Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 09:00:27 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Odłowy szczygłów  (Przeczytany 20041 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
rufin
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 96

« : Marca 19, 2010, 08:55:26 »

http://www.sm.siemianowice.pl/readarticle.php?article_id=9

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #1 : Marca 19, 2010, 09:16:27 »

Dziwię się, że przy obecnym stanie prawnym, ludzie próbują jeszcze łapać szczygły.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #2 : Marca 19, 2010, 09:48:50 »

Przed dwoma laty była to głośna sprawa w Częstochowie,poniżej przypomnienie.

Makolągwy, czyżyki, szczygły, kulczyki i dzwońce – te objęte ochroną gatunkową ptaki przetrzymywał w piwnicy przy ul. Kukuczki jednen z częstochowian.

Straż Miejska ujawniła w czwartek wieczorem, że 55-letni mężczyzna w siedmiu klatkach posiada 30 sztuk ptaków. - Ptaki były przetrzymywane w bardzo złych warunkach . Pomieszczenie było bardzo małe. Klatki zostały zaadaptowane ze starych mebli. Ptaki miały mało światła i powietrza. W klatkach było brudno. Pokarm pomieszany był z odchodami. Ptaki były w złej kondycji. Niektóre miały połamane i posklejane pióra.

Na miejsce wezwano policję. Ptaki zostały przewiezione do schroniska dla zwierząt. Sprawę przekazano policji.

09/05/2008 09:05:58 | Realizacja programu Bezpieczna Częstochowa

rufin
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Marca 19, 2010, 01:52:52 »

...artykóły są, ludzi tych oddano w ręce policji ...i co dalej... jakie kary na kłusowników nałozono? przepisy przepisami, artykóły artykółami, podejrzewam, że "wytłumaczyli się" z tego :/

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #4 : Marca 19, 2010, 03:29:45 »

podejrzewam, że "wytłumaczyli się" z tego :/
żart?
Jestem prawie pewien że z tego nieda się wytłumaczyć, bo co niby można powiedzieć?

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie
Wiadomoci: 270

« Odpowiedz #5 : Marca 19, 2010, 04:24:18 »

Świetna akcja. Sprawca zatrzymany na gorącym uczynku. I co dalej? Szczygieł w klatce był pewnie ptakiem, który służył za tzw. wabia. Widać, po dnie klatki, że ptak nie był raczej złapanym tego dnia. Wszystko pięknie ale ciekaw jestem czy strażnicy zastanowili się co by było gdyby okazało się, że szczygieł był od dawna trzymany w klatce? Czy wypuszczenie go na wolność nie oznaczało by dla niego śmierci? Na ich miejscu przed darowaniem ptakowi wolności upewniłbym się od kiedy ten ptak jest w niewoli. Może całe życie spędził w klatce a wspaniałomyślni strażnicy wypuścili go na wolność. No chyba, że zrobili rozpoznanie w tej materii i wiedzieli co robią.  Ciekaw jestem jak sprawa się zakończyła dla tego człowieka. Jestem pewien, że w ani w przypadku przedstawionym przez rufin-a ani w tym przedstawionym przez Marka sprawca nie uniknął kary.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #6 : Marca 19, 2010, 05:58:35 »

Sprawca z przykładu Marka nie uniknął kary, dostał wyrok w zawieszeniu.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #7 : Marca 19, 2010, 07:09:19 »

Sprawca dostał pół roku kary pozbawienia wolności w zawieszeniu na ileś tam lat,nie pamiętam.

rufin
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #8 : Marca 21, 2010, 12:49:22 »

Kiedyś znajomy opowiadał mi o gościu, który trzymał w ogródku kilkanaście szczygłów, sąsiedzi zgłosili ten fakt na policji, która interweniowała... a że mieszkał z babcią w bardzo podeszłym wieku, oświadczył (zgodnie z babcią), że ptaki nalezą do niej, babcia je sobie trzyma (jakies kanarki, on się na tym nie zna...), jak się to skończyło nie wiem, ale sytuacja jest identyczna jak głośna sprawa sprzed kilku lat (nagłasniana w telewizji, a może raczej bardziej komicznie przedstawiana) - starsza kobieta miała w ogródku posadzone krzaki marihuany, twierdząc, że to dla krów, podawała je krowom, bo ktoś jej tak poradził, bo były osowiałe itd...
Podam jeszcze jeden przykład... zobaczcie sami, czy sprawa nie jest wręcz załosna...
http://www.youtube.com/watch?v=HIDnRKUdvJk
facet trzyma szczygły widać to bardzo wyraŹnie na filmie, że to nie żadne bastardy, tylko "czyste" szczygły, a mowa jest o marihuanie dla skrzyżowanych ze szczygłami kanarków...
                czy ktoś mysli, że dostał jakiś wyrok... jestem pewien, że nie ani za marihuane ani za skrzyzowane ze szczygłami kanarki...

rufin
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #9 : Marca 21, 2010, 12:53:00 »

...tutaj też dziadek automatycznie stwierdza, że są to "kanarki" (skrzyzowane ze szczygłami)... ale wogóle policji to nie interesuje, (bo wiadomo wazniejsza marihuana...)
a tu kobieta od krów...
http://www.youtube.com/watch?v=DzaubiNgi8E&feature=PlayList&p=80DD77343C8D37A4&playnext=1&playnext_from=PL&index=35

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #10 : Marca 21, 2010, 01:09:01 »

Ta kobieta napewno dostała wyrok w zawieszeniu

aleksanderalien
Go
« Odpowiedz #11 : Marca 21, 2010, 03:12:03 »

Mialem taki przypadek gdy wysypywalem ziarna na kompost a pozniej krzak konopii urusl mi na dzialce i ktos podal na policje. Przyjechali pochodzili i napisali ze nic nie widzieli. Z tego co wiem to nie mozna wcale konopii uprawiacale co z tego ze ta i tak nie jest narkotykiem tylko karma... A jako ciekawostke dodam ze konopia jest wydajniejsza w produkcji papieru niz drewno i rosnieszubciej.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #12 : Marca 21, 2010, 04:46:39 »

Odnośnie bastardów.Znowelizowana w 2008 ustawa o ochronie przyrody wprowadziła definicje gatunku.W tej ustawie pokolenie F1 i F2 po ptaku dzikim chronionym jest także zdefiniowane jako gatunek dziki chroniony.Czyli jeśli ktoś dla przykładu ma w domu bastarda po szczygle lub makolągwie to w świetle prawa jest to dziki chroniony prawem szczygieł lub makolągwa.Czyli ustawa zamiast zostać zliberalizowana została obostrzona.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #13 : Marca 21, 2010, 11:00:03 »

Tylko kto to udowodni, które to pokolenie.Jeżeli np.F1 jest krzyżowane w dalszym ciągu z ptakiem dzikim (powiedzmy kulczykiem),F2 w dalszym ciągu z kulczykiem to dopiero badania genetyczne mogłyby udowodnic,że jest to bastard a nie kulczyk ,czy pierwsze lub drugie pokolenie bastardów.

rufin
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #14 : Marca 22, 2010, 06:40:32 »

nikt tego nie udowodni, to tak jak nasz polski przepis z "groŹnymi" rasami psów, lista 11 ras, na których trzymanie trzeba mieć zezwolenie, np Pit bulla nie można mieć bez zezwolenia, ale jeżeli to pies bez papierów, tatuażu, to jest to kundel nie pit bull...
Tak samo z ptakami, kto to udowodni.... fakt, że jeżeli ktos jest oskarżany (pomawiany), to niestety on musi sie tlumaczyć, ale z bastardami - nikt sie nie przyczepi do bastarda...
na giełdach mozna spotkac mnóstwo bastardów z pierwszego pokolenia... Policja interesuje sie tam tylko papierami niektórych gatunków papug

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!