Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:56:14 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: I Seminarium Hodowców Ptaków Egzotycznych  (Przeczytany 10514 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« : Marca 28, 2010, 10:05:16 »

I Seminarium Hodowców Ptaków Egzotycznych czyli nauka dla początkujących i doświadczonych hodowców.

I Seminarium Hodowców Ptaków Egzotycznych odbyło się 20 marca 2010 roku w sali „Cechu Rzemiosł Różnych” w Ostrowie Wielkopolskim. Organizatorem Seminarium było Stowarzyszenie Hodowców Kanarków i Ptaków Egzotycznych „CANARIA”, którego prezesem jest Pan Andrzej Bąk. Stowarzyszenie to wraz z MSHKIPE – Tarnów oraz NSHP –„Amadyna” Nowy Sącz utworzyło w 2004 roku Polską Federacje Hodowców Ptaków Ozdobnych. PFHPO działa obecnie o niebo lepiej niż PFO, jednakże nie należy ona do COM. Stowarzyszenia zrzeszone w PFHPO stawiają na swoich członków, pomagając im rozwijać hodowle oraz zdobywać wiedzę i materiał hodowlany. Organizują one liczne szkolenia z zakresu leczenia oraz hodowli ptaków egzotycznych. Odbywają się także wystawy, giełdy i spotkania z hodowcami zza granicy. Związki i stowarzyszenia zrzeszone w Polskiej Federacji Ornitologicznej powinny brać przykład i uczyć się od stowarzyszeń zrzeszonych w PFHPO. Członkowie PFO spragnieni są spotkań i szkoleń rozwijających ich wiedzę o ptakach, czego przykładem było niniejsze seminarium, w którym licznie wzięli udział. Ponad 75 procent uczestników to właśnie członkowie Polskiej Federacji Ornitologicznej.

Seminarium rozpoczęło się około godziny 9. Przy wejściu do sali wykładowej uczestnicy podpisywali listę obecności oraz otrzymywali identyfikatory. Po powitaniach i krótkich rozmowach na prośbę Pana Bąka hodowcy zajęli miejsca przy stołach ustawionych w trzech rzędach, na których znajdowały się różne napoje. Organizatorzy serdecznie powitali przybyłych gości i zaprosili do wysłuchania pierwszego wykładu.

Pierwszy wykład dotyczący „Dziedziczenia ubarwienia kanarków kolorowych” przeprowadził dr Marek łabaj. Po powitaniu i krótkim dowcipie Pan Marek rozdał hodowcom kanarków, których było siedmiu tabelę zatytułowaną „Geny warunkujące ubarwienie kanarków”. Zawiera ona symbole poszczególnych alleli, nazwy genów łacińskie i polskie oraz ich lokalizacje, a także działanie (dominację bądŹ recesywność). Uważam, iż  tabela ta jest pomocna w hodowli kanarków, gdyż można z niej miedzy innymi wywnioskować jak łączyć kanarki o rożnym ubarwieniu by poprawić ich jakość oraz jaka jest szansa na uzyskanie danej barwy u potomstwa. Kanarki izabelowate np. powinno się co kilka lat krzyżować z ptakami brunatnymi, by poprawić jakość tych pierwszych, a o tym nie wszyscy hodowcy wiedzą.
Wykładowca przedstawił hodowcom budowę pióra, omówił dosyć dokładnie tabele genów, po czym zaprezentował przygotowaną prezentacje dotyczącą ubarwienia kanarków. Dr łabaj pokazał oraz omówił zdjęcia kanarków kolorowych m.in. pheo, pastelowych, agatowych, czarnych, cytrynowych, lipochromowych, z genem optycznym niebieskim, intensywnych, nieintensywnych, mozaikowych, kobaltowych, onyksowych i innych.
Dr łabaj podczas wykładu nawiązał kilkakrotnie dialog z słuchaczami np. z Markiem Kłucińskim poruszył temat o stosowanym głównie przez Włochów tzw. „opalaniem” kanarków czarnych. Według wykładowcy niemożliwe jest przyciemnienie dziobka i nóg oraz melaninowych piór kanarka wystawiając go na słońce. Tą teorię Pan Marek poparł doświadczeniami z własnej hodowli oraz m.in. tym, że podobnie jak u ludzi paznokcie tak u kanarka części rogowe ciała nie ciemnieją pod wpływem słońca.
Pierwszy wykład bardzo mi się podobał i jestem tym wykładem w pełni usatysfakcjonowany, choć mógł on trwać nieco dłużej. Temat ubarwienia kanarków kolorowych jest bardzo ciekawy, jednakże nie sposób wyczerpać go podczas jednego wykładu. Uważam, iż dobrze by było kontynuować tą tematykę na kolejnym seminarium. Wykład ten zainteresował także hodowców innych ptaków, co jest z pewnością sukcesem prelegenta.

Po zakończeniu pierwszego wykładu odbyła się krótka przerwa. Drugim prelegentem był mgr Robert P. Sobecki, który przedstawił wykład o „Mutacjach barwnych u papug”. Na początku Pan Robert przedstawił kilka definicji m.in. mutacji, mutacji spontanicznej, mutacji sprzężonej z płcią i innych. Wykładowca podał przykłady mutacji recesywnej, sprzężonej z płcią i dominującej. Przedstawił czynniki mutagenne oraz pozytywne i negatywne aspekty hodowli mutacji barwnych papug. Do aspektów pozytywnych możemy zaliczyć np. to, że mutacje są modne, ich hodowla jest twórcza i nie koliduje z zasobami gatunku w naturze, a do aspektów negatywnych min. konsekwencje transmutacji, większą wrażliwość i problematyczność hodowli mutacji.
Następnie mgr Sobecki przedstawił prezentacje dotyczącą różnych mutacji barwnych papug, z danych kontynentów. Wykładowca zaprezentował ogromną ilość zdjęć różnych mutacji oraz szczegółowo je omówił. Pokazał m.in. zdjęcia czerwonych żako, kakadu różową mutacji niebieskiej i lutino, amazonki mutacji szek, cynamonową arę zieloną, niebieską lorę wielką, piękne czarne rozele białolice i wiele innych. Pan Robert podał także przykłady hodowców danych mutacji papug z Polski i świata oraz ceny niektórych mutacji.
Mimo, iż nie hoduję papug wykładowca zainteresował mnie tematyką mutacji u papug. Uważam, że wykład ten był ciekawy i w 100 procentach udany.

Druga, dłuższa przerwa, podczas której uczestnicy zostali poczęstowani ciastem i gorącymi napojami oraz wzniesiono toast za kolejne seminaria -poprzedzała trzeci, ostatni wykład dotyczący „Aktualnych problemów w patologii ptaków egzotycznych”. Wykład ten przedstawił dr n. wet. Tomasz Piasecki. Omówił on najczęstsze choroby występujące u ptaków, ostrzegł hodowców, przed mającą nadejść plagą chorób wirusowych papug, gdyż przywożone są zza granicy ptaki bez badań, często zarażone mimo, iż nie wykazują objawów choroby. Dr Piasecki opowiedział  także o kilku chorobach drobnych ptaków i kanarków min. o leczeniu sternostomatozy i problemie zaparcia jajka.

W czasie trwania ostatniego wykładu goście otrzymali ankiety do wypełnienia, w których mogli wyrazić swoje zdani o seminarium, zaproponować tematy i datę kolejnego spotkania oraz propozycje prelegentów.  

Po zakończeniu trzeciego wykładu Pan Andrzej Bąk przeprosił gości za to, iż nie odbędzie się wykład o „Technologii hodowli amadyny wspaniałej i jej mutacji”, gdyż prelegent -pan Marek Buransky z powodu złego stanu zdrowia nie mógł przyjechać.

Następnie Pan Bąk oraz Pan Sobecki poruszyli temat PFO oraz rejestracji ptaków i sprawę zmiany ustawy o ochronie przyrody. Do kulturalnej dyskusji włączyło się kilku hodowców oraz dr Marek łabaj. Pan Andrzej zaproponował, by hodowcy się zjednoczyli, gdyż tylko w taki sposób można coś zmienić i zwrócić uwagę ministerstwa na środowisko hodowców.

Gdy zakończono dyskusję organizatorzy rozdali uczestnikom broszurki o SHKiPE „Canaria”, katalog oraz próbki preparatów witaminowych i mineralnych firmy ANIMAR. Następnie zaproszono gości na pyszny, dwudaniowy obiad, po którym zakończono seminarium.

Podsumowując I Seminarium Hodowców Ptaków Egzotycznych uważam, za udane. Poszerzyło one moją dotychczasową wiedzę o hodowli ptaków o szereg nowych zagadnień. Cieszę się bardzo, że udało mi się w nim uczestniczyć. Wykłady były ciekawe, dobrze przygotowane, panowała bardzo miła, koleżeńska atmosfera. Mimo kilku drobnych niedociągnięć ja jak również hodowcy, z którymi rozmawiałem jesteśmy bardzo zadowoleni z udziału w seminarium i z pewnością weŹmiemy udział w kolejnym. Szczerze polecam wszystkim hodowcom i miłośnikom ptaków egzotycznych tego typu imprezy!

« Ostatnia zmiana: Marca 02, 2011, 04:29:06 wysane przez tymm » Zapisane

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #1 : Marca 28, 2010, 11:21:42 »

Brałem udział w tym seminarium i również jestem bardzo zadowolony,bo zdobyłem sporo nowej wiedzy.Tymoteusz bardzo profesjonalnie opisał przebieg seminarium ,od siebie dodam że w seminarium brało udział ok.60 hodowców z całej polski.Mi osobiście najbardziej podobał się wykład naszego forumowicza Pana dr,Marka łabaja.Tabela genów warunkująca ubarwienie kanarków jest pierwszym tego typu opracowaniem w Polsce.Ogram wiedzy i doświadczenia jaki musiał włożyć autor  w opracowanie tej tabeli robi wrażenie i wzbudza podziw dla jego wiedzy o genetyce ptaków.
To co mówił dr, łabaj było dla mnie wielkim zastrzykiem wiedzy zarówno teoretycznej jak i praktycznej.
Wszystkie wykłady były ilustrowane zdjęciami i wykresami z rzutnika komputerowego co czyniło wykłady jeszcze bardziej ciekawymi.
 Organizatorzy na zakończenie seminarium zaapelowali do PFO aby zjednoczyć swoje siły  w walce z nie rzeczowymi polskimi przepisami prawa odnoszącymi się do hodowli dzikiej awifauny europejskiej .Jednak znając realia  jakie panują w PFO raczej nie ma co liczyć w najbliższym czasie na takie wspólne działanie dwóch federacji w celu zmiany polskiego prawa.
łza się w oku kręciła jak słyszało się komentarze o PFO a to że wzajemnie się pookradali i teraz szukają  pieniędzy a to że nasi działacze walczą tylko o tytułu i zaszczyty a potem nic nie robią,szkoda mówić i powtarzać te przykre rzeczy.
To seminarium było dobrym przykładem na to jak można działać,i ile dobrego można zrobić dla hodowców.Bardzo żałuje że ja jako członek związku ,który to związek wchodzi w skład PFO musi jeżdzić na tego typu wykłady do innej federacji,bo mój związek i moja federacja nie są w stanie zorganizować czegokolwiek.
Tą drogą chciałbym jeszcze raz pogratulować świetnej organizacji i dobrze zorganizowanego seminarium Panu Andrzejowi Bak i Panu Robertowi Sobeckiemu.
Wszystkim hodowcom można śmiało  polecić branie udziału w tych seminariach bo organizacja świetna a wiedzy ogrom.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #2 : Marca 28, 2010, 08:31:45 »

Ja również uczestniczyłem w opisywanym seminarium i po wyczerpujących relacjach moich przedmówców pozostaje mi w pełni podzielic ich opinie.Mam nadzieję,że pomysł organizowania takich spotkań będzie realizowany.Jestem bardzo zadowolony,że mogłem uczestniczyc w tej bardzo udanej imprezie.Brawa dla Organizatorów.

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #3 : Maja 25, 2010, 11:56:47 »

wszystko już zostało napisane Mrugnicie  ja tylko napiszę iż pomimo iż temat na który czekałem nie został przedstawiony byłem zadowolony iż uczestniczyłem w tym spotkaniu, niedociągnięcia zapewne i były ale ten się nie myli kto nic nie robi Umiech

oby tylko organizatorzy wyciągnęli wnioski z tego seminarium i organizowali ich więcej Umiech bo ja jestem żądny wiedzy już dziś Mrugnicie

pozdrawiam wszystkich

dariuseki
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Olsztyn, War-Maz
Wiadomoci: 207

http://www.warminskie-kanarki.gq/

« Odpowiedz #4 : Lutego 16, 2012, 06:01:30 »

Ja na seminarium nie byłem ale na podstawie tego co czytam odnoszę wrażenie że było bardzo ciekawie. Jako że mam biologiczne wykształcenie myślę że bardzo zainteresowałby mnie wykład pana dra łabaja na temat „Dziedziczenia ubarwienia kanarków kolorowych”. Szukałem informacji na ten temat w internecie ale nic poza lakonicznymi, szczątkowymi wzmiankami nie znalazłem.
     Zastanawiam się czy tego typu informacje, bardzo wartościowe i interesujące, są w jakiś sposób propagowane wśród osób zainteresowanych tematem np. użytkowników tego forum? Wiem że kwestie praktyczne chowu ptaków są bardzo istotne ale zapewniam że aspektami naukowymi również wiele osób by się zainteresowało.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #5 : Lutego 16, 2012, 10:22:16 »

Kilka artykułów na interesujący Cię temat, autorstwa p.łabaja było drukowanych w "Nowej Exocie". Wspomniany wykład był faktycznie interesujący.

men
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 221

« Odpowiedz #6 : Lutego 17, 2012, 09:30:08 »

Witam czy jest planowane następne seminarium.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #7 : Lutego 17, 2012, 10:50:35 »

Następne już było Chichot.Miejmy nadzieję, że w tym roku organizatorzy z Ostrowa też nas zaproszą na kolejne seminarium, czyli trzecie.W zeszłym roku podobne seminarium organizował PZHKiPE, które odbyło się w Raciborzu.

dariuseki
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Olsztyn, War-Maz

« Odpowiedz #8 : Lutego 18, 2012, 09:09:10 »

Kilka artykułów na interesujący Cię temat, autorstwa p.łabaja było drukowanych w "Nowej Exocie". Wspomniany wykład był faktycznie interesujący.

Zauważyłem że Nowa Exota drukuje fajne artykuły ale nie jestem w stanie kupić wszystkich zaległych numerów. Szkoda że pan łabaj nie ma swojej strony internetowej.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #9 : Lutego 18, 2012, 10:32:42 »

Napisz lub zadzwoń do p.Roberta Sobeckiego (redaktor polskiej edycji NE) a na pewno coś Ci pomoże.Pan Robert jest również współorganizatorem sympozjów, o których piszemy i jednym z prelegentów na nich.

dariuseki
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Olsztyn, War-Maz

« Odpowiedz #10 : Lutego 20, 2012, 10:53:32 »

Napisz lub zadzwoń do p.Roberta Sobeckiego (redaktor polskiej edycji NE) a na pewno coś Ci pomoże.Pan Robert jest również współorganizatorem sympozjów, o których piszemy i jednym z prelegentów na nich.

Dzieki za sugestię, napewno sie z nim skontaktuje.

Bloom
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 30

« Odpowiedz #11 : Lutego 21, 2012, 10:01:07 »

Apropo Tabeli =>„Geny warunkujące ubarwienie kanarków”.  Czy jest szansa aby ktoś kto był na sympozjum udostępnił -chociazby w formie zdjęcia taką tabelę?

Pozdrawiam

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #12 : Lutego 21, 2012, 06:05:57 »

Wątpię, żeby ktoś ją miał(chyba, że sobie przerysował)ponieważ materiały te były wyświetlane.Jeżeli dobrze kojarzę to tekst p.łabaja wraz z tabelką był drukowany w Nowej Exocie.A może dr Marek łabaj sam Ci podpowie gdzie taką tabelę można znaleŹć? Mrugnicie

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #13 : Marca 06, 2012, 10:14:05 »

fxbloom wysyłam Ci na priv jak również do adminów może zamieszczą w tym temacie, zainteresowanym wyślę skan tej tabeli Umiech

pozdrawiam

Bloom
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 30

« Odpowiedz #14 : Marca 06, 2012, 10:48:10 »

Wow wielkie dzięki!!!!!!:D

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca