Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:54:55 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Najstarsza książka  (Przeczytany 9496 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Marca 24, 2010, 08:27:29 »

Czytając wypowiedŹ jankanarka o książce Kazimierza Jankowskiego (http://kanarki.eu/index.php/topic,430.15.html) wpadłem na pomysł, aby poszukać najstarszej książki o kanarkach, jaka znajduje się w Waszych zbiorach. Macie jakieś stare wydania książek o kanarkach albo o innych ptakach? Opiszcie takie pozycje. Co autorzy tych książek pisali o hodowli? Może warto sięgnąć do tych starych, zakurzonych i podartych książek?

Reticulata
Uczeń4
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 111

« Odpowiedz #1 : Marca 24, 2010, 09:36:07 »

A, to wszystkich zaskoczę. Prawdopodobnie pierwszą książkę, raczej książeczkę o kanarkach napisały dwie panie. Mam tę broszurkę w swoich zbiorach. Tytuł: Kanarek jego rozmnażanie, hodowla i leczenie chorób. Z niemieckiego przełożyły i własnem doświadczeniem uzupełniły Jadwiga S. i Janina M. Warszawa. Nakładem Księgarni S. Bukowieckiego. Marszałkowska 100. I najważniejsze, rok wydania 1898.

jankanarek
Go
« Odpowiedz #2 : Marca 25, 2010, 07:42:39 »

autor . Kazimierz Jankowski
                                                       tytuł . Nasz Polski Kanarek
                                            Zakład Wydawniczy CRS Warszawa 1966 r
Ja mam właśnie tę książkę jak byłem małym chłopcem początkującym hodowcą całą hodowlę kanarków harceńskich opierałem na tej książce.

rufin
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 96

« Odpowiedz #3 : Marca 25, 2010, 01:36:47 »

niedawno widziałem ją chyba na allegro...

men
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 221

« Odpowiedz #4 : Marca 25, 2010, 07:02:26 »

Już jest moja,zbieram książki o hodowli kanarka.

jg1945
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 67

« Odpowiedz #5 : Marca 26, 2010, 08:39:27 »

Mam książke Pana Władysława Świeży pt.Kanarek i sposób jego hodowania.Moja książka nie posiada daty wydania jezeli ktoś wie to proszę o podanie daty.  Pozdrawiam   Jan

men
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 221

« Odpowiedz #6 : Marca 26, 2010, 06:49:00 »

Prawdopodobnie 1970r.

Reticulata
Uczeń4
Nowy użytkownik

« Odpowiedz #7 : Marca 26, 2010, 07:47:58 »

Książek o hodowli kanarków autorstwa Władysława Świeżego ukazało się kilka. Posiadam 4 różne wydania. Treścią poszczególne książki prawie się nie różnią. Najstarsza, jaka jest w moich zbiorach, nie posiada roku wydania. Jednakże z dedykacji autora wynika, że wydana została prawdopodobnie w 1929 roku. Wówczas autor mieszkał we Lwowie i tamże broszura została wydana. Kolejna książeczka tegoż autora (również bez daty) pochodzi – jak przypuszczam z 1949 r. W tym czasie autor mieszkał już w Krakowie. Kolejna – ma już rok wydania – 1957. Ostatnia, na kredowym papierze z kolorowymi rysunkami kanarków, wydana została chyba rzeczywiście z  1970 r. Nie sprawdzałem.

jg1945
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 67

« Odpowiedz #8 : Marca 28, 2010, 10:27:54 »

Dziękuje  za sprawdzenie  moja książka którą  jest 1949. Pozdrawiam Jan.

Mateusz_M
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 128

« Odpowiedz #9 : Marca 28, 2010, 06:35:12 »

Moja książka o kanarkach " kanarki " autorstwa Władysława Świeżego jest z lat 70 .

Wojtek7
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Gliwice
Wiadomoci: 33

Kanarki Harceńskie

« Odpowiedz #10 : Marca 31, 2010, 02:34:19 »

Jedną ze starszych książek jest "Szkoła śpiewu" Wilhelm Müller z Siegburga. Przekład autoryzowany Antoniego Boreckiego
Wydano w 1932 r nakładem Stowarzyszenia Pracowników Księgarskich,
Sp. z o.o. w Warszawie, Krakowskie Przedmieście 38

Chiara
Go
« Odpowiedz #11 : Marca 08, 2012, 02:28:30 »

Rekordu tutaj nie pobiję, ale mam kilka pozycji, które zostały mi po ś.p. Dziadku. Są to:
-Jiri Felix "Ptaki pokojowe", rok 1974;
-"Nasz polski kanarek" z 1986 roku;
I dwie "perełki":
-dwa numery czasopisma "Polski Hodowca Kanarków i Miłośnik Ptactwa Pożytecznego" z 1956 roku;

I trochę nie w temacie:
-Jan Sokołowski "Ochrona Ptaków", rok 1948;
-oraz J. Sokołowski "Sowy" , 1953;
-Brunon Hlebowicz "Ptaki osiadłe i zimujące" z 1949 (dwie części);

WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 278

« Odpowiedz #12 : Marca 09, 2012, 12:04:02 »

Witam
Najstarszą publikację o kanarkach którą posiadam w swoich zbiorach
jest książka pt.Kanarek jego wychowanie i pielęgnowanie
wydana w roku1915 przez Wydawnictwo Michała Arcta w Warszawie
Pozdrawiam

JK
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Czeczewo
Wiadomoci: 164

« Odpowiedz #13 : Grudnia 01, 2012, 10:09:29 »

Najstarszą książeczkę jaką posiadam w moim zbiorze to: Kanarek jego rozmnażanie, hodowla i leczenie chorób. Z niemieckiego przełożyły i własnem doświadczeniem uzupełniły Jadwiga S. i Janina M. Warszawa. Nakładem Księgarni S. Bukowieckiego. Marszałkowska 100. Rok wydania 1896. Kolejna z tej serii to III wydanie z 1908, piąte wydanie z 1936. Kolejna książeczka to "Der Kanarienvogel" wydana w Magdeburgu w 1906 oraz "Hodowla Kanarków" opracowana przez E.B. według Rządowego Biuletynu Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych z 1926

Reticulata
Uczeń4
Nowy użytkownik

« Odpowiedz #14 : Grudnia 01, 2012, 11:59:05 »

W swoich zbiorach znalazłem jeszcze starszą publikację, w której jeden z podrozdziałów zajmują kanarki. Jest to wspaniałe dzieło z 1779 roku: O ptastwie. Tom II. (oczywiście tytuł znacznie dłuższy) autorstwa: X. Krzysztofa Kluka, Kanonika Kruswickiego, Dziekana Drohickiego, Proboszcza Ciechanowskiego. Rozdz. VIII. O ptakach przymuszonych, chowanych do zabawy, str. 213. Raptem 6 stron poświęcił ów autor kanarkom, ale to i tak dużo, a jaki ciekawy język i tekst!

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!