|
wojtynia
Go
|
 |
« : Kwietnia 17, 2008, 02:10:30 » |
|
Jaka według was jest najlepsza karma, którą używacie? Ja dla swoich ptaków (nie tylko kanarków) to Animalsa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 311
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwietnia 17, 2008, 05:51:19 » |
|
Ciężka sprawa z odpowiedzią na to pytanie. Wydaje mi się, ze każdy hodowca ma sprawdzone metody żywienia. Oczywiście ogólnie trzeba trzymać się standardów ale myślę, ze kwestia doboru ziaren leży w gestii każdego hodowcy z osobna. Pamiętam, ze jeszcze przed kilkoma laty sam kupowałem ziarna na wagę i mieszankę tworzyłem wg. otrzymanych wskazówek od znajomego hodowcy. Tym bardziej wydaje się to mieć zastosowanie w przypadku, gdy w zależności od pory roku - skład podawanej mieszanki powinien ulegać zmianom. Oczywiście to moja opinia - co wcale nie oznacza, ze słuszna 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
NORWIK
Uczeń1
Nowy użytkownik
Opole
Wiadomoci: 120
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwietnia 17, 2008, 08:18:52 » |
|
Mieszanki ziaren jakie stosuje dla swoich ptaków to z firm Quiko i Bayers.Pokarmy jajeczne stosuje z CEDE.
|
|
|
|
|
|
U-010
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwietnia 18, 2008, 08:55:00 » |
|
Rafał ma rację.
Prawie każdy hodowca robi własną mieszankę ziaren. Wprawdzie niektórzy kupują gotowe mieszanki, ale dosypują do nich różne inne ziarna.
Ja kiedyś przetestowałem wszystkie te mieszanki wymienione przez wojtynie. Część z nich zawiera za dużo tłustych ziaren (np. mieszanka Vitakraftu), co powodowało, że ptaki miałem zapasione tak, że traciły płodność. Inne zaś zawierają duże ilości prosa, które zawsze mi zostawało w karmidełkach.
Nie miałem nigdy do czynienia z mieszankami ziaren wymienionymi przez NORWIKA, ale z rozmów z innymi hodowcami wiem, że są znacznie lepiej dobrane do fizjologii kanarków. Przypuszczam więc, że tak jest w istocie.
Mieszanki oferowane w sklepach zoologicznych zawierają zwykle za dużo rzepiku, prosa i konopi (składniki tańsze), a za mało murzynka i kanaru. Warto więc do zakupionej mieszanki dodać nieco ziaren kanaru i murzynka.
Mieszanka ziaren dla kanarków powinna być bardzo urozmaicona. Im bardziej urozmaicona mieszanka zbóż tym większa różnorodność energetyczna i witaminowa dla organizmu ptaków.
Dobra mieszanka ziaren jest podstawą sukesu w hodowli kanarków. Nie oszczędzajmy nigdy na mieszankach, bo zawsze odbije się to na zdrowiu naszych ptaków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wojtynia
Go
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwietnia 18, 2008, 02:43:46 » |
|
A ja o proso nie musze się martić poniewać je zjadają amadyny zebrowate, a do mieszanki często dokupuje osobno: mak, paczke rzepiku, murzynek więc tak mam, ale na sporządzanie własnych mieszanek mnie się nie opłaca. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lukas
Redaktor
Użytkownik
Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746
Z066
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwietnia 18, 2008, 03:26:45 » |
|
wojtynia jak Ci się nie opłaca , robienie samemu mieszanki jest tańsze niż te w pudełkach 0.5kg za minimum 3 zł. Najdroższy jest murzynek ok.11zł/kg. , potem konopia 6zł/kg , a reszta w okolicach 4 zł , więc napewno zrobienie sobie samemu mieszanki jest lepsze i tańsze , poza tym w pokarmach w pudełkach jest dużo prosa które jest tanie 1-2zł/kg. Nieraz można się przejechać na tych pokarmach gdyż bywa w nich stęchnięte ziarno , ja bym to odradzał.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mark
Administrator
Użytkownik
Częstochowa
Wiadomoci: 709
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwietnia 19, 2008, 09:46:47 » |
|
Mieszanka ziaren to podstawa każdej hodowli,bez odpowiednich mieszanek sukcesy w hodowli są raczej nie możliwe.Hodowcy w większości nie zdają sobie sprawy z faktu że wiele ich nie powodzeń w hodowli wynika właśnie z faktu że nie stosują odpowiednich mieszanek w okresie lęgów czy tez pierzenia ptaków.Według mnie wszystkie mieszanki dostępne w sklepach zoologicznych są przeznaczone dla pojedynczych samców trzymanych na śpiew, takie mieszanki nie nadają się do hodowli kanarków.Zresztą ich cena za małe pudełeczko nasion wręcz zwala z nóg.Dobre mieszanki hodowlane ma firma Bajers np.Suprema 55 nadaje sie na legi.Taka mieszanka jest pakowana w worki 20 kg. i kosztuje w zależności od sprzedawcy ok.60-70 zł za worek.Ja osobiście stosuje tylko mieszanki,które na moje zamówienie są specjalnie robione, taka dobrą mieszankę można kupić w cenie 2,50-2,70zł. za kg.,inne mieszanki stosuje w okresie pierzenia a inne w okresie lęgowym.Zmiana mieszanki w okresie jesienno-zimowym z mieszanki letniej na mieszankę lęgową uważam za podstawę udanych lęgów.Wszelkie zmiany mieszanki w okresie lęgowym powoduje nagłe wypierzenie sie ptaków i bezpłodność samcy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
damianoski
Uczeń2
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 70
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpnia 08, 2008, 04:28:42 » |
|
Mieszanki kupuję na wagę, do tego dokupuję jakieś dodatki typu murzynek czy chwasty. A mieszanki że tak powiem specjalistyczne (np Deli-Nature) to kupujecie przez internet czy w jakichś sklepach zoologicznych?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pawel1993
Go
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpnia 25, 2008, 12:38:28 » |
|
A gdzie można nabyć oddzielnie np. murzynka? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
Wiadomoci: 2 752
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpnia 25, 2008, 01:27:18 » |
|
A gdzie można nabyć oddzielnie np. murzynka?  Wszystko zależy od tego jaką ilość murzynka chcesz kupić. Jeśli masz 1 kanarka, to najprościej będzie, jeśli kupisz małe opakowanie tego ziarna w najbliższym sklepie zoologicznym. Jeśli potrzebujesz więcej lepiej zamówić w jakimś sklepie internetowym lub na allegro. Jeżeli potrzebujesz znaczne ilości murzynka, to najlepiej udać się do jakiejś hurtowni lub na giełdę. Zobacz np: http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act=dzial&m1=2&m2=15, http://www.kampolrusiec.pl/skup.html.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pawel1993
Go