaczenia? Jednak brawo. Za Bogusława lekcję odrobił Jot-ka11, za Zbyszek 0710 ortografię i stylistykę ma sprawdzać algorytm zawarty w programie (co będzie jak pismo trzeba będzie napisać ręcznie). Jeszcze raz słowa uznania dla Jot-ka11. Teraz do rzeczy. Kat – masz rację trochę mnie poniosło. Jak odpowiadać na takie pytania? „pytanie; kto będzie odpowiadał za wybór najlepszej oferty ZARZ¡D jest ZARZ¡DU niema ZARZ¡D KOMISARYCZNY obecnie jest mają być wybory ZARZ¡DU KOMISARYCZNEGO po wyborach nie bedzie trzeba, przyznac że to ciekawa organizacja.” –zadał je, Zbyszek. Czytając to ręce opadają. Odpowiedz jest w zaproszeniu „Komisyjne otwarcie ofert nastąpi 18.04.2010 o godzinie 900 w Czeladzi”. Wymaga to komentarza, kto będzie odpowiedzialny za wybór najlepszej oferty. Bogusław natomiast napisał:” Obecnie najwyższą władzą jest Zarząd Komisaryczny i żadne pisma nie mogą być sygnowane klauzulą PFO.” Przepraszam może mi ktoś odpowie, bo nie rozumiem. Zarząd Komisaryczny to, czego jest? Spółdzielni mieszkaniowej? Ogródków działkowych? To takie krótkie spostrzeżenia. Nie mam już więcej czasu. Zbliża się Walne PFO i Sprawozdawcze też PFO. Do dzisiaj już wydrukowałem ok. 60 ark. pism. Jeszcze moc pracy, która zakończy się adresowaniem. Ale czy wszyscy będą zadowoleni? Czas pokarze. Pozdrawiam. Jeszcze raz słowa uznania dla Jot-ka11. Jeszcze jedno słowo dla Mark. Nie martw się katalog nie będzie tak wyglądał. Znamy się, jeżeli chcesz prześlę projekt. Mogę tylko powiedzieć jedno. Wilczewski pracuje nad tym katalogiem już 4 lata ( ma też materiały z COM), a efektów nie widać. Mnie osobiście pomaga jeszcze jeden człowiek i bardzo mu dziękuję. Może nie znajdą się w nim od razu wszystkie nazwy, ale lepiej jest coś uzupełniać niż tworzyć w nieskończoność. W taki sposób powoli zaczniemy naprawiać Polską Federację Ornitologiczną. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lukas
Redaktor
Użytkownik
Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746
Z066
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marca 17, 2010, 06:56:29 » |
|
Ten jeden gatunek wstawiony był ot tak dla zmylenia przeciwnika. No nie, forum to nie jest "poligon ani wojna". Coś tu nie gra, kurde Panowie co jest grane ?, rozum podpowiada mi że na forum są przenoszone jakieś prywatne potyczki, chciałem przypomnieć że to miejsce do tego nie służy. NORWIK24 widać twoją pracę jaką wkładasz w PFO i to cieszy, widać także że nerwy puszczają, no wcale się nie dziwię w niektórych sytuacjach, ale jednak trzeba trochę przystopować. Mnie osobiście pomaga jeszcze jeden człowiek i bardzo mu dziękuję. Zarówno ja jak i inni forumowicze chętnie poznamy tego kolegę. Panowie przypuszczam że teraz już nie jednej osobie nerwy puściły jednak proszę uważać i nie pisać czegoś, czego póŹniej będzie się żałować, pomyśleć 5 razy...
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marca 17, 2010, 06:58:40 wysane przez Luka »
|
|
|
|
|
NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Marca 17, 2010, 08:45:08 » |
|
Luka. Nie mam z nikim żadnych potyczek. Wczoraj nie wytrzymałem, to fakt. Jednak nurtuje mnie jedna myśl- Jak pisać pisma, ogłaszać coś by było zrozumiałe. Staram się pisać w zrozumiałym jęz. polskim, a Zbyszek 0710 i Bogusław piszą mi takie teksty. O czym to świadczy? O marnej świadomości prawnej tych osób? To może ktoś podpowie: Jak prawidłowo pisać pisma za Zarząd Komisaryczny-który jest najwyższą władzą (Bogusław). Jakiej Organizacji? Nie będę się rozpisywał. Szkoda czasu!!! Odpowiem jednym zdaniem. Zarząd Komisaryczny jest władzami danej organizacji do czasu powołania nowych władz – w PFO Prezydenta itd.. Odnosząc się jeszcze do początkowych zdań wpisu Zbyszek 0710 i tego człowieka proszę wyłącznie o odp. W łodzi został odwołany Prezydent Miasta do czasu wyborów mamy Komisarza. I teraz pytanie:, Za co jest odpowiedzialny?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bogusław
Uczeń2
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 273
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marca 17, 2010, 10:02:20 » |
|
Ja nie jestem prawnikiem tylko zwykłym robolem , który musi utrzymać rodzinę i nie mam tyle czasu żeby siedzieć non stop przed komputerem i odpowiadać na złośliwe pytania.O ile mi natomiast wiadomo to jest u nas wolność słowa i wyznania.Ja swoje zdanie wypowiedziałem i w związku z tym że nie mam przygotowania prawnego nie będę się pocił ,żeby polemizować ze specjalistami i spokojnie poczekam na rozwój wydarzeń. Pozdrawiam Bogusław.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|