Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:41:09 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Pytania początkującego hodowcy  (Przeczytany 8332 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Kolega_Jaszczur
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

żory
Wiadomoci: 149

« : Marca 28, 2010, 05:17:03 »

Witam wszystkich!
Wprawdzie nie jestem jeszcze właścicielem kanarka, ale po świętach kupuję sobie samca(intensywnie żółtego).
Mam parę pytań. Czytałem na wielu stronach internetowych i forach o pielęgnacji tych ptaków, ale nie wszystko jeszcze wiem i rozumiem  Duy umiech.
Moje pytania (może i bezsensowne, ale kanarek to żywa istota, nie chcę mu szkodzić):
1.Czytałem, że klatkę kanarka lepiej umieścić wyżej, żeby się nie bał. Mam 1,85m wzrostu. Szafka na której chcę postawić klatkę mojego przyszłego ulubieńca sięga mi nieco ponad rozpoczęcie żeber (od dołu, nie od góry-dla precyzji Jzyk). Czy to wystarczy? Klatka będzie miała jakieś pół metra wysokości, może znajdę większą. (Może postawić ją na jakiś książkach? To będzie jakieś 10-20cm więc niewiele.)
2.Te całe "zielonki", które przyniosę z zewnątrz (wiem, że z miasta się nie powinno, ale mogę pojechać na rowerze na jakąś łąkę, do lasku, to nie problem) mam tylko przepłukać, pożądnie umyć, czy może odparzyć? Może to oczywiste ale nie chcę mu zaszkodzić.
3.Nie umiem znaleŹć informacji o żywieniu kanarka. Trzeba go karmić rano i wieczorem, czy coś jeszcze? A najważniejsze:Czy kanarki są jak np. rybki, że jeżeli dam za dużo pokarmu to go i tak "wszamają" i najwyżej zdechną, czy gdy już się najedzą to zostawią?
4.Czytałem dużo o oswajaniu kanarków i muszę powiedzieć, że przyjemnie to brzmi. Niby piszą, jak zachęcają kanarka do jedzenia z ręki, przylatywania na zawołanie itp. ale Jak nauczyć kanarka, żeby wracał po jakimś czasie? (np. 2h) Nie chodzi o precyzyjne wracanie, tylko o to, żeby jak ja wracam ze szkoły, zjem obiad i odrobię lekcje (powiedzmy, że o 16-17) i go wypuszczę, to żeby nie latał póŹniej po nocy, tylko żeby wrócił do klatki około 19-20. Boję się, żeby nie został na zewnątrz na noc i żeby nikt go niechcący nie uszkodził. W dodatku to jest godzina, o której u mnie w domu ogląda się filmy. Może nie super głośno, ale jednak mógłby się bać (u mnie w pokoju prawie tego nie słychać). W dodatku śpiewając zagłuszałby telewizor, a facet mojej mamy nie prosi o ciszę, ani nic, tylko ładuje głos z 20-30 na 70.
5.Kanarki najlepiej poić wodą mineralną, ale jaką? Jaka firma jest najlepsza (nie szkodzi im)? Wiem tylko, że ma być niesmakowa, ale może jest jakaś, którą polecacie? Cena nie gra roli, w końcu to woda, a kanarki nie piją jak ludzie Jzyk.
6.Kanarkom można podawać np.sucharki i biszkopty. Pytanie jak wyżej:Jakiej firmy?
7.Nie sprzątam w pokoju zbyt często (fajny dywanik Jzyk), ale jednak raz na tydzień-dwa trzeba odkurzyć. Witam wszystkich!
Wprawdzie nie jestem jeszcze właścicielem kanarka, ale po świętach kupuję sobie samca(intensywnie żółtego).
Mam parę pytań. Czytałem na wielu stronach internetowych i forach o pielęgnacji tych ptaków, ale nie wszystko jeszcze wiem i rozumiem  Duy umiech.
Moje pytania (może i bezsensowne, ale kanarek to żywa istota, nie chcę mu szkodzić):
8.Sylwester. Strzelają fajerwerki, petardy. Niektóre psy się tego boją. Kanarki pewnie tym bardziej. Co myślicie o pomyśle wynoszenia klatki do łazienki, do wanny i przykrywania klatki jakimś kocem lub ręcznikiem?
9.Jak każdy mieszkający w bloku, mam sąsiadów. Ci sąsiedzi czasem robią remonty Jzyk (sąsiad z góry niedawno skończył, więc z nim mam spokój Jzyk). W czasie remontów się wierci i jest hałas. Nakrywać wtedy klatkę, żeby wyciszyć hałas?

Wybaczcie mi moją(przepraszam za zwrot)upierdliwość, ale jak napisałem wyżej, nie chciałbym go skrzywdzić. Jeżeli zapomniałem o jakiś pytaniach, dopiszę je jeszcze i mam nadzieję, że zanim kupię sobie Michaela lub Mike'a (Dobre imię? Może macie inne propozycje?) otrzymam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.
Pozdrawiam wszystkich miłośników kanarków!
« Ostatnia zmiana: Marca 28, 2010, 06:05:19 wysane przez Jacky » Zapisane

Jeżeli mój wątek, post, pytanie Ci pomógł daj mi pochwałę! 8o)
><>* ><>* ><>*  *<>< *<>< *<><
Mój kanarek nazywa się Michael (czyt.Majkel).
Nie od Jackssona, czy Jordana, po prostu Michael... Mrugnicie
Gege
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Zimnowoda/Staszów/Świętokrzyskie
Wiadomoci: 85

« Odpowiedz #1 : Marca 28, 2010, 05:34:29 »

Bardzo fajnie,że zanim kupisz kanarka dowiadujesz się o jego pielęgnacji i żywieniu.
Odpowiem Ci tylko na kilka z tych wymienionych pytań.
2.Kanarki lubią mlecz także takie listki możesz sobie przynieść z łąki i umyć i  od razu wyczyścić je np ręcznikiem i podać kanarkowi(ja tak robię)
3.Kanarkom ja daje po łyżeczce pokarmu dla nich przeznaczonych i jak już mają same łuski lub mało co zostanie ziaren to wysypuje do jakiegoś pojemniczka (te resztki daję innym ptaszkom) i do karmnika dodaje nową porcję ziaren.Kanarek nie je na przymus,zje tyle ile będzie potrzebował.
5.Możesz także podawać wodę przegotowaną,a jeśli chodzi o mineralną to raczej nie gra roli z jakiej firmy,byle by nie była gazowana.Codziennie zmieniam wodę.
6.Biszkopt możesz robić sam,jak mama będzie robić ciasto w którym będzie biszkopt to możesz od niej "odlać" troszkę i osobno dać do pojemnika (bo w niektórych biszkoptach są np jakieś olejki itp. i to  może zaszkodzić kanarkowi)
7.Nie musisz wynosić klatki.
8.Nie musisz wynosić klatki wystarczy zasłonić okna zasłonami.
9.Nie musisz.
Myślę,że w pewnym stopniu Ci pomogłem.

Kolega_Jaszczur
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

żory

« Odpowiedz #2 : Marca 28, 2010, 09:00:32 »

Miło mi Umiech.
Dziękuję za Twoje odpowiedzi.
Mam nowe pytanie Jzyk
10.Podłoże. Jakie podłoże mi radzicie? I skąd je wziąć? Widziałem u niektórych gazety, ale osobiście wolałbym dać mojemu pupilowi coś lepszego. Może piasek? (jeżeli wiecie skąd wziąć to piszcie) A może sianko jak dla chomików? Wpadłem na taki pomysł, żeby dać gazetę, a na nią wysypać piasku (nie za duża warstwa), gdybym brał samiczkę, albo parkę to trochę sianka na gniazdko i zrobić kanarkowi wanienkę z miseczki (z płatków śniadaniowych, niestety plastikowa), do której dorobiłbym jakiś daszek. Wtedy nie musiałbym tyle płacić za piasek (nie będę z nikąd brał, bo co w nim było? Jzyk  złodziejem także nie jestem), a kanarek miałby co połknąć (oczywiście dożuciłbym parę umytych kamyczków). Dzięki miseczce mógłby się kąpać kiedy zechce i się nie utopić, a ja zaoszczędziłbym na "baseniku".

Wymyśliłem także, że na krawędziach klatki mógłbym dać jakieś szyby lub szkło organiczne (na jakieś 5-10cm), żeby mi nie chlapał ani nie sypał na łóżko, czy biórko (w takim miejscu położona będzie klatka).

Prosiłbym także o wycenienie sprzętu dla kanarka:klatka, poidełko, 2 karmidełka (1. na jedzenie, 2. na smakołyki). żerdki zrobiłbym z gałązek. Chciałbym wiedzieć jakie są ceny, żeby nie dać się niepotrzebnie naciągnąć.

Mateusz_M
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 128

« Odpowiedz #3 : Marca 28, 2010, 09:07:42 »

Na dno klatki proponuję ręcznik kuchenny , a w osobnym pojemniczku piasek z dodatkami mineralnymi .

Gege
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Zimnowoda/Staszów/Świętokrzyskie
Wiadomoci: 85

« Odpowiedz #4 : Marca 28, 2010, 09:25:03 »

Ja na dno daje zwykły papier (blok rysunkowy) możesz także kupić specjalne drewienka(takie jakby kosteczki)
Ja mam taką klatkę tylko,że po środku są drzwiczki,a po bokach są karmidełka i płaciłem jakieś 35zł w sklepie internetowym www.hodowlapapug.pl tam masz różne artykuły,a także drugi sklep www.kankan.pl
http://www.allegro.pl/item941405476_inter_zoo_klatka_dla_kanarka_mini_ocynkowana.html taką podobną mam.Jeśli chodzi o pokarm to w sklepie koszt pokarmu jakieś 5zł nie wiem jak u ciebie,ale u mnie pewnie ze 3zł kosztuje.
Jeżeli chodzi o te szybki to proponował bym kupić takie blaszki w kształcie trójkąta
http://www.allegro.pl/item934510678_klatka_regal_kanarki_ptaki_drobna_egzotyka.html masz tu jak to wygląda,możesz sobie takie coś też zrobić.

Kolega_Jaszczur
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

żory

« Odpowiedz #5 : Marca 29, 2010, 12:47:42 »

Dzięki  Mrugnicie.
Ja myślałem o przyczepieniu tych szybek, czy czegoś bezpośrednio do klatki.
A co do klatki, którą mi pokazałeś, to szukałbym jednak czegoś innego. Większej, bez żerdek, tak żebym mu przynosił gałązki. Ale i tak dzięki za chęci i pomoc  Duy umiech

sacrebleu
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Zgierz
Wiadomoci: 27

« Odpowiedz #6 : Kwietnia 03, 2010, 07:36:02 »

4.(bo widzę że nikt nie pisał o tym) - kanarki, jak i większość ptaków dziennych, bardzo słabo widzą gdy robi się ciemno. Nie musisz się bać, że przez calą nboc będzie Ci latał po miszkaniu, ja swojego pierwszego przyzwyczajałem do lotów właśnie wieczorem, bo gdy nie chciał wracać do klatki po ciemku po prostu siadal sobie gdzieś na segmencie i spał. oczywiście łapałem go potem i umieszcałem w klatce. Dobre rozwiązanie to wkładanie smakołyku do klatki gdy będziesz chciał by wrócił. Ważna sprawa to okna, i lustra, kanarki szczególnie pierwsze loty, lubią zakończyć na szybie, trzeba uważać bo może się to skończyć bardzo tragicznie, najlepiej ustawić coś wysokiego na parapecie, by wiedział że musi wyhamować, potem już będzie wiedział że nie da się przelecieć i nie będzie nawet próbował. Kanarki to całkiem inteligentne ptaszyska Umiech !
życzę wesołych Świąt
Sacrebleu

Kolega_Jaszczur
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

żory

« Odpowiedz #7 : Kwietnia 04, 2010, 08:05:09 »

Na to pytanie dostałem odpowiedŹ przez PW  Jzyk
I tak dzięki za całą pomoc!!!! Chichot Duy umiech

Kolega_Jaszczur
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

żory

« Odpowiedz #8 : Kwietnia 18, 2010, 05:52:50 »

Michael już jest w domu! (od soboty po południu) Duy umiech
Planowałem wybrać innego, ale ten mnie zauroczył. Też jest żółty z białymi końcami skrzydeł i ogona (nie kojarzę specjalistycznich nazw), lecz ma czuprynę.
Gdy pojechaliśmy po niego i weszliśmy na balkon-on siedział sam w klatce, mimo to szczęśliwy. Jest fajny, malutki, od razu mnie urzekł! W najbliższym czasie postaram się dodać jakieś zdjęcia, ale fryzura mu jeszcze nie odrosła (inne kanarki mu obrywały).
Mam jeszcze ostatnie pytanie w tym wątku: Po jakim czasie wypuścić go na mieszkanie?
Wszędzie czytałem, że dopiero po paru godzinach zacznie jeść, a tygodniach śpiewać. On od razu (parę minut) zjadł i zaczął śpiewać. Na razie to ćwierkanie jak u wróbla, ale mimo iż zaczał o 6 rano, nie przeszkadza mi  Chichot Myślałem, że będzie gorzej, ciekawe jak będzie za jakiś czas. Mrugnicie

Paulap
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 5

« Odpowiedz #9 : Marca 04, 2016, 02:25:34 »

Mam pytanie, w sumie kanarka mam od niedawna i ostatnio w jakimś artykule dowiedziałam się, że warto w klatce umieścić mu taką szarpankę:
, i dzięki temu kanarek sam sobie wyścieli gniazdko. Podobno to na nie korzystnie wpływa i jest też formą jakiejś rozrywki dla ptaszka, tylko co w takiej szarpance można tak naprawdę umieścić? wart ją umieścić w klatce?

Paulap
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 5

« Odpowiedz #10 : Marca 04, 2016, 02:29:22 »

Mam pytanie, w sumie kanarka mam od niedawna i ostatnio w jakimś artykule dowiedziałam się, że warto w klatce umieścić mu taką szarpankę:
http://www.hodowlany.pl/i2112_Uchwyt_na_szarpanke_dla_kanarkow_i_papug_plastikowy.html , i dzięki temu kanarek sam sobie wyścieli gniazdko. Podobno to na nie korzystnie wpływa i jest też formą jakiejś rozrywki dla ptaszka, tylko co w takiej szarpance można tak naprawdę umieścić? wart ją umieścić w klatce?

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676

« Odpowiedz #11 : Marca 04, 2016, 02:38:45 »

Nie warto.Nawet,jeśli planujesz lęgi.To taki niepotrzebny bajer,w dodatku niefunkcjonalny.Kiedyś nawet próbowałem tego,kiedy jako dzieciak coś kombinowałem z jedną parą ptaków,ale to jest niefunkcjonalne i niepotrzebne.Tak wskazują moje doświadczenia.Jeśli masz pojedynczego samca do umilania czasu śpiewem,nie potrzebujesz ani tego,ani gniazda.Powieś mu kawałek sznurówki,jeśli chcesz mu dać zabawkę.Będzie sobie skubał ten sznureczek.

dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
Michal2772
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Podkarpacie
Wiadomoci: 47

« Odpowiedz #12 : Marca 06, 2016, 04:11:36 »

Kanarki nie potrzebują zabawek. Możesz mu wstawić sepie, kanarki to uwielbiają. Duy umiech

Początkujący hodowca glosterów od 2016 roku.
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676

« Odpowiedz #13 : Marca 07, 2016, 10:28:57 »

Kanarki nie potrzebują zabawek.

Myślę,że to zbyt radykalna teoria.
Wydaje mi się,że jak wiele zwierząt,także kanarki lubią się bawić.Fakt,że niewiele osób umieszcza zabawki w klatkach z kanarkami,nie znaczy o tym,że kanarki takowych nie potrzebują.Nawet,jeśli ptaki nie wykazują zainteresowania wstawionymi im do klatki zabawkami.Może to świadczyć o tym,że ptak do zabawy używa innych rzeczy.Kanarka może nie "kręcić"dzwoneczek,lecz sznurówka.Dobrym przykładem zabawki dla kanarków jest ten "młynek" z czterech obracających się żerdzi,bardzo popularny w wolierach.

dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!